Zdravé oči s homeopatiou


 

Hovorí sa, že oči sú zrkadlom duše. Odrážajú sa v nich naše pocity aj povaha. Očami tiež pozorujeme a vnímame svet okolo nás. Tak ako malé deti veria, že sa stanú neviditeľnými, keď zavrú oči, ľudia veria, že uniknú skutočnosti, keď sa na ňu nebudú pozerať.

Centrálna chorioretinopatia 

Chorioretinopatia je zriedkavý očný problém. Ide o nahromadenie kvapaliny pod sietnicou, čo má za následok zhoršenie zraku. Štandardne sa to lieči betablokátormi, ktoré sú napríklad v období tehotenstva kontraindikované. Alternatívou je laserové ošetrenie, ale to prichádza do úvahy najskôr po pôrode. Ako sa hovorí – ani z voza, ani na voz. Presne takúto situáciu prežívala jedna mladá tehotná žena pred dvoma rokmi. Postihnuté mala ľavé oko, na ktoré videla skreslene, akoby tam bol bledý fľak. Prekážalo jej to pri bežných činnostiach, ale najviac pri šoférovaní. Bola to moja prvá skúsenosť s chorioretinopatiou. Homeopatia ani v tomto prípade nesklamala. Problém natrvalo vyriešilo homeopatikum Apis mellifica. 

Ďalší prípad 

V praxi som sa s chorioretinopatiou stretla znovu minulý rok u klienta v stredných rokoch. Prvé príznaky sa u neho objavili pred troma rokmi. Za posledný rok sa pravé oko zhoršilo natoľko, že takmer prišiel o zrak. Pracoval ako IT špecialista a kvôli tomu musel prestať vykonávať svoju prácu.
Lekári skonštatovali, že ide o chronický problém, a nedávali nádej na vyliečenie. Z hľadiska homeopatie ma zaujímalo, čo sa dialo v období, keď sa problém začal prejavovať. „Prežíval som silný stres. Začal som pracovať v novej firme na oddelení technickej podpory a cítil som sa neustále pod tlakom. Bola to tvrdá práca. Nezaučili ma dostatočne. Preto som musel pracovať aj cez víkendy. Kolegovia mi nepomáhali. Som perfekcionista, vždy som sa snažil vykonávať prácu dokonale, na 100 %. Robil som práce navyše, bral som na seba viac a viac zodpovednosti, ale nebol som za to ocenený. Jednoducho sa to odo mňa očakávalo. Všetci sme boli pod vysokým tlakom. V období covidu sa to zhoršilo. Bolo príliš veľa práce a málo ľudí. Len makáš a makáš a nikdy nie je dosť.“

Z rozhovoru vyplynulo, že klient nebol šťastný už od začiatku pôsobenia vo firme a snažil sa nájsť novú prácu. 

No ako sám povedal: „Je nemožné nájsť si novú prácu a zároveň trčať v tej firme, a pokiaľ nemám ďalšiu prácu, nemôžem odísť.“ Kvôli zodpovednosti za finančné zabezpečenie rodiny zotrvával v situácii, v ktorej nebol spokojný. Nevidel z nej žiadne východisko. Pritom veril, že ak bude tvrdo pracovať a robiť všetko správne, bude mať lepšiu budúcnosť. Stal sa najlepším pracovníkom v tíme a dotiahol to až na technického lídra. Len vďaka nemu získal tím najvyššie ohodnotenie. To malo za následok, že sa od nich stále viac a viac očakávalo. Nesmeli urobiť žiadnu chybu, všetko bolo monitorované. Ako dlho vydrží človek fungovať pod takýmto enormným tlakom? Dovtedy, kým nezačne mať zdravotné problémy. Práve tie dostali tohto zodpovedného chlapíka z patovej situácie. Človek by čakal, že uvoľnením stresu sa postupne dajú do poriadku aj oči. Ale nestalo sa tak, pretože príčinou nebol samotný stres, ale vnútorné naladenie klienta.

V duchu základného princípu homeopatie „podobné sa lieči podobným“ som klientovi vybrala homeopatikum Osmium metallicum, ktoré najviac zodpovedalo jeho osobnosti a stavu, a trpezlivo som čakala na jeho reakciu. O tri mesiace neskôr mi napísal správu: „Dnes som bol v nemocnici na kontrole. Zistili výrazné zlepšenie. Pravé oko mám už úplne čisté a ľavé je tiež na dobrej ceste. Už to ani nediagnostikovali ako chronickú centrálnu chorioretinopatiu. Zlepšenie som si všimol hneď po druhej dávke homeopatika. Prejavilo sa v tom, že som mohol dlhšie pracovať na počítači.“ O ďalšie tri mesiace boli oči už úplne zdravé. Medzitým si našiel novú prácu, v ktorej sa cíti spokojný a šťastný.

Oči sú zrkadlom duše. Odrážajú sa v nich naše pocity aj povaha.

Chronický zápal očí

Kvôli páleniu v očiach ma navštívil ďalší klient v stredných rokoch. Pálenie sa objavuje vždy v noci, medzi polnocou a jednou hodinou. Použije na to antibiotické očné kvapky, do niekoľkých hodín to prejde, ale o dva mesiace je to tu znovu. Oči sú pritom červené, slzia a pociťuje v nich rezanie. Niekedy ho zaštípu na slnku. Z medicínskeho hľadiska vyzerá byť všetko v poriadku, testy neukázali žiadnu alergiu. 

Počas rozhovoru sme sa vrátili do obdobia pred tým, ako pálenie v očiach začalo. V minulosti bol reprezentačným trénerom na najvyššej úrovni. Mal tú prácu veľmi rád. Bavilo ho chodiť na turnaje a tréningy. Teraz sa venuje úplne inej pracovnej činnosti, pretože, podobne ako klient z predošlého prípadu, pociťuje zodpovednosť za rodinu a jej finančné zabezpečenie. 

Spolu s trénerstvom zanevrel aj na ľudí, s ktorými pracoval v klube. „Bol som v neustálom kolobehu. Nechcel som tomu už tak veľa dávať. Aj manželka mi to vyčítala.“ V tom období sa stal predsedom klubu a za jeho pôsobenia dosahovali najlepšie výsledky. „Podarilo sa mi klub finančne stabilizovať. Vedel som to dobre organizačne zastrešiť. Potom to už išlo samo.
Dostal som klub na špičkovú úroveň. Bavilo ma vybavovanie a komunikácia s ľuďmi. Vždy som bol vysmiaty, vedel som s každým povtipkovať. Ľudia ma mali radi a vždy sa mohli na mňa spoľahnúť. Pripravoval som aj sprievodný program na turnajoch, tak aby boli všetci spokojní. V podstate som to celé riadil. Dal som tomu štruktúru, ktorá tam predtým chýbala. Robil som to prirodzene, bez stresu a tlaku. Vždy som sa snažil robiť maximum. Mojím cieľom bolo zlepšiť fungovanie klubu. Aj sa to zlepšovalo. Ale jedného dňa som sa dostal do bodu, keď som si povedal, že viac už dať neviem. Vtedy som s tým sekol.“ Klientovi som odporučila homepatikum Rhenium nitricum, po ktorom sa zápal a pálenie oka už ani raz nezopakovalo. Pevne verím, že mu pomohlo tiež získať iný pohľad na situáciu. 

Akútny zápal očných spojiviek 

Jednoduché akútne zápaly očí môžete vyliečiť homeopaticky aj sami. Pod akútnymi zápalmi myslíme také, ktoré netrvajú dlho a neopakujú sa často. Samozrejme, je potrebné vybrať čo najpresnejšie homeopatikum. Pokiaľ ste absolventom polročného homeopatického kurzu, isto viete, ako na to. A pre tých z vás, ktorí s homeopatickou samoliečbou ešte len začínate, prinášam prehľad piatich najčastejšie používaných homeopatík pri zápaloch očných spojiviek. 

Prvým z nich je Apis mellifica, pre ktoré je charakteristický výrazný opuch viečok a spojivkového vaku s bodavou bolesťou a pocitom pálenia. Oči štípu a zlepšia sa priložením studeného obkladu, zhoršia sa teplom a v teplej miestnosti. Belladonna pomôže pri náhlom zápale s priehľadným výtokom z oka, oči sú pritom podliate krvou a pripomínajú „oči upíra“. Výrazná je bolesť, začervenanie, citlivosť na svetlo, zlepšenie v tmavej miestnosti. Euphrasia officinalis je homeopatikum pripravené z očianky. Už z názvu tejto rastliny je zrejmé, že je to dôležitý homeopatický liek na problémy s očami. V tomto prípade sú oči červené a slzy pália, ako keby bol v očiach piesok. Pulsatilla je neoceniteľná pri hnisavom zápale so žltým až žltozeleným výtokom, najmä u detí. Na mentálnej úrovni vidíme často pri nástupe ochorenia zmeny nálady dieťaťa.

Typické je mrnčanie, plačlivosť, potreba spoločnosti a pozornosti mamy. Oči sa zlepšia na čerstvom vzduchu a studeným obkladom. Celkovo je priebeh ochorenia mierny. Argentum nitricum môžeme použiť pri hnisavom zápale s krémovým výtokom. Oči sú citlivé na svetlo. Zlepšenie prináša studený obklad. Naopak, teplom a v teplej miestnosti sa bolesť a citlivosť oka zhoršuje. Je to podobne ako u Apis mellifica, ale pre Argentum nitricum nie je charakteristický výrazný opuch.

Všetky uvedené homeopatiká môžete podávať v potencii 30 CH. Počas prvého dňa každé dve hodiny a každým ďalším dňom a zlepšením zdravotného stavu intervaly podávania predlžujte. V prípade, že sa stav do 36 hodín nezlepší, obráťte sa na lekára alebo profesionálneho homeopata.

Mgr. Janette Bakajsová, SAKHom.
www.ahomeopatia.sk
www.komorahomeopatov.sk

Tags: No tags

Comments are closed.