Objavili sme pre vás

Zaujímavé miesto: Farma pod Poľanou

Už niekoľko mesiacov sledujeme skvelých ľudí – rodinku z Farmy pod Poľanou. Nachádzame nielen zaujímavý príbeh ľudí, ktorí sa rozhodli žiť inak, ale aj mnoho dobrých a zaujímavých rád a postrehov z ich života.
Farmu pod Poľanou založili a žijú na nej Katka a René, dvaja mladí ľudia, ktorí sa rozhodli nežiť bežný život dnešných mladých ľudí, ale vrátili sa ešte o niekoľko generácií dozadu. Jeden je zo západu, druhý z východu, takže ich to tak nejako prirodzene ťahalo do stredu Slovenska. Svoj domov našli v roku 2018 na polosamote podpolianskych lazov, odvtedy tam budujú farmu a plnia si tak svoje sny.
Reného každodenný život napĺňa okrem farmárčenia aj podkúvanie koní po celom Slovensku, čomu sa ako certifikovaný podkúvač venuje už pár rokov.
Katka sa zas venuje malým farmárom, deťom – malému Miškovi a Sáre – a bežnému chodu farmy, čo v skratke znamená nakŕmiť, podojiť a skontrolovať zvery na dvore.
Farma ponúka možnosť kempovania na samote, čo znamená, že tu môžete zaparkovať svoj karavan alebo obytné auto a máte zaručené súkromie, ticho a krásny výhľad.
Môžete spoznať Podpoľanie aj z inej perspektívy, dokonca aj z chrbta koňa. ☺
Farma sa stále vyvíja, pribúdajú nové zvieratá a Katka má a realizuje nové nápady, čo by sa na farme dalo urobiť.
Od začiatku sa riadia spontánnosťou a do všetkého sa vrhajú po hlave, takže keď dostanú nápad a nadchnú sa preň obidvaja, idú do toho.
Skoč a krídla roztiahneš cestou – to je motto, ktoré ich najviac vystihuje a neraz sa im potvrdilo, že ak niečo chcú, netreba nad tým príliš rozmýšľať, jednoducho treba ísť do toho a ono sa to už nejako udeje samo.

Ak vás ich život zaujal, môžete ich sledovať na sociálnych sieťach alebo ich osobne navštíviť na ich jedinečnej farme.

www.farmapodpolanou.sk
Inst.:farma_pod_polanou
Fb: farmapodpolanou

Umenie: Louise Camelle Fenne

Portréty dánskej umelkyne Louise nám učarovali na prvý pohľad. Hlboké, spomaľujúce, upokojujúce…prenádherné. Prostredníctvom jej diela sa pozorovateľ môže preniesť časom do obdobia veľkých renesančných maliarov. Louise Fenne maľuje najmä portréty, zátišia a interiéry. Poháňa ju predovšetkým túžba po vizuálnej výpovedi, nie intelektuálnej. Jej diela majú tendenciu byť len prostriedkom k väčšiemu estetickému cieľu. Ako sama autorka hovorí: „Moje diela sú pozorovaniami robenými v priebehu času, vo vrstvách, ktoré, nakoniec vyústia do harmónie, dávajú obrazu jeho vlastný život a umožňujú mu hovoriť sám za seba.“
Určite sa oplatí urobiť si „obrazový výlet“ a aspoň chvíľku vnímať jej obrazy, či už naživo, alebo prostredníctvom virtuálnej reality.

www.louisefenne.com
instagram: louise_fenne

         

Krása: Čarodrievka

Kus divokej prírody ako šperk, to je umenie života. ☺ Tvorba Natalie Vranky je jednoducho čarovná. Nesie v sebe Príbeh o dreve.

Natalia: „Voňavé lesy, brehy potokov a riek. Každý krok má svoj zmysel a význam, oči sú otvorené, sluch a čuch tiež. Nachádzam spomienky o sile prírody, ktoré ohmatkávam a sledujem nádherné tvary drevených konárikov, úlomkov, naplavenín, ktoré už majú nejakú tú cestu za sebou, no napriek tomu ostali pevné a zachovali si svoju celistvosť. Výroba Čarodrievok začala nájdeným drievkom na púšti na ostrove Furteventura. Cítila som, že ma k tomuto malému kúsočku čosi veľmi ťahá a že ho potrebujem nosiť na krku. Začala som sa obzerať po vŕtačke, kovových komponentoch, koži a všeličom užitočnom na výrobu náhrdelníka. Vedome som sa pustila do čarovania s drievkami, nebolo to pre mňa úplne nové, pretože som absolventka drevárskej priemyslovky (dizajn) a môj otec a starý otec majú k drevu veľmi blízko. Pri tvorivej činnosti s čarodrievkami cítim, že som vo svojom strede. Energiu týchto výrobkov chcem posunúť ďalej k vám, aby vás sprevádzali na vašej ceste. ♥

Ako prebieha výrobný postup?
1. Hľadanie drievok, dlhé hodiny túlania sa a vyberania vhodného dreva, ktoré je pevné, nie je spráchnivené ani nahnité a dá sa použiť na tvorbu.
2. Brúsenie na viackrát rôznymi hrúbkami brúsneho papiera tak, aby sa docielil hladký efekt a odkryla sa kresba dreva (nie, nie sú také hladučké, lebo ich obrúsila voda).
3. Ladenie kamienkov k jednotlivým kúskom drievok tak, aby som našla ideálnu zhodu, efekt, že kamienok vyzerá, akoby z dreva „vyrástol“.
4. Brúsenie otvorov na kamene. Je to taká zubárska práca, piplačka, používam rôzne druhy vrtákov a modelujem otvory na kamene.
5. Nalepovanie kamienkov.
6. Brúsenie lepidla okolo kameňov.
7. Naladím sa na drievka a maľujem vzory. ☺ Tak aby som doplnila energiu drievka a posilnila ho. Je za tým veľa štúdia, až kým to nie je ono a necítim silný vnútorný pocit ÁNO.
8. Impregnovanie drievok ľanovým olejom na dvakrát. Toto zafixuje drevo, spevní povrch a zvýrazní kresbu dreva. Nechávam drievka 2 dni schnúť.
9. Vŕtanie otvorov na šnúrky, komponenty.
10. Prilepovanie komponentov, navliekanie koží, práca s klieštikmi, nasadzovanie zapínaní, koncoviek…
11. Tvorba sprievodného textu, tlač, príprava škatuľky, balenie, cesta na poštu.
12. Nákup materiálu, kamienky kupujem fyzicky, chodím na trhy do Banskej Štiavnice.

Drievok sa nikdy nechytám, ak som chorá, necítim sa dobre. Tvorím ich v láske a radosti a dávam dušu prírodným kúskom, ktoré by si už pravdepodobne nikto nevšimol, a dotváram ich na jedinečné „bytôstky“.
Nesú v sebe ideu toho, že svoj celok tvoríme z malých jedinečných kúskov a skladáme tak jedinečnú mandalu svojho života. Amulety z prírodných materiálov nosia ľudia od dávnych čias.

Fb: čarodrievka
Inst.: carodrievka

                                                           

Tags: No tags

Comments are closed.