Príprava na pôrod – jemne a láskavo

Zovšadiaľ je na tehotnú ženu vyvíjaný tlak. Trendom je mať dulu, absolvovať kurz, cvičiť… Aby sa na pôrod pripravovala, aby nič nepodcenila, aby…

Ako sprievodkyňa žien počas tehotenstva, pôrodu a šestonedelia v tom vo vzťahu k ženám nie som výnimkou. A predsa moje prvé informácie, ktoré im v tehotenstve odovzdávam, zahŕňajú citát, ktorý hovorí o príprave na pôrod tak trochu revolučne. Michel Odent, francúzsky chirurg a pôrodník, budúcim matkám odkazuje: „Väčšinou odporúčam, aby tehotné ženy nečítali literatúru o tehotenstve a pôrode. Ich čas je príliš vzácny. Namiesto toho by mali pozorovať mesiac a popri tom spievať svojmu dieťatku.”

Plne sa s tým stotožňujem. Nikomu z nás na ceste k dosiahnutiu akéhokoľvek cieľa nepomôže prehnaná informovanosť či absolvovanie všetkých dostupných kurzov. Naopak, ľahko nás môžu vyrušiť z nášho rytmu. Umenie zotrvať v rovnováhe. Nájsť si čas pre seba. Zastaviť sa. Ak hľadáš a čerpáš energiu v prírode už teraz, budeš to potrebovať aj v tehotenstve. Ak v hudbe, budeš k nej vzhliadať, tešiac sa na svoje dieťa. To, čo máš rada, čo ťa upokojuje, to bude príjemné a prirodzené aj tvojmu dieťaťu. Uvoľnená a spokojná, vytváraš domov a priestor pre zdravý vývin dieťaťa. Prijímaš novú bytosť v ľahkosti. V súlade so sebou.

Dlho som mala túžbu začať tvoriť. Spájať farby. Dať im význam. A tak aj bolo. Postupne, jemne a s láskavosťou vznikli pôrodné karty. Niečo, čo nerušene dopĺňa vašu cestu k prvému stretnutiu s dieťaťom. Doplnenie do sveta kurzov, kníh, rád a nespočetných príspevkov na Instagrame. Myšlienka vytvoriť pôrodné karty mi napadla už počas kurzu duly. Postupne prišli prvé texty a v počítači som vytvorila sériu farebných pozadí. Každá afirmácia si našla svoj domov. Vzniklo osemnásť kariet. Osemnásť viet, ktoré tvoria aj tvoje vnútro a to, aký bude tvoj pôrod.

Moje telo a moje dieťa sú úžasný tím

Pri tvorbe kariet som pre ženu chcela pripraviť predovšetkým odkazy, ktoré poukazujú na to, že v nej už dávno je všetko, čo pre svoj pôrod potrebuje. Pôrod je fyziologický proces. V jednoduchosti sa dá povedať, že matkino telo rodí inštinktívne, akoby pudovo. Karty zároveň pripomínajú, že nerodí len samotná žena. Prvým impulzom pre pôrod býva dieťa. Je to nádherné a často opomínané. Jeho vývin sa v určitom momente dovŕši a vysiela signály, ktoré pripravujú telo na pôrod. Všetko je so všetkým prepojené a matka dokáže na to odpovedať.

Mám okolo seba láskavú starostlivosť

Každá žena si zaslúži rešpekt a láskavú starostlivosť. Mnohé z nás cítia strach z nepoznaného. A tým, samozrejme, môže byť aj pôrod. Vieme, že strach je jedna z najsilnejších a najviac vyčerpávajúcich emócií. Ignorovať ju je ľahké. Môžeme si ale vybrať aj opačný smer. Skúsenosť mi hovorí, že náročnejšie veci nakoniec prinášajú oveľa pozitívnejšie výsledky. Spracovať svoje strachy môže byť náročné no obohacujúce zároveň – pre tehotnú ženu, dieťa a koniec koncov pre celú budúcu rodinu či spoločnosť. Pomôžu s tým mnohé techniky. Pre jemný priebeh pôrodu väčšinou žena potrebuje viaceré „pomôcky”. Afirmácie sú jednou z nich. Okrem toho je to dookola spomínaná informovanosť, samotná príprava na pôrod s pôrodným prianím, intímne prostredie, osoba, ktorej dôverujem, poznanie, že dokážem rodiť prirodzene a bez zásahov, aromaterapia, techniky hypnopôrodu a mnohé ďalšie.

Som pokojná. Som silná

Naše podvedomie nepretržite prijíma informácie. Aj v momentoch, kedy o tom ani len netušíme. Aj to je dôvod, prečo je v tehotenstve dôležité ladiť sa na vlnu povzbudzujúcich myšlienok. Okolie často ponúka opak toho, čo k prirodzenému pôrodu žena potrebuje. Chceme sa nastaviť na jemnosť namiesto drámy. Budovať v sebe pozitívne naladenie a uvedomovať si svoju prirodzenú ženskú silu.

Môj pôrod je taký, aký má byť

Rada používam spojenie bohyňa svojho pôrodu. Jednoducho to tak má podľa mňa byť. Každá žena by mala byť bohyňou svojho pôrodu. Pri prirodzenom, ale aj pri pôrode, ktorý si kvôli komplikáciám vyžaduje lekársky zákrok. Snívaj o svojom pôrode ako o niečom naozaj jedinečnom a nádhernom. Je to neopakovateľná udalosť v tvojom živote a v živote dieťaťa, ktoré prichádza na svet z bezpečia tvojho tela. Chce sa narodiť do rovnako bezpečného a radostného náručia, akým mu bol svet v maternici.

Som prepojená so všetkými ženami, ktoré v tejto chvíli rodia spolu so mnou
Na záver táto nádherná veta. Doslova čarovná. Je v nej to, čo potrebuje každá z nás. Na svete už svoje dieťa porodili miliardy žien. Rôzne. Každý jeden príbeh je jedinečný. Hľadaj ten, ktorý je povzbudzujúci. Obklopuj sa ženami, ktoré sú ti oporou. Objav v sebe to, čo už dávno máš.

Ako používať pôrodné karty? Je to len na tebe. Dám ti pár tipov:
Počas tehotenstva: Pomôžu ti naladiť sa pozitívne. Keď príde chvíľa pôrodu, budeš sa cítiť oslobodená od strachu a pripravená pracovať so svojím telom tak, ako ti napovie. Zaves si ich na stenu alebo na nejaké pekné miesto, odkiaľ ti dennodenne budú pomáhať na tejto ceste. Môžeš ich použiť pri meditácii alebo jednoducho nosiť pri sebe a vytiahnuť, keď budeš na niečo čakať.


Počas pôrodu: Prostredie je kľúčový faktor pôsobiaci na priebeh pôrodu. Či už je to doma, alebo v pôrodnici, môžeš si s kartami upraviť miestnosť a mať ich stále v dosahu. Vo chvíli prívalu nepríjemného pocitu sa na ne môžeš kedykoľvek obrátiť. Karty ťa v mysli privedú späť do bezpečia. V kombinácii so svetielkami tvoria atmosféru intimity a bezpečia.

Žolík pre sprevádzajúcu osobu: Môžu s nimi pracovať tvoj partner, pôrodná asistentka, dula či iná sprevádzajúca osoba. Jazyk, akým hovoríme k žene počas tehotenstva a pôrodu, je veľmi dôležitý. Pre jej emocionálnu stránku a tvorbu potrebných hormónov. Ak sprevádzajúca osoba potrebuje použiť láskavé a povzbudivé slová a práve žiadne nenachádza, karty môžu byť úžasnou pomôckou a podnetom.

Ak si kreatívna duša, úžasnú silu majú aj afirmácie, ktoré si vytvoríš sama. Môžeš doplniť tie, ktoré si kúpiš u mňa alebo si vytvoríš sadu šitú na mieru pre seba.

Rady k tvorbe:
· používaj vždy prvú osobu (ja, môj, moje dieťa…),
· píš v prítomnom čase (som, cítim, rodím…) a
· vynechaj akékoľvek negatívne slová (nemôžem, nie som, bolesť…).

S láskou

Eva

Tags: No tags

Comments are closed.