Vianočné koreniny majú okrem vône aj liečivú silu

Vôňa klinčekov, vanilky, škorice, badiánu či zázvoru dokáže stimulovať naše chuťové poháriky, dokonca majú liečivú silu. O tom, že tieto vianočné koreniny a bylinky priaznivo pôsobia na náš organizmus a vyvolávajú pocit pohody, pokoja a bezpečia, vedeli už aj naši predkovia. Okrem toho pomôžu prekonať nachladnutie, nervozitu či iné neduhy. 

Vône klinčekov, vanilky, škorice i badiánu dokážu stimulovať naše chuťové poháriky, dokonca majú liečivú silu.

 

Škorica

Škoricu poznali už starí Egypťania a Gréci. Považovali ju za voňavý zázrak a využívali ju ako liek na všetko. Bez škorice si ani dnes nevieme predstaviť Vianoce, či už v koláčikoch, alebo vo varenom vínku. Má aj antibakteriálne účinky, uvoľňuje napätie, nervozitu a zahrieva. V kombinácii so ženšenom pôsobí ako afrodiziakum. Riedi krv, dobre pôsobí na srdce a mozog. Znižuje cukor v krvi. Podporuje spaľovanie tukov, pomáha i pri bolestiach svalov a reume.

Škoricový olej

Štyri tyčinky škorice rozdrvíme, dáme do pohára, zalejeme kvalitným slnečnicovým olejom. Na 10 dní dáme odstáť. Scedíme do fľaštičky a vmasírujeme na postihnuté a boľavé miesto. Ak si pár kvapiek vmasírujeme do spánkov, uľaví sa nám od migrény. Je dobrým pomocníkom pri podpore imunity.


Klinček

Klinček osvieži dych, dezinfikuje a tíši bolesť. Tradiční čínski lekári z dynastie Han sa vo svojich dielach zmieňovali o jeho vlastnostiach. Drobné aromatické klinčeky dokážu odstrániť zápach z úst. Pôsobia antibakteriálne a proti plesniam. Ústne ako antiseptikum a analgetikum. Taktiež sa silica pridáva do zubných pást a ústnych vôd. Klinček pomáha pri chrípke, nachladnutí, črevných problémoch, zápaloch a pri liečbe chudokrvnosti. Zvyšuje chuť do jedla.

Vianočný čaj

Vianočný čaj si uvaríme z 1 dl rumu alebo slivovice, pol litra vody, štyroch lyžíc medu, 10 klinčekov a z trošky nalámanej škorice. Okrem alkoholu všetko spolu povaríme asi päť minút. Prilejeme rum alebo slivovicu, odstavíme a môžeme podávať.

Pomarančový punč

1 l čierneho čaju, 750 ml rumu, 125 ml pomarančového likéru, kryštálový cukor (podľa chuti), 12 plátkov citróna, 5 klinčekov

Uvarený čaj spolu s rumom a pomarančovým likérom zohrejeme v hrnci, podľa chuti pridáme cukor a za stáleho miešania ohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec vhodíme klinčeky, už nevaríme. Podávame do vopred ohriatych pohárov ozdobených plátkami citrónu.


Vanilka

O priaznivých účinkoch vanilky vedeli už mexickí Aztékovia, ktorí ju používali na dochucovanie obľúbeného nápoja pripravovaného z kukuričnej múky a kakaových zŕn. V súčasnosti si bez vanilky nevieme predstaviť naše obľúbené koláče či iné pokrmy. Ak prežívame stresujúce obdobie a sme nervózni, vanilka nám pomôže. Je totiž veľký bojovník proti napätiu a nespavosti. Dobre pôsobí aj na žalúdok, trávenie, podporuje vyprázdňovanie žlčníka a produkciu žlče mierne posilňuje. Aj keď sa zatiaľ používa len ako korenina, mali by sme mať na pamäti jej posilňujúce účinky na tráviacu sústavu.


Badián

Vlastnosti badiánu sú podobné anízu, je eupeptický, podporuje trávenie, je karminatívnyznižuje plynatosť v tráviacej sústave, užitočný je pri ťažkom trávení i pri zvýšenom črevnom kvasení. Má mierne antispazmotické, protikŕčové vlastnosti – pomáha uvoľňovať kŕče maternice, čriev, žalúdka a žlčníka.


Kardamom

Hovorí sa, že kardamom je tretie najdrahšie korenie po šafrane a vanilke. Obsahuje vitamíny tiamín, riboflavín a niacín. Pôsobí protizápalovo, upokojuje. V akejkoľvek podobe pomáha telo očistiť od toxínov a voľných radikálov, má antioxidačné účinky. Viaceré laboratórne štúdie naznačili, že tento zázrak prírody dokáže pomôcť pri prevencii rakoviny.


Pagaštan konský a gaštan jedlý

Gaštan jedlý je výborným prostriedkom proti cievnym chorobám. Z plodov robíme gaštanové pyré a z listov si pri ochoreniach dýchacieho systému, astme a pľúcnych chorobách môžeme uvariť čaj. Plody z oboch gaštanov nám dobre poslúžia pri ochoreniach žíl a ciev.

Z pagaštanu konského zbierame kvety, plody a kôru, z ktorých si môžeme spraviť masť či tinktúru na mastenie končatín. Možno ste o tom nevedeli, ale gaštany odoberajú zlú energiu, a tak by sme si mali zopár naaranžovať do misky a položiť na poličku. Majú aj protizápalový účinok, tlmia a odstraňujú lymfatické opuchy a priaznivo ovplyvňujú pružnosť a pevnosť cievnych stien. Využívajú sa pri liečbe vredov predkolenia, trombózy a ovplyvňujú poruchy periférneho prekrvenia končatín.


Zázvor

Zázvor pochádza z východnej Ázie, odkiaľ ho doviezli kupci na pobrežie Stredozemného mora. Obsahuje éterický olej. Zlepšuje trávenie, zabraňuje črevnej plynatosti, podporuje potenie, povzbudzuje chuť do jedla, používa sa pri kinetóze, zmierňuje stavy točenia hlavy, bolesť svalov, kĺbov a vyčerpanosti.


Ruža šípová

Šípky sú skutočným prírodným tonikom. Obsahujú vitamíny, pektín, minerálne soli a hlavne vitamín C. Sú užitočné pri fyzickom vyčerpaní, jarnej únave, rekonvalescencii a pri nedostatku vitamínu C – skorbute. Šípky sa používajú na posilnenie obranných mechanizmov organizmu a sú vhodnou prevenciou proti chrípke či nachladnutiu.

Z lupienkov ruže sa pripravuje ružová voda, ktorá sa používa pri zápaloch očných viečok, spojiviek, na oplachovanie očí. Naši predkovia používali aj hálky, ktoré sú na šípových kríkoch. Robili z nich tinktúru na mnohé ochorenia. V súčasnosti s obľubou pripravujeme rôzne čaje, tinktúry, džemy či víno.


Materina dúška

Materina dúška patrí do čeľade hluchavkovité spolu s majoránom, tymianom a mätou. Vyznačuje sa rovnako priaznivými účinkami na organizmus ako ostatné druhy zo spomínanej čeľade. Používa sa pri ochoreniach dýchacej sústavy, na liečenie zápalov sliznicových membrán tráviacej sústavy a na vyliečenie áft a oparov. Z materinej dúšky si môžeme pripraviť čaj, obklady, olej či masť.


Každému želám hlavne veľa zdravia, šťastia, príjemné a spokojné prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok. 

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.