Transformačný účinok homeopatických liekov

 

 

Cieľom homeopatickej liečby nie je len vyliečenie zdravotného problému, ale aj oslobodenie od negatívnych vzorcov správania a myšlienok, ktoré vyvolali chorobný stav. Ide o hlbokú transformáciu, ktorá zmení energiu človeka, vylieči traumu a vnesie do života ľahkosť. Telo s nami komunikuje prostredníctvom symptómov.

Problém so sebahodnotou

Mladá dvadsaťpäťročná žena sa rozhodla pre homeopatickú liečbu kvôli kožným a menštruačným problémom. Od detstva ju trápila seboroická dermatitída, ktorá sa zhoršila v priebehu posledných dvoch rokoch. V oblasti čela a vlasov mala šupiny, svrbela a pálila ju pokožka hlavne po umývaní a spotení. Symptómy sa zhoršovali v zime a po konzumácii múky, cukrov a mliečnych výrobkov. Kortikoidné šampóny jej pomohli len na krátky čas. Posledný rok nedostala menštruáciu. Predtým bola pravidelná, so silnými kŕčovitými bolesťami. Často mávala zápaly močového mechúra. 

Jej hlavnou túžbou a potrebou bolo byť milovaná a prijatá, preto sa často prispôsobovala a robila všetko na sto percent. Niekoľko rokov sa zaoberala problematikou ženstva, materstva. Zaujímala sa o úlohu ženy v spoločnosti. Hnevala sa na spoločnosť, v ktorej je dôležitá kariéra vo forme mužskej energie. Trápilo ju, že do úzadia sa dostala rola ženy ako matky. Nechcela prijať myšlienku súčasnej podoby ženskej krásy. Študovala výtvarné umenie a všetky svoje postoje a názory vyjadrovala aj v umeleckom stvárnení žien. Mala dobre vyvinutú intuíciu. Mala pocit, že v minulom živote bola opustená matka s dieťaťom, pretože jej muž odišiel na vojnu. Vo svojich výtvarných prácach sa snažila vyriešiť otázku feminizmu a vplyvu rodových línií na život. 

Jej najväčšou túžbou bolo byť matkou, starať sa o deti a o domácnosť. So svojou mamou mali vymenené úlohy. Mamu vnímala ako svoju dcéru. Už od puberty jej musela dávať dôležité životné rady. Najskôr si to neuvedomovala, neskôr jej to začalo vadiť. Chýbala jej mamina starostlivosť, záujem. Preto sa naučila spoliehať len na seba. U mamy vnímala rolu obete hlavne vo vzťahoch s mužmi. Jej rodičia sa rozviedli pred mnohými rokmi. 

Na základe vnímania seba, zmýšľania a všetkých zdravotných problémov som jej odporučila Lac humanum, po ktorom ustúpila seborea a tráviace ťažkosti a zlepšil sa jej vzťah s mamou. Mama si menej pýtala rady. Uvedomila si, že hlboko v podvedomí vnímala nadradenosť žien, to, že žena je viac ako muž. Zmierila sa s okamžitou potrebou materstva, vedela, že príde vo vhodný čas.
Napriek hlboko liečivému vplyvu Lac humanum nedostala menštruáciu. Rozhodla som sa zmeniť liek a zamerať sa na ďalšie traumy v jej živote. Bol to otec a vzťah k mužom. Vo vzťahu k mužom sa odrážal vzťah k otcovi. Cítila sa ním opustená, neprijatá. Za všetko ju kritizoval, nedával jej pocit bezpečia, lásku, starostlivosť, záujem. Vnímala sa ako obeť, ľutovala sa a mala pocit, že je nechcená. Otcovi sa snažila zapáčiť, získať jeho lásku. Uvedomila si, že kvôli nemu skončila vysokú školu a začala študovať na ďalšej. Kvôli nemu sa snažila všetko robiť na sto percent, aby bol na ňu hrdý. Podriaďovala sa mu rovnako ako partnerovi. Vyhovela, aby získala náklonnosť. Uvedomovala si svoj problém so sebahodnotou. 

Homeopatický liek Lac caninum v nej vyvolal tie najhlbšie zmeny. Na kontrolu prišla už ako krásna sebavedomá žena. Nedokázala som z nej odtrhnúť oči. Bol to niekto iný. Vyžarovala z nej nová energia. Vedela, kto je a aký zmysel má jej život. Zmenu svojho stavu odrážali aj jej nové vlasy. Predtým dlhé po pás, teraz ostrihané na ježka odhaľovali jej bezchybnú lebku. Menštruáciu dostala po mesiaci. Veľmi ma zaujímalo, čo sa zmenilo v jej vnútri. „Menštruáciu som dostala, keď som sa rozhodla skončiť štúdium na ďalšej vysokej škole. Súvisí to s otcom. Rozhodnutie bolo pevné, prinieslo mi pokoj. Predtým som sa pýtala, kým by som mala byť. Prestala som pociťovať to, že niečo musím. Opadávajú zo mňa všetky strachy. Už som nepotrebovala zostať v škole, ktorá ma vlastne nebaví. Už som nemala v sebe potrebu nejako vyzerať. Ostrihala som si vlasy. Bolo to oslobodzujúce. Prežívam silné transformačné obdobie. Po tomto lieku som sa cítila stále pokojnejšia. Akoby som bola ľahšia a ľahšia, akoby mi narástli krídla. Aj keď občas prichádzajú strachy, som otvorená všetkému. Nepotrebujem už otcovu lásku.“

Strach zo samoty a opustenia

Tridsaťšesťročná žena prišla na konzultáciu kvôli problému s kŕčovými žilami a pocitu stagnácie v živote. Mala strach z budúcnosti, nevedela slobodne kráčať životom a uvedomovala si, že preberá problémy ženskej línie svojej rodiny. To sa odrážalo aj vo vzťahoch k mužom. Jednotlivé homeopatické lieky, ktoré som jej odporučila, jej pomáhali pochopiť životné situácie, postoje k nim a zbaviť sa kŕčových žíl. 

Bolesti nôh jej zmizli po prvom lieku Calcium fluoratum. Odporučila som jej ho kvôli pocitu neistoty, strachu z ľudí, čo si o nej pomyslia, ako ju budú hodnotiť. Ide tiež o dôležitý liek na varixy. Jeho podstatou je strach, že ľudia si budú myslieť, že nie sú príťažliví, atraktívni. Preto majú povrchné vzťahy. Klientka bola v minulosti povrchná, zameraná na materiálno, nevedela prežívať lásku, nevnímala svoju hodnotu. Mala len povrchné vzťahy, aby nebola sama. Počas ďalšej konzultácie si uvedomila, že povrchnosť bola v skutočnosti jej obrana pred sklamaním. Mala traumu zo svojho otca, ktorý ju v minulosti zbil, dokopal, a ona si povedala, že si k sebe už nikoho nepustí. V manželstve mávala často genitálny herpes a mykózy, ktoré po rozvode zmizli. Uvedomila si, že odmieta emočnú bolesť. Vtedy mávala pocit, že urobila niečo zlé, trpela pocitom viny. Chcela len lásku a všetko negatívne v živote odmietala. Preto si nedovolila prežívať radosť. 

Aj napriek zlepšeniu kŕčových žíl a celkovej neistoty som jej odporučila ďalší homeopatický liek Calcium bromatum kvôli silnému pocitu, že je vinná za všetko. Pocit viny je dôležitou súčasťou obrazu tohto lieku. Po ňom nastalo ďalšie zlepšovanie fyzického stavu a ďalšie ponorenie do vnútorných pocitov a tráum. Viac si verila, bola sebaistejšia, prestala mať negatívne myšlienky o mužoch, ale stále ju trápili drobné žilky na nohách. Nechcela ich mať, nechcela prijať žiadnu nedokonalosť svojho tela, pretože blízki ľudia ju na ňu upozorňovali. 

Vtedy cítila hnev, poníženie.

Cítila sa neprijatá a uvedomila si, že to súvisí s mamou. Mama vyzdvihovala sestru. Vždy chcela byť prijatá a ľúbená. Postupne stratila samu seba, prestala sa vyjadrovať, len aby bola prijatá. Robila to, čo chcela mama, otec, manžel. Už v detstve sa nepresadzovala, mala strach, že ju každý odmietne, zároveň cítila hnev a vinu. Uvedomila si, že sa správa ako jej mama. Len spĺňala požiadavky iných ľudí kvôli strachu, že zostane sama, opustená. 

Na základe hlbokého strachu zo samoty som jej odporučila Lac humanum. Po tomto lieku už žiadnu homeopatickú liečbu nepotrebovala. Stačili jej dve dávky lieku, aby sa vyliečila a zmenila svoje reakcie a hlboko zakorenené vzorce správania. „Všetko bolo veľmi rýchle, cítim to ako očistenie, jasnejšie vnímam seba. Žijem s ľahkosťou. Odpojila som sa od všetkých problémov, od mamy. Toto je môj život a ja si ho tvorím. Predtým som v sebe cítila vinu, keď bola mama utrápená a mne bolo dobre. Nemohla som si dovoliť byť šťastná, keď mama nie je. Už to tak nemám. Ani ma netrápi, keď zostanem sama. Tým, že sa zmenila moja energia, aj mama je milšia. 

Už sa aj objímeme, som prijatá a milovaná. Už sa ani neviem vrátiť do starých pocitov, len si ich vedome pamätám. Pochopila som, ako so mnou moje telo komunikuje. Keď to bude potrebné, znovu sa ozve. Nohy mi dávali najavo stagnáciu, nerozvinutie potenciálu vo mne a neschopnosť ísť si za tým. To je moja cesta. Opustila som staré vzorce rodu a idem svojou cestou. Nie som závislá na mužovi, správam sa podľa vnútorných pocitov a nemám strach, že ma opustí. Nevenujem už pozornosť svojim nohám, prijala som ich a nebojujem. Dokonca nemám problém ukázať svoje žilky na nohách. Stretávam sa len s pozitívnym ohlasom a obdivom. Predtým som ich chcela dať preč, zbaviť sa ich. Aj s priateľom máme celkom otvorený vzťah, prvýkrát som si dovolila hlbší vzťah k mužovi. Predtým som zutekala, keď som mu mala ukázať niečo negatívne vo mne. Keď sa objaví starý vzorec správania, uvedomím si to a odíde. Cítim sa úžasne.“

V oboch prípadoch mal homeopatický liek hlboký transformačný účinok. Spoločná potreba byť prijatá a milovaná je charakteristická pre homeopatické lieky zo skupiny  cicavcov. Podstatou Lac humanum je byť sám, ale nie osamelý. Dôležitá je téma odpútania sa od matky a schopnosť vybrať si vlastnú cestu životom. Keď popierame sami seba, nemôžeme sa realizovať v živote. Vzniká konflikt medzi vlastnou a skupinovou potrebou. Človek sa kvôli ilúzii lásky prispôsobuje a stráca seba. Ilúzia preto, lebo skutočná láska nepotrebuje obetu. Človek sa môže prejaviť celou svojou osobnosťou a aj tak zostane milovaný. Hlavným problémom lieku Lac caninum je nedostatok sebavedomia a pocit bezcennosti, kvôli ktorým sa neustále prispôsobuje okoliu. Stráca sám seba, ale nie zo strachu zo samoty, ale z nedostatku odvahy vzoprieť sa a ísť svojou cestou.

Človek sa kvôli ilúzii lásky prispôsobuje a stráca seba.

Mgr. Silvia Trojanovská, SAKHom.
www.homeopatia4u.com
www.komorahomeopatov.sk

Tags: No tags

Comments are closed.