Svadba august

Sníva sa mi, že sa vydávam. Mám už oblečené svadobné šaty a máme ísť do kostola, keď zistím, že ešte nie som vôbec učesaná ani namaľovaná. Začala som sa maľovať a v rýchlosti som si ústa namaľovala rúžom tak, že som si to musela zotrieť a začať odznovu. Bola som v strese a vedela som, že už pol hodinu meškám a všetci už sedia v kostole a čakajú na mňa a ženícha. Na to som sa zobudila. 

Ešte aj v sne je žena v strese, či príde načas a ako bude vyzerať. To vôbec nie je uvoľňujúce, hlavne pri obrade, pri spojení. Nie je to vzrušenie, ale stres. Kde všade žije táto žena stres? Že mešká, že na ňu čakajú, že nevyzerá dobre? Kto udáva, určuje pravidlá, ako sa má správať, ako ma vyzerať? Počas rozhovoru spomenie situáciu, že keď sa doma ocitne sama bez partnera, zrazu nevie, čo má robiť. Nevie byť sama doma. Vie byť sama so sebou? Túži po spojení. Túži oddychovať. Veď pracovala v záhrade, v práci, varila, upratovala. A teraz čaká na partnera, kedy príde. Objavila sa u nej žiarlivosť a kontrola. Partner si ju nevšímal a venoval sa prezeraniu stránok v počítači. Keď zistila, že sa pri prehliadaní stránok venuje svojej záľube – motorizmu, je spokojná. Uvedomuje si svoju závislosť na spoločnom trávení takmer všetkého času s partnerom.

 

Sen ukazuje žene strachy, ktoré má v podvedomí. Základné témy sna – strachy, poníženie, nedôvera, žiarlivosť, kontrola, odovzdanie, spojenie. V téme sa dostaneme k intímnemu spolužitiu. Ako je/sú na tom v intímnej oblasti? Dopraje si dostatok času, neponáhľa sa, aby naplnila partnerove očakávania? (V sne na ňu netrpezlivo čaká.) Nerušia ju obavy, očakávania, strachy, predsudky? (V sne ľudia v kostole ako jej časť.)

 

Prečo sa jej toto všetko „deje“? Kvôli hanbe a poníženiu z detstva, keď sa jej stará mama vysmiala za to, čo sa jej stalo a „nepatrilo sa“. Tak si nesie toto bremeno a nevie sa odovzdať, lebo „tam dolu“ je niečo, čo je špinavé. Tak sa odsúdi a nedovolí si vášnivo prežívať tanec, smiať sa z plného hrdla, vyjadrovať sa, lebo to sa nepatrí. S týmto obmedzením prežíva svoj život. Túži po dôvere, odovzdaní a zároveň si ich blokuje. Nikto to za ňu nemôže urobiť. Iba ona sa musí – ak chce naozaj zmenu – rozhodnúť prijať všetky svoje časti, aj tie, za ktoré sa hanbila, svoje tiene. Nevyzdvihovať ich, iba ich prijať. A dovoliť si to, po čom túži. Masáže, starostlivosť o telo, oddych, relax. Postupne to robí. Zažiadala si od rodiny veľký dar k okrúhlym narodeninám. A dostala ho. Krásnu dovolenku pre dvoch pri mori. Pokračuje ďalej. Dovolí si vášnivo tancovať, kričať z plného hrdla. Zbavuje sa traumy z poníženia, že je špinavá, že žena je dobrá len na jednu vec. Nebolo to len v nej. Bolo to v kolektívnom vedomí, odovzdávané z generácie na generáciu. Že sexualita je hriešna. 

Sloboda je byť autentická pri vyjadrovaní emócií. Ináč je to hra a zaseknutie. Je to energia, ktorá je v priestore a potrebuje sa prejaviť. Nie je to poslušnosť tomu, čo sa má a patrí. 

 

Svadba – akt, obrad spojenia dvoch milujúcich sa ľudí. Pery, ústa sú v mnohých kultúrach spájané so symbolom vagíny, prijímania. Vie žena prijímať? Darčeky, úprimný kompliment, život, ľudí alebo má výhrady, zábrany? Sexuálny aspekt pier je zdôrazňovaný rúžom. Rúž používala už kráľovná Kleopatra. Žena si ich v sne narýchlo maľuje a zotiera. Prečo? S čím nie je spokojná? 

 

Chce sa odovzdať, dôverovať. Ako? Prestať kontrolovať, neriešiť seba, druhých, čo a ako má vyzerať, byť. Odovzdať sa. Opakujúce sa myšlienky a obrazy v okamihu ich objavenia nahradiť novými, takými, akými chce, aby boli, aby bol jej vzťah. A nebyť len v hlave. Byť v spojení so svojím telom, cítiť, ako v ňom prúdi energia. Nechať sa ním viesť. Dopriať si čas, neponáhľať sa. Cítiť, vnímať svoje telo, jeho potreby a vyjadriť ich. Aj slovom, keď treba. To robí. Sen jej iba pripomenul strachy, kde bola neslobodná. V skutočnosti má žena pekný vzťah so svojím partnerom. Majú spoločné aktivity, prácu, spolu trávia aj voľný čas, dovolenky. Darí sa im. 

A sexualita? Hovorí, že keď je láska a dôvera, môže s partnerom všetko. 

 

Alena Hromčoková
www.zisen.sk

Tags: No tags

Comments are closed.