Šestonedelie a vysoké nároky na seba

Byť tá najlepšia matka, stíhať naplniť všetky potreby bábätka, členov rodiny, tiež mať čas a priestor na regeneráciu a oddych po pôrode a k tomu stíhať postarať sa o domácnosť – obraz, ktorý sa mnohé ženy v šestonedelí snažia napĺňať. Vysoké nároky žien, ktoré si po pôrode na seba kladú, sú často také nesplniteľné, že si v tom celom kolobehu nekonečných očakávaní vytvárajú iba tlak, napätie, únavu či psychické a fyzické vyčerpanie. O dôležitosti psychického nastavenia šestonedielok sa viac pozhovárame so zakladateľkami Školy popôrodnej duly, pôrodnými dulami Martinou Šankovou, Lenkou Holotňákovou, Luciou Vančo a Petrou Hránkovou.

Tehotenstvo, pôrod a šestonedelie. To sú také zásadné prechodové obdobia v živote ženy, že je na mieste si v tomto čase dopriavať špeciálnu starostlivosť a iný prístup k sebe. Ako prejsť týmito zmenami bez stresu?

Tehotenstvo je čas, kedy by sa mala žena pripraviť na obdobie šestonedelia. Plánovanie a hľadanie možností počas tehotenstva je stupňom k pokojnému a naplnenému šestonedeliu. V prvom rade by mala žena prijať fakt, že bude oddychovať a napĺňať potreby dieťaťa. Toto prijatie jej nedovolí ísť do výkonu a preťažovaniu sa na fyzickej aj psychickej úrovni, ktoré v šestonedelí nie sú na mieste. Len ona sa môže rozhodnúť, ako si po pôrode dovolí oddýchnuť.

Potreby matky po pôrode boli často samotnými ženami, rodinnými príslušníkmi i spoločnosťou podceňované. Nakoľko vnímate tento nezdravý, rokmi zaužívaný spôsob fungovania a prístupu k šestonedieľkam?

Šestonedelie by malo byť spojené so spomalením, napojením sa na dieťa. Žena by mala najmä oddychovať a načerpávať nové sily. Bohužiaľ, ženy sú tlačené do absurdných požiadaviek, ktoré na ne kladie spoločnosť. Očakáva sa, že žena bude zvládať všetko rovnakým tempom ako pred pôrodom, že nastúpi do víru života bez zmeny, že starostlivosť o seba, dieťa, domácnosť bude vykonávať na sto percent rovnakým spôsobom. Tlačenie ženy do výkonu jej prináša stres a pocit vlastnej neschopnosti postarať sa o seba a dieťa. Nová matka začne byť unavená, môžu sa objaviť problémy so spánkom, s napojením sa na dieťa, môže sa uzatvárať do seba, a tým sa začnú fyzické aj psychické problémy nabaľovať.

Máte dlhoročné skúsenosťami s tehotnými i čerstvými mamičkami. Prečo práve v šestonedelí vznikajú popôrodné depresie?

Pomenovanie popôrodná depresia je často chybne interpretované a je doň zahrnuté všetko od únavy ženy až po nezáujem o partnerskú intimitu. Je to akási nálepka na stav ženy, ktorá je nepochopená vo svojom emočnom prežívaní. Aby prepukla skutočná popôrodná depresia, musí prísť k závažnej psychickej a emočnej strate rovnováhy. Pocity, ktoré ženu trápia, môžu prichádzať už počas tehotenstva. Pôrod nemusí vyjsť tak, ako si predstavovala, a šestonedelie prináša otázky spojené so stretom s realitou. Počas našej skúsenosti a praxe zaznamenávame starostlivosť o ženu v šestonedelí u nás len ako okrajovú záležitosť. Na konci šestonedelia prichádza žena na povinnú kontrolu ku gynekológovi, ktorý skontroluje len jej fyzický stav. Spoločnosť už nie je nastavená ako kedysi, keď sa vytvorila sieť pomáhajúcich už počas tehotenstva. Tvorili ju ženy blízke tehotnej, napr. mama, tety, susedy, a tie so ženou zdieľali svoje osobné príbehy a pomáhali jej v starostlivosti o ňu samotnú a o jej dieťa. Žena sa necítila sama, odlúčená od spoločnosti. V dnešnej dobe je zase možnosť vyskladať si túto sieť podporných osôb ešte počas tehotenstva. Ženská podpora napríklad popôrodných dúl je neoceniteľná pre ženy, ktoré si nemôžu dopriať starostlivosť od niekoho z rodiny.

Šestonedelie by malo byť spojené so spomalením, napojením sa na dieťa.

Ak by sme v našej spoločnosti zmenili myslenie a zbavili sa starého systému starostlivosti o dieťa, eliminovali by sa problémy žien po pôrode na minimum?

Veľmi by to pomohlo. Preto považujeme za prospešné určité dovzdelanie sa v téme šestonedelia a najmä empatizovanie sa na individuálne podmienky, potreby každej ženy individuálne s ohľadom tiež na možnosti, ktoré daná žena má. Realistické zváženie týchto aspektov môže napomáhať k zvládnutiu tohto obdobia v rámci možností každej ženy. Stať sa rodičom je pravdepodobne najväčšou premenou, ktorú človek za svoj život urobí. Spolu so starostlivosťou o novorodenca sme tiež zasiahnutí pokusmi naplniť spoločenské očakávania a tie, ktoré sme si pre seba vytvorili sami.

Čo odporúčate ženám po pôrode zaradiť medzi priority v rámci šestonedelia a, naopak, čím sa netrápiť?

V prvom rade je dôležité mať dohodnutú osobu alebo aj viac ľudí, ktorí sa budú vedieť postarať o ženu tak, aby mala priestor starať sa o bábätko. Žena môže takúto formu podpory hľadať v prvých krokoch vo svojom najbližšom okolí. Znamená to, že v prvé týždne strávi čas v posteli a pri posteli s dieťatkom na sebe, v blízkosti. Aj počas dňa je dôležité, aby oddychovala, využila aspoň jeden spánok počas dňa s bábätkom.

Starostlivosť o ženu od dohodnutej osoby/osôb by mala zahŕňať pravidelnú prípravu kvalitného, výživného, ideálne teplého jedla, s čím súvisia nákupy, varenie, servírovanie. Upratovanie v domácnosti, pranie, žehlenie je tiež súčasťou pomoci žene.

Pokiaľ má žena staršie dieťa alebo deti, je na mieste ešte počas tehotenstva pripraviť plán, kto jej s deťmi pomôže. Plánovanie do detailov prináša po pôrode úľavu. Pomáhajúce osoby vedia presný harmonogram detí, harmonogram povinností ako zavezenie do školy, škôlky, účasť na krúžkoch či iných aktivitách. Vedia návyky detí, vedia, na čo počas starostlivosti o dieťa nezabudnúť, napr. aké lieky dieťa užívajú. Vedia plnohodnotne pomôcť v starostlivosti o deti.

Témou, ktorá je po pôrode aktuálna, sú návštevy blízkych, rodiny a priateľov. Treba si nastaviť hranice a odkomunikovať ich počas tehotenstva. Návštevy, kde je žena hostiteľkou, nie sú pre novovzniknutú rodinu prínosné. Odporúča sa odkladať návštevy až po ukončení šestonedelia. Ak si žena želá, aby ju a bábätko prišli pozrieť blízki, treba vopred odkomunikovať, ako bude návšteva prebiehať, kto môže prísť, čo majú priniesť (napr. navarené jedlo), s čím majú počítať (napr. že žena bude s dieťaťom a nebude sa im venovať, že môže požiadať o potrebný kľud a stíšenie).

Ak si žena dovolí počas šestonedelia oddýchnuť, načerpá dostatok energie, ktorá jej bude prínosná po ukončení šestonedelia a bude z nej profitovať aj dlhé roky neskôr. Dopriať si spánok počas dňa, masáž či možnosť porozprávať sa o svojich pocitoch, dopriať si, že bude o ňu postarané, aby žena plnohodnotne poskytovala starostlivosť novorodencovi. Po ukončenom šestonedelia si žena môže dopriať rituál na ukončenie tohto obdobia, jedným z mnohých je aj Cerráda – zavinovanie kostí. Je to výživný rituál, ktorým žena ukončí pôrodný príbeh, poďakuje za životnú skúsenosť a postaví sa do svojej sily.

Text: Michaela Paulenová

Tags: No tags

Comments are closed.