Dobrý deň v blízkej budúcnosti ma čaká operácia.

Dobrý deň v blízkej budúcnosti ma čaká operácia. Dá sa, prosím vás, stravou pripraviť na operáciu, prípadne pomôcť s pooperačným stavom? Ďakujem.

Na obidve otázky je odpoveď áno, avšak univerzálne riešenie podľa mňa neexistuje. Faktorov, ktoré do toho vstupujú, je na to príliš veľa – záleží na tom, či je operácia vykonávaná v plnej anestézii alebo iba lokálnej, o akú operáciu sa jedná, aký je vek pacienta, v akom fyzickom a duševnom stave na operáciu ide a mnohé iné. Každá operácia je zásahom do tela a na určitej úrovni nás ovplyvní.

Samozrejme, v živote treba robiť všetko pre to, aby sme sa zákrokom vyhli, no ak to inak nejde a operáciu absolvovať musíme, tak sa na ňu aspoň dobre pripravíme. Keď už držíte v rukách tento časopis, tak pravdepodobne patríte k ľuďom, ktorí sa zamýšľajú nad vplyvom stravy či myšlienok na život. Preto by vám nemalo robiť problém si na pár dní „odobrať“ od úst či z hlavy.

Aspoň týždeň pred operáciou začnite svoju stravu výraznejšie zjemňovať. Určite vylúčte jednoduchý cukor, hlavne v podobe sladkostí, koláčov či rôznych sladidiel. Sezónne domáce ovocie jesť môžete, no ani s ním to v tomto čase nepreháňajte. Úplne vylúčte aj mliečne výrobky, ktoré môžu spôsobovať zahlienenie. Ak sa aspoň trochu od nich telo očistí, vaša dýchacia sústava bude posilnená, čo rozhodne pri operácií nie je na škodu. Práve naopak, hlavne pri celkovej anestézii (a ešte dôležitejšie pri intubácii). Obmedzte príjem chleba a kávy, aby ste telo veľmi nevysúšali.

Naopak, zvýšte príjem vlákniny – jedzte viac zeleniny (ideálne fermentovanej) a celé zrno. Podporíte tým najmä trávenie, čiže slezinu, žalúdok a črevo. Vo viacerých východných učeniach sa hovorí o tom, že práve v hrubom čreve je ukrytá sila nášho imunitného systému. A to je to, čo budete potrebovať.

Pred operáciu je dôležité nastaviť pozitívne aj svoju myseľ. Každý deň si robte vizualizácie, v ktorých ste po operácii, zdravá a plná energie. Prežívajte ich akoby sa už diali tu a teraz. Veľmi sa nad operáciou nezamýšľajte, neanalyzujte ju. Odbornú prácu nechajte na lekárov, vy sa sústreďte na svoje nastavenie.

Čo sa týka pooperačného stavu, to je naozaj veľmi individuálne. Inú stravu by som odporučila po vyoperovaní žlčníka a inú po operácii zlomenej ruky. V oboch prípadoch však nič nepokazíte, keď bude strava ľahko stráviteľná, prevažne zeleninová. Jedzte veľa dlho varených polievok, dochucujte si opatrne, vyhýbajte sa extrémnym chutiam (napr. čili). Pite veľa tekutín, hlavne čistú vodu izbovej teploty. Ak vaša operácia súvisela s tráviacimi orgánmi, môžete si dať aj bylinkový čaj. Ak bežne jedávate mäso, zaradila by som ho až po týždni od zákroku. Predtým ho konzumujte maximálne v podobe vývaru z kostí.

Po operácii je dôležité na dobré a rýchle hojenie rán dopĺňať krv. Výborné sú na to rôzne červené potraviny, napr. cvikla, mrkva či kustovnica, no takisto môžete použiť napr. žihľavu či čiernu fazuľu. Zápal v tele stiahne kurkuma. No a na úľavu od bolesti určite odporúčam výrobky z konope. Držím palce!

Monika Hodásová
www.monikahodasova.sk

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *