Zbehovec plazivý

Energetickým nastavením zbehovca je múdrosť a pochopenie vnútornej pravdy.

Obdobie vlády Vesny sa pomaly končí, postupne preberá vládu Lada, akoby nám dávala najavo, že prichádza čas, keď z odvážnej devy má vyrásť láskyplná, vášnivá žena – milenka, tá, ktorá si vychutnáva všetky pôžitky života, dokáže dávať lásku, starostlivosť, nehu, ale aj vášnivo napĺňať svoje túžby a potreby. Na rozdiel od Vesny, nie však za každú cenu, ale s ohľadom na potreby ostatných tak, aby ich zahrnula do svojho otvoreného, širokého náručia.

Dnes však ešte ostanem pri Vesne a jej bylinkovom košíku a poklade, ktorý vo svojom okolí nachádzam vzácne, ale o to viac radosti mi každý jeho objav prináša. Je totiž prirodzené a ľudské, že keď máme v živote niečoho hojnosť a stačí nám natiahnuť ruku, aby sme si to vzali, často to prijímame ako samozrejmosť. Práca s bylinkami, ktorá je mojou veľkou láskou a vášňou, ma vychováva aj v tom, aby som si uvedomila, že niektoré poklady si jednoducho musím vysnívať, vymodliť… a dôverovať vesmíru a mamičke Zemi, že mi ich prinesie, a zároveň prijať, ak sa rozhodne, že práve môj vysnívaný darček mi nie je určený.

Zbehovec je bylinka, ktorú mi vesmír dlho neurčil, v mojom okolí som ju totiž nemohla nájsť, pokiaľ nepočítam tých pár osamelých stoniek pri ceste, ktoré som však, s mojou potrebou zbierať bylinky v tej najlepšej kvalite, nemohla zužitkovať a nechávala som ich na ozdobu krajiny alebo pre tých, ktorí nemajú také vysoké nároky. Vesmír ma však evidentne miluje a pred pár dňami ma priviedol do záhrady môjho brata, v ktorej som našla tento krásny poklad a bolo mi dovolené si ho vziať a vyrobiť aspoň tinktúru pre tých mojich milovaných, ktorí ho budú potrebovať. Možno aj pre mňa – hoci skúsenosti ma naučili, že bylinky, ktoré potrebujem, ma na svoju prítomnosť upozorňujú tým, že rastú na mojom dvore a v záhrade.

Pre koho je moc zbehovca určená?

Na fyzickej úrovni upokojuje vysoký krvný tlak, preto je vhodný do zmesí s kvetom hlohu, imelom a medovkou. V kombinácii s koreňom púpavy, vňaťou zádušníka a žihľavou podporuje látkovú výmenu, a tým aj obnovu buniek. Je to jediný dar Zeme v našich končinách, ktorý účinkuje cielene na hlasivky, pre ľudí, ktorí si hlasivky často namáhajú, je naozaj neoceniteľným pomocníkom a mali by ho užívať preventívne, či už vo forme čaju, alebo nálevu na kloktanie. Pri bolestiach hlasiviek z preťaženia sa mi osvedčila zmes zbehovca, podbeľu a pamajoránu, pri zápale hlasiviek zase kombinácia zbehovec, šalvia a kapucínka vo forme tinktúry na vnútorné užívanie, ktorú je vhodné doplniť kloktaním šalviového čaju s pridaním pár kvapiek tejto hlasivkovej tinktúry.

Pôsobí silno upokojujúco, vo väčších dávkach aj trochu omamne, vyvoláva veľmi príjemný pocit vnútorného uvoľnenia, preto pozor na dávkovanie, ale pre ľudí, ktorí na seba vytvárajú tlak z potreby byť perfektní, je výborným pomocníkom na uvoľnenie zmes upokojujúcich byliniek (medovka, pamajorán, ľubovník, kocúrnik) s pridaním malého množstva zbehovca a lipkavca marinkového. Upokojujúce účinky zbehovca sú určené ľuďom, ktorí na seba vyvíjajú (alebo nechávajú vyvíjať) priveľký tlak, sú posadnutí výkonom a svoju hodnotu odvodzujú od schopnosti podávať nepretržité a extrémne výkony, čo je obvyklou príčinou vysokého krvného tlaku, ale aj zlyhania štítnej žľazy. Ľudia, ktorí sú nerozhodní, nevedia sa tzv. nakopnúť k akcii, mávajú obvykle štítnu žľazu spomalenú, naopak tí, ktorí sú extrémne akční, neustále majú potrebu niečo robiť a chcú mať všetko dokonalé, mávajú činnosť štítnej žľazy zvýšenú.

Ľudí, ktorí v týchto extrémoch žijú, spoznáte na prvý pohľad – tí, ktorí majú pomalšie nastavenie štítnej žľazy, bývajú celí akoby spomalení, ľudovo povedané komótni, chýba im oheň potrebný ku konaniu, veľa premýšľajú, ale k činom sa nedopracujú. Naopak, ľudia s rýchlou štítnou žľazou už na prvý pohľad pôsobia rýchlo, nervózne, nevedia sa zastaviť, typ zajačika Duracell. Pri extrémnom preťažení štítnej žľazy, teda dlhodobom tlaku na výkon alebo snahe zmeniť sami seba, potláčaní svojich potrieb, snahe vyhovieť okoliu až na hranicu sebazničenia, môže nastať skrat, ktorý sa prejavuje náhlym spomalením štítnej žľazy až na kritickú úroveň, ktorá síce umožňuje prežitie, ale nedovoľuje podávať výkony.

Prejavuje sa to pocitom silnej únavy, neschopnosti čokoľvek urobiť, nekontrolovaným priberaním aj pri minimálnom množstve jedla. Ľudská myseľ sa vtedy nastaví na boj proti chorobe, čím sa štítna žľaza spomalí ešte viac – pričom to, čo práve vtedy naše telo potrebuje, je pravý opak. Keď totiž pochopíme, že naše múdre telo sa nám v tej chvíli snaží zabezpečiť obnovenie síl, pretože intenzívny výkon vyvoláva extrémnu produkciu adrenalínu, keďže ľudské telo na veľké výkony nie je stavané a keď ich podá, potrebuje primeraný odpočinok, aby obnovilo svoje sily. Ak však dlhodobo podávame veľké výkony, pracujeme, športujeme, vyžadujeme od seba ešte viac a ešte viac, pričom to nevyrovnávame dostatočným odpočinkom, telo v snahe prežiť, stiahne aktivitu štítnej žľazy na minimum, potrebné na prežitie, aby nás prinútilo oddýchnuť a nabrať sily.

Každý má schopnosť podávať výkony a byť aktívny inú – tu je dôležité pochopiť, ako to mám práve ja. Ak viem, že nie som prirodzene nastavený na dlhodobú vysokú výkonnosť, som pomalší a ľahšie sa unavím, prispôsobím svoju prácu a život svojmu nastaveniu a budem ho rešpektovať. Ak mám vyššiu hladinu energie, moje telo znáša viac adrenalínu a som schopný podávať častejšie a väčšie výkony, budem to kompenzovať rovnako intenzívnym oddychom. Zbehovec je veľmi vhodný na liečenie zrýchlenej štítnej žľazy práve pre tých, ktorí od seba vyžadujú vysoké výkony a neustále nasadenie, jeho energia nám pomáha pochopiť, prečo od seba vyžadujeme tak veľa, aký pocit si vďaka tomu túžime zabezpečiť, vyťahuje z nášho podvedomia informácie, spomienky, programy, ktoré potrebujeme pochopiť, aby sme porozumeli sebe a svojim podvedomým zámerom.

Energetickým nastavením zbehovca je múdrosť a pochopenie osobnej vnútornej pravdy, ktoré vedie k sebaúcte, a tým aj úcte k iným bytostiam. Pomáha pochopiť, aké myšlienky a pocity nám spôsobujú vnútorný konflikt, ktorý, ak ho nepochopíme a nedokážeme prejaviť navonok, sa usádza v štítnej žľaze alebo sa prejaví v podobe zápalu hrdla, najmä hlasiviek. Ak totiž dlhodobo žijeme v pocite „toto by som tak povedal, ale nemôžem, lebo sa bojím, že ma nebudú mať radi, že urazím, ublížim,“ časom sa to musí prejaviť zápalom hlasiviek, ktoré nám na psychosomatickej úrovni tento konflikt odzrkadľujú. Zbehovec nás učí pochopiť a prijať svoju vnútornú pravdu a vyjadriť ju múdro a pokojne. V kombinácii s pľúcnikom je preto výborným pomocníkom na slobodné a láskyplné vyjadrovanie našich pocitov, myšlienok a potrieb.

Užívanie zbehovca si treba vyskúšať, pre mňa je taký silno horký, že ho vypiť nedokážem. V stredoveku sa silný odvar zo zbehovca používal ako sérum pravdy, ale aj na odhaľovanie klebetníc. Údajne len ten, kto ho vypil a neškľabil sa, bol uznaný za nevinného. Predpokladám, že táto skúška bola zneužívaná na justičné manipulácie, pretože vypiť zbehovec a nezaškľabiť sa, to len tak hocikto nedokáže.  V každom prípade je úžasný na kloktanie pri angíne a zápale hlasiviek. Veľmi účinný je tiež v liehovej tinktúre, ale ako prevencia pre hlasivky sa mi osvedčil sirup z tejto bylinky, horkosť si síce zachováva aj tak, ale spolu s cukrom je chuť znesiteľná, pre niekoho možno aj príjemná.

Odvar na liečbu hlasiviek
2 diely zbehovca
1 diel šalvie lekárskej
1 diel slezu lesného

Uvaríme silný odvar (varíme 5 minút a necháme prikryté odstáť do mierneho ochladnutia), ktorý potom kloktáme niekoľkokrát počas dňa.

Zbehovcový sirup
Kvitnúcu vňat zbehovca zalejeme prevarenou studenou vodou a necháme 48 hodín macerovať na slniečku. Následne scedíme, pridáme cukor (na 1 l tekutiny 700 g cukru) a zohrievame na cca 80 °C, kým sa cukor nerozpustí. Môžeme pridať kyselinu citrónovú na konzerváciu. Skladujeme v sklenených fľašiach, na predĺženie trvanlivosti môžeme kvapnúť trochu vodky alebo ešte lepšie zbehovcovej či kapucínkovej tinktúry.

Svetlanka Oboňová Gothová
Fb: Čarovné dary Zeme

Tags: No tags

Comments are closed.