Šaláty nemusia byť nuda

Predstava listov s listami a ďalšími listami v rôznych farbách preliatych olivovým olejom nie je veľmi vábna. Ani extra chutná. Preto som si na šaláty zaviedla vlastné pravidlá. Teda na tie vegánske. Tie predtým som kombinovala s mäsom, vajíčkami a syrom.

Na to, aby mi šalát chutil a aby ma zasýtil ako hlavné jedlo vo vegánskej verzii, nie je podstatné, čo do neho dám, ale ako to vyskladám. Musí tam byť vždy niečo pečené, niečo varené, niečo čerstvé a niečo tekuté. Ukážem vám to na príklade a prikladám rovno recept.

Na 2 porcie budeme potrebovať:

1 strednú brokolicu, 1 cuketu, 3 väčšie zemiaky, polovicu cvikle, 1 mrkvu, šalátové listy, rukolu, pšeno, vegánsku majonézu, agáve sirup, čili, sušené hrozienka

Postup:

Brokolicu aj pšeno uvaríme v osolenej vode (každé v inom hrnci). Nakrájame ostatné suroviny na rôzne tvary, nech je to potom v tanieri pestré. Cviklu som nakrájala na malé kocky, cibuľku na krúžky, zemiaky na mesiačiky, cuketu a mrkvu na kolieska. Pokrájanú zeleninu poukladáme na plech a rôzne dochutíme. Na cviklu nalejeme olivový olej, zemiaky, mrkvu a cuketu zmiešame so soľou, červenou mletou paprikou, rascou a olejom. Dáme zapiecť na 180 ºC do rúry na cca 15 – 20 minút.
Na spodok taniera naukladáme šalátové listy a rukolu a na to poukladáme všetky suroviny tak, aby to bolo oku lahodiace. Na zálievku alebo skôr taký dresing, ktorý tomu dodá nielen chuť, ale aj kalórie, zmiešame 2 polievkové lyžice vegánskej majonézy, trošku čili omáčky a málinko agáve sirupu. Mňam. Na koniec, podľa chuti a domácich zásob, môžeme použiť pár sušených hrozienok, tekvicové a ľanové semiačka.

Exotická miska plná farieb

Z predchádzajúceho dňa mi ostala ryža basmati a ja veľmi nerada vyhadzujem. Vždy si spomeniem, ako mi malej vraveli, že netreba plytvať jedlom, že sú krajiny, kde ľudia hladujú, že jedlo si treba vážiť. Tak mi to nejako ostalo dodnes. Takže ak ostane zbytok čohosi, vymýšľam, ako tento ostatok povýšiť na „autorský zámer“ a hlavné jedlo.

Otvorím mrazák a tam zvyšok zeleninovej zmesi na čínu, v chladničke zas posledný kúsok sójovej omáčky a ľadového šalátu. Tak bolo rozhodnuté. Všetko to dáme dokopy.

Vyprážané sójové kocky sú najlepšia príloha, čo k tomuto môžete mať. Najskôr si ich uvaríme v osolenej a dobre ochutenej vode (soľ, sójová omáčka, červená paprika, sušený cesnak), potom scedíme a dobre vyžmýkame. Obalíme ich v hraške – hrachovej múke, ktorú zmiešame s vodou, sladkou aj slanou sójovou omáčkou a s troškou čili. Následne ich dáme do strúhanky a na oleji vypražíme. Trochu sladkej sójovej omáčky si zmiešame so šťavou z mandarínky, trochou čili sladkej omáčky a so sezamom a nalejeme to na už vypražené kocky. Dobre zamiešame.

V druhom hrnci opražíme cibuľku na oleji, pridáme zmes zeleniny, tekvicové semiačka, pár sušenýchhrozienok a korenie na čínu. Pridáme sladkú aj slanú sójovú omáčku, mletý zázvor a trochu čili. Dobre pomiešame a pod pokrievkou varíme cca 10 minút. Na záver vmiešame pokrájaný ľadový šalát a servírujeme s ryžou a sójovými kockami. Pokvapkáme šťavou z mandarínky. Potom už len prsty oblizujeme.

 

Tags: No tags

Comments are closed.