Čchi-kung ako štúdium čínskej medicíny

Keď som pred časom študovala čínsku medicínu, doslova som trpela, keď som musela toľké hodiny sedieť a nehybne počúvať prednášky. Prišlo mi podivné nadizajnovať štúdium tak, že väčšinu času študent presedí v lavici, kde jeho energia čchi, o cirkulácii ktorej sa tu učí, nemá možnosť telom plynulo cirkulovať. 

Niekoľko takých z nás sme sa počas prednášok nenápadne premiestňovali do zadnej časti auly, kde sme počas počúvania cvičili jednoduché čchi-kungové cvičenia, aby sme boli aspoň trochu v pohode. Na druhej strane sa mi zdá podivné, že mnohí ľudia cvičia čchi-kung a poriadne ani nevedia, čo sa pri tých cvičeniach vlastne v ich tele deje a na čo sa môžu pri cvičení sústrediť, aby jeho účinok pomohli posilniť či dokonca principiálne naplniť. 

Čínska medicína a čchi-kung 

Tieto dve oblasti sú viac prepojené, než sa nám môže zdať. Čchi-kung je jednou zo starobylých taoistických praktík harmonizácie tela a mysle, ktorá sa o teóriu čínskej medicíny zásadne opiera. Cez čchi-kung sa môžete naučiť nielen správne a zdravo pohybovať, ale môžete sa prakticky naučiť a na vlastnom tele pocítiť základné princípy čínskej medicíny, ako napríklad rozdielne kvality jin a jang a interakciu medzi nimi či tok čchi v meridiánovom systéme. Vďaka cvičeniam čchi-kung môžete dokonca získať základný prehľad o orgánoch tela a o ich vplyve na ostatné fyzické tkanivá, ako sú napríklad kosti, kĺby, svaly, koža, nechty, vlasy, zuby, zmyslové orgány a podobne. Cez čchi-kung sa môžete naučiť aj o vzájomnej spolupráci medzi orgánmi a o vzťahoch medzi nimi, ktoré sa odohrávajú na princípoch piatich fáz, tzv. piatich elementov. A toto všetko potom môžete pre svoje zdravie a pohodu využívať.

Vo svojej knihe Cvičenie ako liek som si dovolila čchi-kung nazvať lekárničkou. Keď ju otvoríte a vyznáte sa v nej, viete z nej vybrať ten správny liek alebo preventívny prostriedok a začať ho užívať. „Medikamentov“ v nej je vskutku veľa – na harmonizáciu stavu čchi orgánov, na vyživenie telesných tkanív, ale aj na ich regeneráciu pokiaľ utrpeli nejakým zranením či iným poškodením. Je tam aj množstvo „prostriedkov“ na podporu imunity či na utíšenie rozbúrenej psychiky. Nájdete tam jemné prostriedky proti nespavosti, na zlepšenie nálady, na podporu koncentrácie a podobne. Na tejto lekárničke je najzaujímavejšie to, že funguje len vtedy, keď je v nej pohyb. Čchi-kung je v prvom rade o pohybe čchi, ktorý je sprevádzaný pohybom tela alebo pohybom mysle, prípadne oboma naraz. 

Čchi-kung ako silný regeneračný prostriedok

O tom, že čchi-kung je vskutku liek, som sa presvedčila na vlastnom tele, keď som sa aj vďaka nemu takmer za mesiac dostala z následkov nepríjemného úrazu, pri ktorom som si vykĺbila kľúčnu kosť, dve rebrá a kĺby dvoch prstov na ruke a roztrhla drobné šľachy a väzy v týchto oblastiach. Čchi-kung a hlavne jeho vnútorný aspekt nej-kung mi vtedy úžasne pomohli, a preto ich používam vždy, keď niečo treba v tele napraviť, upraviť či posilniť. Čchi-kung je teda výborným prostriedkom urýchľovania liečby zranení. Po prvé je to tým, že pri ňom posielame čchi do určitých orgánov, ktoré sa podieľajú na regenerácii poranených oblastí. Po druhé sa to odohráva priamym nasmerovaním čchi počas cvičenia do oblastí, ktoré potrebujú ošetriť.

Čchi-kung je starobylá taoistická praktika harmonizácie tela a mysle.

Pri čchi-kungovej liečbe toho zranenia som vedome posielala čchi do postihnutých tkanív, ale zároveň som musela energeticky posilňovať aj určité orgány. Keďže išlo o kĺbové zranenia a poškodenie šliach a väzov, musela som pracovať s orgánmi obličky a pečeň. Tie totiž s týmito fyzickými tkanivami súvisia. Liečba potom bola nasmerovaná priamo tam, kde bolo treba, a tým bola veľmi efektívna.
Na mojich hodinách čchi-kungu tieto súvislosti učím. Študent sa okrem cvičení naučí chápať mnohé súvzťažnosti, ktoré následne môže pre seba využívať. Učím napríklad, že ak cvičíme cvičenie zamerané na obličky, posilňujem pri tom čchi obličiek, a tým vlastne aj kosti, kĺby, chrupavky, zuby, vlasy, miechu či medzistavcové platničky. Študent potom vie, že ak má napríklad problémy s artrózou, určité cvičenia budú pre neho viac prospešné a môže ich zaradiť do svojej dennodennej čchi-kungovej praxe. 

Čchi-kung ako preventívna metóda a cesta k celkovej údržbe tela

Čchi-kung je jedinečná cesta, ako si zlepšovať a udržiavať kondíciu orgánov a meridiánov, ktoré sú s jednotlivými orgánmi prepojené. Prostredníctvom tohto prepojenia dokážeme pohybom tela ovplyvňovať orgány a ich kondíciu. Ak sme pri čchi-kungu s orgánmi prepojení ešte aj bdelou vedomou mysľou, prípadne im posielame zvuky, ktoré frekvenčne s orgánmi súvisia, je to ideálna údržba seba samého. Navyše, ak sú v dobrej kondícii vnútorné orgány, majú z toho úžitok aj zmyslové orgány. V neposlednom rade má z toho úžitok aj imunitný, nervový či endokrinný systém.
Telesné tkanivá ako kosti, svaly, šľachy, kĺby, cievy, koža a podobne dostávajú vďaka cvičeniam novú sviežu čchi, čo prospieva nielen tomu, ako sa cítia, ale aj tomu, ako vyzerajú. Zmení sa pružnosť šliach k lepšiemu, ale aj tvar šliach a svalov. Kĺby sú viac priechodné a ohybnejšie, chrbtica sa pri čchi-kungu regeneruje, môže sa oživiť, predĺžiť, dospieť k väčšej elasticite, a tým aj opornej schopnosti. To všetko vplýva aj na celkový stav človeka a na jeho dlhovekosť. Hovorí sa, že ak si čchi-kungom predĺžime šľachy o jeden centimeter, predĺžime si život o jeden rok. 

Čchi-kung v piatich premenách energie

Vytvorila som celoročný cyklus víkendového vzdelávania pod názvom Čchi-kung v piatich premenách energie, v rámci ktorého sa počas celého roku 2023 budeme učiť nielen správne cvičiť a dýchať, ale naučíme sa aj množstvo potrebných zdravotných súvislostí spojených s cvičením. Každé stretnutie je zamerané na špecifiká daného ročného obdobia, danej fázy – voda, drevo, oheň, zem a kov, teda základných princípov čínskej medicíny. Znamená to, že počas každého stretnutia sa budeme venovať orgánom a meridiánom, ktoré s danou fázou súvisia. Venovať sa, samozrejme, budeme aj základným čchi-kungovým princípom, v ktorých načrieme do podstaty jin a jang, do sveta energetických centier a cirkulácie čchi telom, ktoré sú univerzálne počas celého roka. 

 

Srdečne vás na tento cyklus napojenia sa na svoje vlastné telo a jeho potreby pozývam. Rovnako aj k ďalšiemu článku o čchi-kungu, na ktorý sa môžete tešiť už v budúcom čísle Vitality. Viac informácií o tomto celoročnom cykle nájdete na stránke www.shiatsu-terapie.sk.

Text: Zuna Vesan
Foto: archív autorky

Tags: No tags

Comments are closed.