Večerné jedenie

Dobrý deň, čo si myslíte o večernom jedení? Môže sa večerať? Ak áno, tak čo?

Na večeru robia ľudia dve zásadné chyby – buď nevečerajú vôbec (lebo držia rôzne diéty), alebo, naopak, zjedia, čo nezje ich. Ideálom je niečo medzi tým – jesť by sme mali, no z denných pokrmov by mala byť večera najmenšia.

Z toho vyplýva, že ak sa rozhodnete večeru vynechať, bude to určite menší prešľap, než keď sa budete pred spaním prejedať. Prvý variant by som volila, ak ste mali napr. ťažší obed (môžete aj cítiť, že ešte nie je úplne natrávený) alebo sa chystáte veľmi skoro po príchode domov do postele. Vtedy je to určite na mieste. Večerní vyjedači chladničiek sú zväčša ľudia rozlietaní, veľmi zaneprázdnení, ktorí cez deň nemajú čas na poriadne teplé jedlo alebo sú to emoční zajedači. V oboch prípadoch je čas sa nad sebou zamyslieť, čo poviete?

Okrem toho si ľudia častokrát vyberajú na večeru nevhodné potraviny, napr. sladkosti či mäsové výrobky. Večer sa nám spomaľuje trávenie, naša slezina je v opozite na svoje orgánové hodiny a telo sa pripravuje na spánok. Živočíšne bielkoviny (napr. mäso) potrebujú častokrát niekoľko hodín na natrávenie a práve naopak veľmi silnú slezinu. Keď teda vášmu telu doprajete večer kuracie mäsko, prípadne bravčový rezeň, tak sa vaše tráviace orgány riadne zapotia a rozhodne ich nepotešíte. Veľakrát majú ľudia, ktorí jedávajú na večeru mäsové pokrmy, tráviace problémy a ráno väčšinou nemajú chuť raňajkovať. Dôvodom je práve to, čo zjedli, než si ľahli do postele.

Takže zlatá stredná cesta. Večera by mala byť ľahká. Ideálne by mala byť aj teplá, mierne slaná a ešte lepšie vodnatá. Pýtate sa prečo? Lebo obličky sú tie, ktoré potrebujú v noci vyživiť najviac a presne takáto strava im urobí dobre. Všetky tieto atribúty najlepšie spĺňajú polievky. Zohrejú vás, obzvlášť ak sú to dlho varené vývary, a dodajú do tela tekutiny na vyživenie jinovej noci. Keď si ich urobíte s malým množstvom soli, vyživíte obličky ešte aj cez chuť. Nezabudnite však, že večerné polievky by nemali byť mäsové.

Ak nemáte polievočku navarenú alebo len skrátka na ňu večer nemáte chuť, môžete si dať zbytok z obeda, hlavne ak ste mali nejaké zeleninové rizoto. Celým zrnom na večeru nič nepokazíte, nemusíte sa ani báť, že by ste z neho pribrali.

Dobre vám na večeru urobí aj rôzna tepelne upravená zelenina, ideálne v tomto období pripravená v rúre. Ja napr. milujem pečené hokaido, jemne posypané gomasiom. A ak máte radi cestoviny, tak večera je ten správny čas na ich servírovanie. Teda ak sú celozrnné. Tak ako pri každom jedení, aj pri večeri platí, že by ste mali jesť pomaly a vyhradiť si na to čas. Ideálne bez telky.

Nebojte sa papať na večeru. Ak dodržíte vyššie spomínané zásady a najete sa najneskôr dve hodiny pred spaním, večera bude pre vaše telo prospešná.

Text: Monika Hodásová
www.cestapoznania.sk
Tags: No tags

Comments are closed.