Lopúch plstnatý – Arctium lappa

Lopúch plstnatý je dvojročná rastlina. V prvom roku vyrastá prízemná ružica veľkých stopkatých listov, v druhom vysoká rozkonárená ryhovaná byľ so striedavými vajcovitými alebo srdcovitými, na rube plstnatými listami. Rúrkovité kvety majú červenofialovú farbu, sú zoskupené do guľovitých úborov. Úbory sú zoskupené do chocholíkových metlín, pokryté pavučinovým závojom. Koreň má dužinatý, vretenovitý, na povrchu hnedý, vnútri biely. Lopúch plstnatý kvitne v júli až v septembri a narastie do výšky 50 až 150 centimetrov. Plody sú početné háčkovité guľôčky.

Lopúchov je viacero druhov, avšak všetky majú rovnaké liečivé účinky. Bežný človek nerozozná, ktorý zbiera. Rastú po celej Európe pri potokoch, plotoch, v opustených záhradách, priekopách, pri násypoch, kroviskách a rumoviskách.

Je veľká škoda, že aj lopúch väčší je málo známy. V minulosti ľudia vedeli, akú veľkú má liečivú silu. Používali ho najmä v kuchyni, kde mladý koreň v prvom roku rastu, ktorý je veľmi šťavnatý, varili ako polievku alebo ho piekli. Koreň sušili, zomleli na múku a piekli chlieb.

Lopúch plstnatý používame pri dne, na zníženie cukru v krvi, čistí pečeň, zlepšuje látkovú premenu, znižuje tlak krvi, zlepšuje trávenie, je vhodný proti kardiovaskulárnym ochoreniam, pri obličkových a močových kameňoch, pri žalúdočných vredoch, zápale žalúdka, bolestiach svalov a kĺbov, upokojuje nervový systém, odstraňuje stres a depresiu, zlepšuje spánok, poslúži na ošetrenie vlasovej pokožky, odstraňuje mastnotu a lupiny z vlasov, pri všetkých kožných ochoreniach, ako je ekzém, psoriáza, červené lišaje na tvári, dermatitída a sklerodermia.

To všetko vďaka účinným látkam, ako je polysacharid inulín, slizy, triesloviny, horčiny, silice, bielkoviny, minerálne látky a soli, živice. Rastlina má protirakovinové, protinádorové, protizápalové, potopudné, močopudné a antibakteriálne pôsobenie.

Čaj z listov lopúcha plstnatého

1 ČL čerstvého alebo sušeného listu lopúcha plstnatého, 2,5 dl vody

List zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva- až trikrát denne užijeme. Užívame 14 dní, potom spravíme týždennú prestávku, a takto môžeme viackrát zopakovať.

Čaj z koreňa

1 ČL sušeného koreňa lopúcha plstnatého, 2,5 dl vody

Koreň zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame podľa potreby.
Čaje znížia cukor v krvi, čistia pečeň, zlepšujú látkovú premenu a trávenie, sú vhodné pri dne, znižujú tlak krvi, pomáhajú pri kardiovaskulárnych ochoreniach, obličkových a močových kameňoch, žalúdočných vredoch, zápale žalúdka, bolestiach svalov a kĺbov, upokojujú nervový systém, odstraňujú stres a depresiu, zlepšujú spánok.

Olej z lopúcha plstnatého

50 g čerstvého koreňa lopúcha plstnatého, 50 g nakrájaných listov lopúcha väčšieho, 7 dl slnečnicového oleja, 7 dl pohár

Koreň aj listy dáme do pohára a až po vrch zalejeme olejom. Odložíme na slnečné miesto, napr. na parapet okna, lúhujeme tri týždne. Precedíme a olej môžeme pridávať do jedál a potierame miesta na koži postihnuté ekzémom, psoriázou, sklerodermiou, dermatitídou.

Masť z lopúcha plstnatého

50 g čerstvého koreňa a 50 g nakrájaných čerstvých listov lopúcha plstnatého, ½ kg bravčovej masti, poháriky alebo vhodné nádobky.

Do kastrólika dáme koreň, listy a bravčovú masť. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do pohárov alebo nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri ekzémoch, psoriáze, dermatitíde, sklerodermii a pri bolestiach svalov a kĺbov.

Kúpeľ z lopúcha plstnatého

50 g sušeného koreňa a 100 g čerstvých listov lopúcha plstnatého, 2 l vody

Koreň a listy dáme do hrnca, nalejeme vodu, privedieme do varu, potom stíšime ohník a na miernom plameni varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri všetkých ťažkostiach s kožou, hlavne omývame vlasatú časť hlavy, ktorá nám pomôže proti lupinám a červeným lišajom na pokožke. Kúpeľ robíme podľa potreby.

Prášok z lopúcha plstnatého

50 g sušeného koreňa lopúcha plstnatého, mlynček

Koreň zomelieme v mlynčeku a dvakrát denne užijeme na špic noža. Prášok znižuje cukor v krvi, čistí pečeň, zlepšuje látkovú premenu a trávenie, je vhodný pri dne, znižuje tlak krvi, účinkuje proti kardiovaskulárnym ochoreniam, pri obličkových a močových kameňoch, pri zápale žalúdka, pri bolestiach svalov a kĺbov, upokojuje nervový systém, odstraňuje stres, zlepšuje spánok.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.