Únava z dokonalosti a homeopatia

 

Jednou z našich pozemských úloh je prijatie výziev každodenného života a hľadanie pravej lásky k našej rodine, priateľom i zdanlivým nepriateľom. Ak si uvedomíme skutočnosť, že vo svete vidíme len to, čo je vlastné nám samým, zmení sa naša optika nazerania na realitu. Preskúmajme životné príbehy ľudí, ktorí potrebujú homeopatikum pripravené zo zaujímavej skupiny chemických látok – kyselín.

Kedysi pradávno sme boli jedno. A tá mučivá túžba vrátiť sa k jednote, to je láska.
Friedrich Dürrenmatt

Prázdnota v srdci

Na konzultáciu prichádza 15-ročná dievčina spolu so svojou mamkou. Už mesiac sa jej točí hlava a pociťuje nevoľnosť kombinovanú so silnou slabosťou. Stav sa zintenzívňuje vo večerných hodinách a prechádza až do panického záchvatu so sťaženým dýchaním. V posteli sa vtedy zakryje niekoľkými vrstvami prikrývok, zažne si malé svetielko a volá k sebe mamku alebo iného príbuzného.

Pretože panické záchvaty majú u mnohých ľudí podobné prejavy, kľúčom k výberu správneho homeopatika je obvykle situácia, ktorá atakom predchádzala a jej prežívanie daným človekom.
„Pred rokom zistili mojej sestre – dvojčaťu nádorové ochorenie. V tej chvíli sa mi zmenil život. Z bežných dievčenských radostí a starostí som zrazu ,vytriezvela‘ do života dospelých. Pozerala som sa, ako sestra absolvuje liečbu – chemoterapiu a rádioterapiu. Bola som pri nej, keď mala ťažké dni, trápili ju hnačky, vracanie, nevoľnosť a strácala sa mi pred očami. Veľa času trávila v nemocnici.

Bol to pre mňa veľký šok. Až do jej ochorenia sme nikdy neboli odlúčené. Chodili sme spolu do škôlky, neskôr do školy a aj voľný čas sme trávili vždy spolu. Mali sme podobné záujmy, výborne sme sa dopĺňali. Všetci nás vnímali ako celok, hovorili: ,Už idú dvojčatá!‘ Málokedy nás oslovovali krstnými menami, vždy prevážilo množné číslo. Sestra bola mojou súčasťou, mojím lepším ja. Keď som bola s ňou, cítila som, že mám väčšiu hodnotu. Dopĺňali sme sa a navzájom zdôverovali so všetkými tajomstvami,“ otvára ťaživý rodinný príbeh sympatická dievčina.

„Po tom, čo sestra odišla za dúhový most, som sa najprv snažila príliš nemyslieť a venovať sa vlastnému životu. Bohužiaľ som to nezvládla. Hoci sa chcem tešiť, spomienky ma držia v minulosti. Cítim sa neúplná, plačem nad tým, čo bolo, a neviem sa radovať z toho, čo mi do života prichádza. Sestrina choroba mi úplne zmenila život. Prešla som od radosti z nadväzovania kontaktov do úplnej apatie a túžby po samote. Moje aktivity sa otočili o 180 stupňov. Predtým som športovala, každú voľnú chvíľu som trávila pohybom a účasťou na súťažiach. Teraz som slabá, cítim, ako sa mi podlamujú nohy, a nerobím nič. V poslednej dobe mi prestalo aj chutiť jesť. Siahnem len po ovocí, čerstvých chladených džúsoch a občas mi zachutia morské plody a ryby.“

Homeopatia často prináša nádej v situáciách, ktoré sa javia ako nezvládnuteľné. Na základe rozprávania sympatickej mladej dámy som pre ňu vybrala homeopatikum Phosphoric acid. Ľudia, ktorí potrebujú homeopaticky spracovanú kyselinu fosforečnú, často ochorejú po strate kontaktu s veľmi blízkym človekom alebo keď im niečo zabráni deliť sa o svoje radosti a starosti s ľuďmi, na ktorých im záleží.

Najčastejšie sa jedná o stratu alebo oddelenie od blízkeho priateľa alebo súrodenca. Archetypálna je situácia jednovaječných dvojčiat, ktoré navzájom cítia úplnú previazanosť a súzvuk duší. Hlboko ich zasiahne oddelenie vo forme odlúčenia, nadviazania partnerských vzťahov alebo úmrtia jedného z nich. Vtedy sa naruší ich vnútorný pocit jednoty a do popredia sa dostane chorobný stav utrpenia. Homeopatikum Phosphoric acid pomôže aj s náročným prežívaním straty kontaktov po presťahovaní sa.

Títo ľudia vo vnútri cítia, že spravili všetko pre udržanie vzťahov a komunikácie, ale napriek tomu došlo k ich prerušeniu. Mentálne a emočné vyčerpanie sa často prejaví aj na telesnej úrovni. Trpia slabosťou najmä v súvislosti s nadmernou stratou tekutín, pálením záhy, nafukovaním, majú pocity ťažoby alebo tlaku v oblasti hrudnej kosti, na vrchole hlavy, v očiach a pod. Môžu pociťovať aj mravčenie pozdĺž chrbtice, v končatinách alebo v oblasti korienkov vlasov.
Phosphoric acid pomôže aj mladým ľuďom, ktorí rýchlo vyrástli a trpia rastovými bolesťami, krivicou alebo zápalmi kostí. Neprekvapí ani zvýšená krvácavosť a tvorba modrín.

Dievčina našla po užití homeopatika vnútorný pokoj. Dokázala spracovať traumu zo straty a vykročiť na vlastnú životnú púť. Vrátila sa jej sila a radosť zo života, ktorý sa rozhodla zasvätiť lekárskemu povolaniu.

Phosphoric acid môžeme využiť aj v terapii akútnych stavov pri rôznych vírusových a bakteriálnych ochoreniach. Ťažkosti, pri ktorých pomôže, sprevádza výrazná slabosť. Je to typický príznak pre všetky homeopatiká pripravené z kyselín. Únavu a otupenosť sprevádza pocit chladu v kombinácii s chuťou na studené osviežujúce nápoje, ktorá nemusí byť sprevádzaná smädom. Zvláštnym príznakom je aj odpor k suchým potravinám (keksy, chlieb, pizza a pod.). Na mentálnej úrovni pozorujeme hnev v situáciách, keď je chorý nútený odpovedať na otázky. Fyzickému vyčerpaniu často predchádza mentálna slabosť spôsobená zármutkom, hnevom alebo ponížením.

Starostlivosť bez hraníc

Na konzultáciu sa objednala sympatická pani v stredných rokoch. Pracuje ako fakturantka v súkromnej firme a celý voľný čas jej vypĺňa starostlivosť o rodičov a malého vnúčika.
„Rodičia už prekročili osemdesiatku, a tak nezvládajú všetky činnosti okolo rodinného domu. Po práci im často chodím pomáhať, nakupujem a niekedy pre nich aj varím. Ak však potrebuje pomôcť syn s vnúčikom, tak túto prosbu veľmi rada splním. Niekedy som doslova ,na roztrhanie‘ a vtedy mi chýba fyzická sila. Musím si poriadne oddýchnuť a slabosť pominie.“

Už dlhší čas ju trápi opuch v oblasti pod kolenom. Lekári predpokladajú, že sa jedná o ochorenie lymfatických ciev. Opuchu predchádzal pád, pri ktorom niesla vnúčika po schodoch. Veľmi sa zľakla, či sa mu niečo nestalo. Neskôr si priznala, že po víkende opatrovania bola veľmi unavená a na schodoch sa jej od slabosti podlomili nohy. Sľúbila si, že bude viac času venovať sama sebe.
Obmedzuje ju to najmä v spánku. Lepšie sa cíti, ak leží na chrbte. Cíti pnutie v nohe pri sedení. Stav sa zlepší, keď sa postaví zo stoličky, stojí alebo hýbe nohou. Opuch sa zmierni masážou.

Na základe informácií uvedených pri konzultácii som starostlivej žene odporučila homeopatikum Muriatic acid. Homeopaticky spracovaná kyselina chlorovodíková pomáha v stavoch vyčerpania, ktoré je spôsobené nadmernou starostlivosťou alebo fyzickou námahou. Ľudia, ktorí ju potrebujú, majú pocit, že strácajú zem pod nohami. Dôvodom je väčšinou materinský šok alebo kríza. Muriatický element prináša aj tému absencie alebo straty matky. Muriatic acid sa často používa u detí, ktoré na telesnej úrovni trpia hemoroidmi, bolesťami achillovej šľachy alebo ich trápia bežné detské ochorenia, ktorými sa postupne oddeľujú od matky.

Muriatic acid zbavil sympatickú ženu opuchu v oblasti kolena bez potreby invazívnych lekárskych zásahov. Zároveň si bez výčitiek našla v starostlivosti o iných aj priestor pre vlastné potreby a radosti.

Kyseliny v homeopatickej praxi

Terapeutiká pripravené z kyselín sú vzácnym pokladom, na ktorý myslíme v prípadoch veľkej vyčerpanosti, ktorej predchádzala nadmerná aktivita. Ľudia, pre ktorých sú vhodné homeopatické lieky z kyselín, sú často perfekcionisti. Svoje úlohy vykonávajú až prehnane dokonale. Záleží im na tom, aby boli vo svojej role veľmi dobrí. Uvedená situácia sa môže týkať rodičovstva, priateľstva, partnerstva, ale aj vzhľadu a iných oblastí. Pociťujú túžbu po celistvosti, záleží im na spojení so svetom prostredníctvom lásky. Ak zlyhajú v hľadaní jednoty, trpia pocitom izolácie a vyčerpania. Sú idealisti. Sú extrovertní, živí, vysokí, chudí. Často majú dlhé tmavé vlasy. Na fyzickej úrovni trpia slabosťou svalov a nervového systému, poruchami sluchu, ťažkosťami respiračného traktu, hnačkou, dráždivými výtokmi, ale aj vypadávaním vlasov.

Prajem vám, aby ste našli jednotu s vaším vysnívaným svetom. Ak by vás na tejto ceste postretli ťažkosti a prekážky, nezabudnite, že homeopatia pozná spôsob, ako ich zdolať.

Ing. Jana Kováčová, SAKHom.

www.homeoprekazdeho.sk

www.komorahomeopatov.sk

Tags: No tags

Comments are closed.