Deväťsil lekársky (Petasites hybridus)

Petasites hybridus

Prv než na jar celkom zíde sneh, na mokrinách už začínajú vyrastať ružovkasté hrbolčeky deväťsilov. Je to trváca bylina vysoká 30 až 100 cm, celá husto šupinatá. Kvety sú usporiadané v úboroch a tvoria vrcholový klas. Kvitne v marci až v apríli. Listy sa objavujú koncom kvitnutia. Sú mimoriadne veľké, na rube zamatovo chlpaté, neskôr lysavejúce. Čepeľ je srdcovitá, okraj má nepravidelne tupo zúbkatý. Deväťsil ohlasuje začiatok bylinkovej sezóny. Rastie okolo potokov a na mokrinách. 

Na liečebné účely sa používa koreň, list a kvet, ja používam list. Už v antike sa používal pri morových epidémiách. V súčasnosti sa uplatňuje najmä pri bolestiach hlavy, kostí, brucha, pri kŕčoch, kožných chorobách, kašli, horúčke, reume, vyháňa z tela parazity, je vhodná aj na uvoľnenie epileptických záchvatov. Podporuje imunitný systém, trávenie, pravidelnú stolicu, odvodňuje, odstraňuje kyselinu močovú, menštruačné bolesti, hojí rany, má močopudné, potopudné a antibiotické pôsobenie. Celá rastlinka má nepríjemný zápach, preto sa na jej prednosti zabúda, ale je veľmi liečivá. Čerstvé alebo sparené listy prikladáme na boľavé miesta (na hlavu, brucho, kolená, kĺby, pri reumatických bolestiach a na kožu pri lupienke). Deväťsil lekársky obsahuje cenné látky ako triesloviny, horčiny, minerál, silice, vlákninu, minerálne a slizovité látky, cholín, inulín, živicu, kyseliny.

Čaj z deväťsilu lekárskeho

1 ČL listov deväťsilu lekárskeho, 2 dl vriacej vody 

Listy deväťsilu zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 5 minút, precedíme a pijeme dvakrát denne po dobu troch týždňov. Čaj je vhodný na odstránenie kyseliny močovej,  pomáha pri menštruačných bolestiach a pri kašli, podporuje trávenie, imunitný systém, odstraňuje migrénu a tlmí epileptické záchvaty.


Macerát z deväťsilu lekárskeho

1 ČL koreňa deväťsilu lekárskeho, 3 dl vody

Koreň deväťsilu lúhujeme celú noc v studenej vode. Ráno trocha prihrejeme a precedíme, popíjame počas dňa po dúškoch. Užívame tri týždne. Macerát je vhodný pri reume, epilepsii, lupienke.  


Tinktúra z deväťslilu lekárskeho

100 g čerstvých listov alebo koreňa z deväťsilu lekárskeho, pálenka alebo lieh, pohár


Čerstvé listy alebo čerstvý koreň dáme do 7-decového pohára a zalejeme až po vrch domácou 60 % pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme, aby sa čo najskôr uvoľnili liečivé látky. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné tmavé suché miesto. Tinktúru používame na vnútorné a aj vonkajšie použitie. Vnútorne používame trikrát denne 10 kvapiek na polievkovú lyžicu teplej vody. Tinktúra má liečivé vlastnosti ako čaj a macerát. Vonkajšie použitie – do 2 litrov teplej vody nakvapkáme 30 kvapiek tinktúry a omývame miesta postihnuté vredmi alebo hnisavými ranami, psoriázou.


Prášok z deväťsilu lekárskeho

150 g sušeného koreňa deväťsilu lekárskeho, mlynček

Sušený koreň deväťsilu zomelieme v mlynčeku na prášok. Dva gramy (za špic noža) prášku užívame denne dva týždne. Prášok je vhodný užívať na odstránenie parazitov z organizmu.

Môžeme ho použiť aj z vonka na vredy alebo hnisavé rany na koži, pri psoriáze a to tak, že ranu posypeme práškom, ktorý hnisavé rany nielen dezinfikuje a hojí, ale bráni pred zápalmi a hnisaním. 


Víno z deväťsilu lekárskeho

150 g čerstvého nakrájaného koreňa deväťsilu lekárskeho, 1 l vína, pohár

Čerstvý koreň deväťsilu dáme do väčšieho čistého zaváraninového pohára  a zalejeme litrom červeného alebo bieleho vína. Macerujeme na tmavom chladnom mieste 7 dní, potom prefiltrujeme cez gázu. Uskladníme v chladničke a užívame dvakrát denne po 1 PL. Víno z deväťsilu chráni pred chorobami, zhubnými nádormi, naši predkovia tomu verili. 


Obklad z listov deväťsilu

2 veľké listy deväťsilu lekárskeho, 1 PL olivový olej

Listy deväťsilu pomliaždime valčekom, dáme ich na handričku, pokropíme trochou oleja (1 PL). Priložíme na postihnuté alebo boľavé miesto, prekryjeme igelitom, obviažeme a necháme pôsobiť celú noc. Obklad je vhodný aj pri popáleninách alebo bolestiach kĺbov. Obklad robíme až do vyliečenia. Miesto, kde bol obklad, umyjeme vlažnou vodou.


Kúpeľ z deväťsilu lekárskeho

2 PL listov deväťsilu lekárskeho, 2 l vody

Listy deväťsilu povaríme 20 minút vo vode, lúhujeme 20 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ pomáha liečiť vredy, hnisavé rany a psoriázu, tlmí bolesti kĺbov a svalov. Kúpeľ má trvať 20 minút, odporúčam ho urobiť večer a už nevychádzať von. 

 

Anka Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.