Psoas – sval duše

To, že telo a duša sú prepojené nádoby, vieme. Mnohé liečebné smery veľmi podrobne opisujú, ako sa dlhodobé prežívanie stresu, rýchly životný štýl, emocionálne vypäté situácie môžu negatívne prejaviť v tele. Veľa zo záťaže schytáva aj najhlbší sval ľudského tela – psoas. Ten je veľmi silne prepojený so základnými fyzikálnymi a emocionálnymi reakciami. Ak je vystavený chronickému napätiu, tak neustále vysiela telu signály, že hrozí nebezpečenstvo, a tým vyčerpáva nadobličky a zaťažuje imunitný systém. Psoasu a jeho harmonizácii sa roky venuje masérka a terapeutka Lenka Floriánová, ktorá začala študovať a zaoberať sa jeho liečením cez vlastné telo. Dnes k zdravému psoasu sprevádza iných. Odovzdáva to, čo pomohlo jej samotnej.

Počas mojej 13-ročnej masérskej praxe prešlo mojimi rukami mnoho ľudí a používala som rôzne druhy masáží, terapií, cvičení, ktoré som, samozrejme, skúšala najskôr na sebe. U seba som dbala na správne držanie tela, správnu chôdzu, dokonca som začala pred 5 rokmi chodiť aj na boso a v zime nosiť barefoot obuv. Venovala som sa spevňovaniu tela doslovne od prstov na nohách až po hlavu.

Napriek veľmi dobrej svalovej príprave som sa počas tehotenstva dostala do stavu, že ma bolieval chrbát a vytvorila sa mi dosť výrazná lordóza v driekovej časti chrbta.

Dúfala som, že po pôrode to dám do poriadku, no prišli ďalšie bolesti chrbta a bedrových kĺbov. Práve vtedy som sa zamerala na psoas, ktorý som vedela precítiť lepšie ako kedykoľvek predtým. Začala som mu venovať veľmi veľa pozornosti. Skúmala som, čo dokáže, kedy na čo reaguje, odkiaľ kam v mojom tele plynie. Čo mu robí zle a čo, naopak, dobre. Začala som s ním cvičiť, posilňovať a uvoľňovať ho. Moje telo sa začalo dostávať veľmi rýchlo do dobrej kondície.

Prestali bolesti chrbta, kĺbov.

Študovala som ho stále viac a viac. Po roku a pol som opäť otehotnela a psoas stále cvičila. Dnes, už v 7. mesiaci tehotenstva, dokonca aj pri väčšom brušku, aké som mala pri prvom bábätku, mám prirodzené zakrivenie chrbtice, žiadne bolesti chrbta. Je to obrovský rozdiel, na ktorý som hrdá. Preto si dovolím tvrdiť, že s dostatočne pevným a vyvážene natiahnutým psoasom kilá, ani kilá navyše v tehotenstve, nie sú problém.

Poďme si psoas viac priblížiť.
Psoas je jediný sval, ktorý priamo spája chrbticu s nohami. Udržuje nás vo vzpriamenej pozícii, vďaka nemu dokážeme zdvíhať nohy a kráčať. Je najväčším a najsilnejším svalom, ktorý leží na ventrálnej (brušnej) ploche chrbtice. Z funkčného hľadiska ho zaraďujeme medzi flexory, čiže ohýbače bedrového kĺbu. Je trvale preťažovaný pri státí, chôdzi i v sede, a preto má tendenciu skrátiť sa, čo vedie k zväčšeniu lumbálnej lordózy (drieková oblasť chrbta) a zväčšeniu záťaže na bedrové kĺby. Tým vzrastá opotrebenie bedrových kĺbov prejavujúce sa obmedzením vnútornej rotácie, skrátením kroku a nastupujú prvé príznaky začínajúcej koxartrózy.

Na psoas sa môžeme pozrieť z dvoch úrovní.

Fyzická úroveň: psoas spája hornú polovicu tela s dolnou. Leží na oboch stranách krížovej kosti, a teda aj nášho ťažiska, čo znamená, že je kľúčom k ovládaniu veľkých pohybov tela.

Psoas súvisí so silou chrbtice!

Skrátený či preťažený môže vytvoriť silnú lordózu a môže súvisieť s bolesťou chrbta. Je stelesnením našich „core“ svalov.

Energetická úroveň: psoas leží v panvovej miske, ktorá je vnímaná ako zdroj energetického obehu. Súvisí s uddiyana bandha, stredovou dráhou života – spodný tantien či hara (v každom učení má svoj názov). Oblasť, v ktorej leží, súvisí aj s emóciami, čo niekedy označujeme ako črevné inštinkty alebo motýle v bruchu. Psoas súvisí aj s mechanizmom boja alebo úteku. Dostáva nás do polohy plodu. Reaguje na každú psychickú záťaž.

Psoas má ako najhlbší sval ľudského tela, ktorý vplýva na rovnováhu kostry, svalovú integritu, pružnosť, silu, mobilitu kĺbov, rozsah pohybu a fungovanie vitálnych orgánov, obrovský význam. Prečo sa psoas označuje za sval duše?

V taoistickej tradícii sa psoas nazýva sval duše, pretože obklopuje spodný dan-tien – hlavné energetické centrum tela. Je potrebné mu, z môjho uhla pohľadu, venovať oveľa väčšiu pozornosť, ako mu dávame. Keď prirodzene vyjadrujeme svoje pocity bez hanby a strachu, vieme mu pomôcť uvoľniť sa. S kondíciou psoasu totiž veľmi úzko súvisia naše emócie.

S akými problémami, ktoré súvisia s oslabením psoasu, sa vo svojej praxi stretávaš?
Je ich mnoho, bolesti bedrových kĺbov, bolesti krížovej časti chrbtice, problémy s chôdzou. Ale dokonca aj bolesť hlavy či dlhodobé emočné problémy. Nezabúdajme, že svaly sú celok, pracujú spoločne a navzájom sa ovplyvňujú.

Intenzívne otváraš tému orgazmu v súvislosti so psoasom. Povedz nám o tom viac.
Myslím si, že sexuálna energia alebo, jemnejšie povedané, naša životodarná energia je stále dosť tabuizovaná. Pritom samotný názov „životodarná” hovorí sám za seba. Dáva život nielen z pohľadu vytvorenia nového života – dieťatka, ale aj nám vie dať život.

Ako to?

Vďaka životodarnej energii dokážeme liečiť každú bunku v našom tele, uzdravovať sa, mať dostatočné množstvo energie na fungovanie. Ak sa k nej pristupuje pudovo a bez pokory, dokáže presný opak, čiže vytvoriť zdravotný problém. Takže aj samotný orgazmus dokáže krásne uvoľniť celé telo a najmä psoas, ak k nemu pristupujeme s úctou a pokorou. Keď máme sexuálny akt pudový, nepríjemný, prípadne až nechcený, dokážeme tým stiahnuť celý psoas a vytvoriť bolesti v celom lone, či už bolesti hneď po akte, alebo neskôr vo forme menštruačných bolestí, bolestí pri ovulácii, problémy s prostatou, uzdičkou atď. Pracovať so sexuálnou, životodarnou energiou sa dá, samozrejme, aj mimo orgazmov. Je to krásna tvorivá energia.

Ako môže kondícia psoasu ovplyvňovať našu psychiku?

Psoas reaguje na naše emocionálne prežívanie. Napríklad pri nadmernom strachu sa stiahne, pri pocitoch blaženosti sa uvoľní. Keď cvičíme cviky na psoas, fyzicky uvoľňujeme napätie, ktoré sme si spôsobili dlhým sedením, nesprávnym státím, nesprávnou alebo dlhšou chôdzou či nesprávnou technikou behu. Týmto cvičením psoasu uvoľnime spazmy, a tým sa uvoľní naša psychika. V skratke povedané, keď zlepšíme náš fyzický postoj, zlepší sa náš psychický postoj a postoj k životu.

Čo má psoas rád a, naopak, čo ho oslabuje?

Psoas má rád striedanie polôh, oslabuje ho byť v jednej polohe dlho ako napríklad osemhodinové sedenie v práci. Má rád všetky veci, ktoré nás robia šťastnými, keď tvoríme, keď sa smejeme, relaxujeme v bazéne či vani, objímame sa. Naopak, nemá rád strach, napätie, depresie, hádky.

Výborné sú cvičenia z jogy, najmä pozdrav slnku, špirálová dynamika, Vojtova metóda. Ďalej je dobré vyhnúť sa dlhému sedeniu, zavolať si odborníka na nastavenie pracovného prostredia, aby bolo ergonomicky správne.

Úľavu prináša správna chôdza, beh aj meditačné cvičenia.

Odporúčam naučiť sa s láskou pracovať so svojou sexuálnou, životodarnou energiou. Piť dostatočné množstvo čistej vody, pretože čistá voda pôsobí na telo zvnútra ako pohladenie, upokojuje nadobličky a obličky, čím upokojuje aj psychiku a rozpúšťa stavy záťaže. Odporúčam tiež zameriavať sa v živote na maličkosti, ktoré nás robia šťastnými, dopriať si napríklad výbornú masáž, pokojne to môže byť aj spev vtákov po ceste domov z práce alebo úsmev, ktorý darujeme niekomu, kto sa mračí. Vytváranie malých drobných radostí v živote určite prospeje aj nášmu psoasu.

Michaela Paulenová

Tags: No tags

Comments are closed.