Nespavosť

Nespavosť je v dnešnej dobe veľmi častým problémom. Stále viac a viac ľudí sa na mňa obracia s otázkou: „Čo mám robiť, aby som sa konečne dobre vyspala? Kde robím chybu? Prečo neviem prespať celú noc?“ U niekoho sa to prejaví krátkodobo, na pár dní a potom to samo odíde. Býva to hlavne pri akútnom strese, napr. pri náročnejšom projekte v práci, pri rozchode s partnerom či úmrtí blízkej osoby. Ak sa však nespavosť stane chronickou, treba pátrať hlbšie. Poďme sa na to pozrieť celostne, z viacerých uhľov pohľadu.

Večerné prejedenie 

Začnime tou najjednoduchšou, no stále veľmi častou príčinou nespavosti – večerné prejedanie sa, prípadne nesprávna voľba potravín. Večer je čas, kedy je náš tráviaci oheň najslabší. Telo sa pripravuje na odpočinok, a tak prirodzene vypne to, čo počas neho potrebovať nebude. Preto je veľmi dôležité, aby naša večera bola čo najľahšia, ľahko stráviteľná. Určite by nemala obsahovať živočíšne bielkoviny, predovšetkým mäso. No vyhnúť sa môžeme aj tým rastlinným. Výbornou voľbou je napr. tepelne upravená zelenina skombinovaná s ľahko stráviteľným obilím – pšenom alebo quinou. Ďalšou správnou voľbou na večerné jedenie je zeleninový vývar. Vyživuje naše obličky, ktoré pracujú práve v noci. 

Často ľudia zjedia na večeru (ako sa hovorí) aj slona. Cez deň si nevedia nájsť priestor sa poriadne vyživiť, tak po príchode domov natlačia telo do prasknutia a ideálne niečím nezdravým. Veľmi zlou voľbou je k večeru aj akákoľvek forma cukru, pozor si dávajte na med v čaji. Telo sa napruží, vystrelí nám inzulín a adrenalín, presný opak toho, čo potrebujeme pred spaním. Ak telo večer zaťažíme nesprávnymi potravinami, prípadne sa prejeme, náš už prirodzene oslabený oheň trávenia dostane riadne zabrať. Vo väčšine prípadov to skrátka nezvládne, v tele ostáva jedlo nenatrávené, v procese hnitia a kvasenia. No a spite potom dobre! O tom, že by ste pred spaním nemali piť kávu, hádam rozprávať nemusím. Ak vás zaujíma táto téma ešte viac, môžete sa o tom dočítať v mojom e-booku Poradňa zdravého stravovania.

Nadobličky a zvýšený kortizol

Ďalším dôvodom, prečo môžete mať problém so spánkom, sú vyčerpané nadobličky. O obličkách sa dnes už veľmi veľa hovorí, či v západnej medicíne, či vo východnej. No málo sa hovorí o tých „menších“, o nadobličkách. Ak ste zažívali alebo zažívate dlhodobý či krátkodobý stres v živote, prípadne užívate lieky na štítnu žľazu, máte nevyvážený životný štýl, tak máte s veľkou pravdepodobnosťou unavené nadobličky. Chronická únava, problém so spánkom, nervozita, zlé zvládanie stresových situácií, úzkosti, depresie, panické ataky, zrýchlený pulz či palpitácie, netrpezlivosť, znížené libido, slabosť svalov, nízky tlak, točenie hlavy, vypadávanie vlasov, studené končatiny a mnohé iné, to všetko môžu byť prejavy spomínaného problému. Samozrejme, môžete to mať aj z niečoho iného, no z mojej praxe viem, že 99 % ľudí, ktorí si urobia slinný test kortizolu, zostanú nemilo prekvapení. Ak sa totižto dostanú naše nadobličky do stavu vyčerpania (únavy, oslabenia), kortizol si začne v našom tele robiť neplechu a ulietavať si úplne ináč, než by mal byť u zdravého jedinca. No a práve nadmerne zvýšená večerná hodnota kortizolu býva často dôvodom nekvalitného spánku. Večer má byť jeho hodnota najnižšia, no skúsenosti ukazujú opak. Čo s tým teda môžeme urobiť? V prvom rade sa otestujte. A ak sa potvrdia moje slová, treba začať večerný kortizol znižovať prírodnými produktmi. Výbornou je na to napr. bazalka posvätná, tzv. Tulsi. Stačí pol hodinu pred spaním užiť 2 – 3 tabletky a váš kortizol by sa mal začať pomaly upravovať.

Príliš veľa JANGových aktivít na večer

Verím, že čitatelia Vitality už pojmy JIN a JANG poznajú, no človek nikdy nevie, a preto radšej jednoduché vysvetlenie. JIN je energia ženská, jemná, pomalá a nočná. Energia JANG je naopak mužská, ohnivá, rýchla a denná. Čo to znamená pre nás? Že k večeru sa prirodzene preklápa jangová energia do tej jinovej, telo sa zastavuje a pripravuje na spánok. Problém však je, že aj keby sa telo chcelo preklopiť, ľudia to často nerešpektujú, a práve k večeru robia veľmi veľa aktivít jangového charakteru. Pozeranie televízora, ťukanie do mobilu, vybavovanie pracovných či súkromných mailov, behanie, pitie alkoholu, riešenie závažných konfliktov, to všetko sú aktivity, ktoré výrazne zvyšujú JANG v našom tele a náš JIN nemá šancu prísť a uložiť nás do postele. Jednoduché riešenie – prestaňte tieto aktivity večer robiť. U niektorých „závislákov“ môže nastať teraz panika: „A čo mám robiť namiesto toho?“ Joga, tai-qi, čítanie knihy, meditácia, rozprávanie sa s rodinou, počúvanie mantier, to všetko naopak vyživí náš JIN a nám sa bude oveľa ľahšie zaspávať.

Slabosť orgánov 

Ďalším dôvodom, prečo sa môžeme budiť počas noci, je slabosť niektorého z našich orgánov. Možno ste už počuli, možno nie, existujú tzv. orgánové hodiny. Každú hodinu nášho dňa (resp. vždy dve) vieme priradiť jednému orgánu. V tomto čase je jeho sila najväčšia a o 12 hodín neskôr je zase najslabšia. Ak sa teda napr. budíte stále medzi 1 – 3 hodinou v noci, vaša pečeň chce na seba upozorniť. Skúste odsledovať, či sa čas budenia neopakuje, a ak áno, venujte tomu orgánu náležitú pozornosť.

Zrkadlo našich tieňov

Veľmi často dôvodom našej nespavosti bývajú „zlé“ sny, nazývané ľuďmi aj nočné mory či horory. Cez sny komunikuje naše telo s naším podvedomím. Ukazuje nám veci, ktoré nechceme (alebo iba nevieme) vidieť. Vyťahuje na povrch tiene, ktoré zaobalí do nejakej šialenej scény. Je veľmi dôležité vnímať sny ako nástroj na liečenie, transformáciu. Cez ich pochopenie budeme vedieť lepšie vnímať náš bdelý život a naše traumy či zranenia v ňom. Ak sa však svojich tieňov bojíme, ak s nimi nechceme pracovať a utláčame ich stále do našej vlastnej pivnice, budeme sa vôbec báť chodiť spať, v lepšom prípade sa budeme strhávať zo snov spotení a vystrašení.

Určite sú aj mnohé ďalšie dôvody, prečo môže človek trpieť nespavosťou. Zo svojej terapeutickej praxe však pozorujem práve tieto za najčastejšie. Pozitívom je, že so všetkými z nich vieme pracovať a našej nespavosti sa zbaviť. Tak nám všetkým prajem krásne a hlboké snívanie bez prerušenia a upotených perín.

Monika Hodásová
www.monikahodasova.sk

Tags: No tags

Comments are closed.