Lipkavec syridlový (Svízel syřišťový)

Lipkavec syridlový 

(Svízel syřišťový)

Keď kráčaš tmavým lesom, možno sa modlíš, aby si z tej tmy konečne vyšla. Ale ak ťa Boh pošle do tmy, nie je tvojou úlohou odísť z nej, ale objaviť, čo je v nej ukryté. V tmavom lese potrebuješ jediné – lúč svetla. Vďaka svetlu si uvedomíš, aký je les čarovný, môžeš v ňom objaviť skryté poklady a mnohé stratené stvorenia, ktoré vďaka lúču svetla v tvojich rukách získajú novú nádej. Ak mi dovolíš, budem tvojím lúčom svetla, budem svietiť v tvojej mysli a v tvojom srdci a ukážem ti cestu tmavými obdobiami života.

V druhej polovici júla dochádza k symbolickej „výmene hrdinov“. Múdry panovník ľubovník síce ešte kvitne, jeho sila však už postupne slabne a odovzdáva žezlo múdremu učiteľovi – lipkavcu syridlovému. Jeho vysoká štíhla stonka je zakončená metličkou žiarivých žltých kvietkov s lahodnou medovou vôňou a pripomína zapálenú fakľu. Presne to je úlohou lipkavca v našom živote a posolstvo, ktoré odovzdáva nášmu emocionálnemu telu. Svieti ako fakľa, ktorá nás prevedie temnými obdobiami nášho života, vnáša do neho poznanie a pochopenie, ukazuje cestu z nepríjemných situácií. 

 

Český názov svízel veľmi pekne zobrazuje jeho účinky – vo „svízelných“ situáciách, vo chvíľach beznádeje, keď sa trápime, lebo sme uviazli v bolestných skúsenostiach a nevidíme východisko, rozžiari v našom vnútri jasné svetlo, ktoré nám pomôže uvidieť cestu, nájsť riešenia, ktoré vo svojej bolesti nevidíme, dáva nám silu rozhodnúť sa pre zmenu a nájsť spôsoby, ako ju uskutočniť. Jeho duch je múdry, pokojný a láskavý učiteľ, tréner, ktorý tlieska svojim zverencom a podporuje ich, povzbudzuje, poskytuje im rady, ako to nabudúce zvládnuť lepšie. Je to skutočný šaman, ktorý prešiel mnohými ťažkými skúsenosťami, preto nesúdi a nekritizuje naše slabosti a neúspechy, nevracia sa do minulosti, ale dáva nám silu vstať a ísť ďalej a pripomína nám, že vo chvíľach vnútornej tmy zo všetkého najviac potrebujeme podporu a vieru, že to zvládneme.

 

Nádej je predchodcom viery, je prvou iskrou, ktorá zapáli jasný plamienok a dáva nám silu vyjsť z tmy. Bez nádeje nie je viera ani sila, ani odvaha, preto považujem lipkavec za jedného z najlepších pomocníkov na ceste naším životom a používam ho do mnohých bylinkových zmesí. Čerstvý má jasnú žltú farbu a úžasnú medovú vôňu, ktorá láka nielen včely, ale aj človeka. Po usušení však zmení farbu na zemitú hnedú a jeho vôňa aj chuť sú trpké a zvieravé – aj týmto nám pripomína, že nádej samotná nestačí a je potrebné k nej pridať aj ďalšie emocionálne kvality. Vypite lipkavec samotný a pravdepodobne sa vám urobí nevoľno, pretože on sám vám vo svojej múdrosti nedovolí užívať ho bez pridania jeho ďalších kolegov z bylinkovej ríše, aby ste nepodľahli ilúzii, že samotná nádej stačí na to, aby ste vyriešili svoje problémy. Je však podmienkou, aby ste sa mohli pohnúť ďalej. Miluje kombinácie s bylinkami, ktoré dodávajú silu, odvahu, vieru, pomáhajú nám prepustiť minulosť a otvoriť cestu do budúcnosti.

 

Ak ste uviazli v bahne trápenia a dlhodobo si robíte starosti, oslabilo to vašu slezinu a pankreas, pridajte lipkavec k zmesi ľubovníka, nátržníka, repíka, ďateliny a kukuričných vlasov. Ak vás tieto starosti oslabili natoľko, že strácate schopnosť rozhodovať sa, pridajte k lipkavcu, okrem ľubovníka a repíka, aj lastovičník a púpavový koreň, posilníte tým oslabenú pečeň a žlčník, ktoré zodpovedajú za schopnosť rozhodnúť sa a prijať zodpovednosť za vašu voľbu. Ak vám vaša myseľ neustále pripomína minulé neúspechy a vaše obličky sú oslabené strachom, že to „zase“ nezvládnete, prečistíte ich zmesou lipkavca, prasličky, kručinky farbiarskej a zlatobyle. 

Samotný lipkavec môžete umiernene užívať vo forme tinktúry alebo vodnej esencie v okamihoch, keď strácate nádej – sú to tie krátke, temné chvíľky, keď si hovoríte „toto fakt nemá riešenie“, vtedy pomôže niekoľko kvapiek tinktúry alebo vodnej esencie, aby ste sa nadýchli a prebudili nádej, že všetko sa dá vyriešiť, že vždy existuje cesta, pripomenie vám, že tma je len nedostatok svetla a zapáli malý plamienok nádeje, že nech je vaša situácia skutočne náročná, cesta z nej sa dá nájsť. Potom však už musíte prebudiť vieru, odvahu, múdrosť, rozhodnosť a vytrvalosť a môžete na to použiť aj pomocníkov z ríše rastlín.

Tradične je lipkavec syridlový považovaný za urologickú bylinku pre jeho schopnosť podporovať činnosť obličiek a vylučovanie prebytočných tekutín. Ako jedna z mála byliniek cielene podporuje zdravé prúdenie lymfy, pretože v stavoch beznádeje sa spomaľuje a blokuje lymfatický systém, cítime sa oslabení a spomalení. Práve v tomto čase, keď sa cez nás čistia a prepúšťajú prastaré drámy ľudstva, uložené v našich bunkách, dostáva naše emocionálne telo aj lymfatický systém poriadne zabrať. 

Lymfa odzrkadľuje našu schopnosť plynúť v prúde života a tiež nechať život plynúť cez nás – dovoliť minulosti, aby pretiekla cez prítomnosť a uvoľnila sa. Ak sa držíme minulosti, ak v sebe udržiavame staré krivdy či viny, ale aj ak nedôverujeme životu, odporujeme mu, bojujeme s ním… ak máme pocit, že sa musíme „snažiť“, lymfa sa zastavuje, blokuje, spomaľuje… Na podporu uvoľnenia minulosti prospeje kúpeľ v odvare z lipkavca, prasličky, zlatobyle a túžobníka brestového. Vnútorne prospeje slabší čaj alebo v tom horúcom období aj studený macerát z lipkavca, ľubovníka, lipy, túžobníka brestového a mäty je v tomto čase silnou podporou nielen pre lymfatický systém, ale najmä pre podporu vnútornej radosti a ľahkosti bytia.

Už v detstve som mala veľmi oslabené obličky, trápili ma časté zápaly, a preto som často cítila únavu a potrebu veľa odpočívať, čo moje okolie označovalo za lenivosť. Väčšinu života som prežila s pocitom viny a neschopnosti, že nedokážem podávať dlhodobé vysoké výkony. Tento pocit podporovali aj „nálepky“ pomalého lenivca, ktorými ma označovala rodina a najbližšie okolie, až kým som po rokoch štúdia nepochopila, že moje obličky sa ľahko oslabia, a vtedy som sa konečne prestala kritizovať za „lenivosť“ a začala som svoj organizmus rešpektovať a posilňovať oslabené orgány láskyplnou starostlivosťou. Lipkavec bol a stále je mojím veľkým pomocníkom. Priznám sa, že je mojou mimoriadnou „slabosťou“, pretože už závan jeho vône vo mne vyvoláva opojné pocity.

V prípade obličiek sa mi veľmi osvedčili čajové zmesi z lipkavca, prasličky (pomáha pri stavoch nedôvery v život a dáva vnútornú pevnosť a istotu), zlatobyle (rozpúšťa a uvoľňuje energetické vlákna, cez ktoré nás môžu ovplyvňovať iní ľudia, a obnovuje životnú energiu), kručinky farbiarskej (pomáha prepúšťať pochybnosti o svojej sile a schopnostiach) a repíka (dodáva odolnosť voči tlaku okolia a schopnosť postaviť obrániť sa, postaviť sa za seba samého). 

Hoci lipkavec rada používam v čajových zmesiach, moja najobľúbenejšia forma, ako ho užívať, je olejový macerát. Je výborný na posilnenie sleziny, pankreasu, pečene a žlčníka. Šalát s lipkavcovým olejom je úplný balzam na bolesti žlčníka, osvedčila sa mi masáž oblasti žalúdka a pečene (solar plexus) zmesou lipkavcového a ľubovníkového oleja, po masáži takmer okamžite cítim teplo a príval sily a radosti. Lipkavcový olej je silno prehrievajúci, podobne ako ľubovníkový. Vyskúšajte zmes týchto dvoch olejov nahriať a použiť ako obklad na oblasť sleziny alebo pečene, prípadne na oblasť obličiek, a vychutnajte si pocit tepla a prebúdzajúcej sa viery v seba, dôvery v život a narastajúcej radosti zo života. 

Lipkavcový olej rada používam aj na ošetrenie pleti, je veľmi výživný a úžasný najmä na pigmentové škvrny spôsobené nerovnováhou v oblasti pečene, krásne vyrovnáva farebný tón pokožky a vyživuje ju do hĺbky. Nezabudnime, že pokožka je najväčší orgán nášho tela a cez ňu sa do krvného obehu vstrebáva všetko, čo na ňu nanesieme – ak používame kozmetické prípravky s množstvom syntetických látok či dokonca ropných produktov, ktoré naše orgány nie sú schopné spracovať, ostanú v nich uložené a oslabujú tým naše telo, najmä lymfatický systém, preto doprajme svojej pokožke aspoň občas detox a nahraďme chemickú kozmetiku (aj tú, ktorá sa tvári prírodne) čistými bylinkovými olejmi. Po niekoľkých dňoch ucítime úľavu a príval sily a zdravia.

Tma je len nedostatok svetla.

Recept na lipkavcový olej

 

Kvety lipkavca trháme za suchého slnečného počasia, necháme ich zľahka zavädnúť, naplníme pohár do dvoch tretín a zalejeme kvalitným olivovým alebo slnečnicovým olejom. Macerujeme na priamom slnku najmenej dva mesiace (ak je dostatok silného slnečného žiarenia), ideálne sú tri mesiace, aby mal olej tú správnu kvalitu a silu. Lipkavec naložený do oleja okamžite sčernie – nemusíte sa báť, olej sa tým neznehodnotí a po precedení bude nádherný tmavozlatý a magicky voňavý…

Olej z lipkavca je balzamom na pečeň a žlčník, či už pridávaný do šalátov, alebo aj v teplej kuchyni, pri príprave rôznych zeleninových polievok, omáčok, ale skúšala som ho aj pri dusení pšena a ryže. Keď sa začne zahrievať na panvici alebo v hrnci, celú kuchyňu rozvonia sladkou vôňou rozkvitnutej letnej lúky. Už len tá vôňa lieči všetky zmysly. ☺

Môžeme ho použiť aj pri pečení, rada ho pridávam do kváskového chleba aj koláčov alebo ako kozmetický či masážny olej aj pri masáži unavených či opuchnutých nôh, krásne rozprúdi lymfu a uvoľní opuchy.

 

Svetlanka Oboňová Gothová
Fb: Čarovné dary Zeme

Tags: No tags

Comments are closed.