Moja cesta k homeopatii

homeopatia-kópia-scaled

V živote človeka sa niekedy stanú veci, ktoré ho zmenia. A ináč tomu nebolo ani v mojom prípade. Homeopatia ma fascinovala celý život, nikdy som však v sebe nenašla dosť odhodlania pustiť sa do jej štúdia. Napokon však prišiel ten správny okamih a ten správny človek, ktorý ma priviedol k jej štúdiu.

Napriek tomu, že homeopatia je osvedčená metóda liečby, ktorá sa úspešne používa už 225 rokov, je ešte stále málo známa medzi laickou verejnosťou. Rovnaká bola aj moja skúsenosť. Reklamu na preventívny liek proti chrípke of francúzskej firmy som vnímala v televízii a vyskúšala ju aj na vlastnej koži. Tam však moja skúsenosť s homeopatiou aj končila.

Som študentkou Slovenskej akadémie klasickej homeopatie a už od začiatku štúdia hltám po dúškoch knihy a prednášky, ktoré sú spojené s praktickými ukážkami, ako homeopatické liečenie funguje. Štúdium homeopatie nie je vôbec jednoduché. Je to náročná a dlhá cesta, vlastne štúdium na celý život. Asi ako každý homeopat, aj ja som začínala samoliečbou a liečbou najbližších. Postupne som prišla na to, že homeopatia má aj širšie využitie ako len liečbu prechladnutia, bolestí hrdla a krčnej chrbtice. Každým dňom prenikám hlbšie do tajomstiev homeopatie a snažím sa byť nápomocná tam, kde ma o pomoc požiadajú.

Osobné praktické skúsenosti sú vždy nezabudnuteľné. Rada by som sa s vami podelila o niekoľko mojich prípadov z praxe, ktoré by mohli byť ukážkou, ako homeopatiu možno využívať v bežnom živote. Možno sa stanú impulzom pre tých, ktorí ešte váhajú, či by sa mali začať homeopatiou zaoberať.

V mojom zamestnaní prichádzam do styku s mnohými ľuďmi. Naša upratovačka je vždy veselá, usmievavá a dobre naladená žena. Jedného dňa však taká nebola. Z tváre sa jej vytratil úsmev a nebolo jej do reči. V rozhovore s ňou som zistila, že spadla z bicykla a udrela si koleno, ktoré ju veľmi bolelo. Na kolene mala modrinu a pohyb dolnou končatinou mala veľmi obmedzený. Trápili ju silné bolesti a nič ju nebavilo. Odporučila som jej Arnicu, ktorá pôsobí zázračne pri akomkoľvek druhu poranenia, ak nemáme dôvod predpísať špecifickejší liek. Je vhodná na odstránenie šoku a bolesti pri zranení a na zastavenie kapilárneho krvácania. Ďalšie príznaky tohto lieku – celkové zhoršenie námahou, podráždenosť a nechuť byť v spoločnosti iných – ma utvrdili v tom, že je to správne homeopatikum pre jej stav. Naša upratovačka je staršia pani, ktorá o homeopatii nikdy nepočula. Jej zdravotný stav ju však trápil, preto prijala moju pomoc a Arnicu skúsila. Po víkende prišla do práce skôr ako zvyčajne a namierila si to rovno do mojej kancelárie. Jej reakcia ma prekvapila. Bola spokojná a jej zdravotný stav bol výrazne lepší. Počas rozhovoru so mnou nezabudla uviesť, ako sa jej výrazne zlepšil aj spánok. Zase žiarila šťastím. Veľmi často po úspešnej homeopatickej liečbe dôjde aj k pozitívnej duševnej zmene, a nielen preto, že ustúpia fyzické ťažkosti. Homeopatické lieky pôsobia na celý organizmus a spolu s telesnými ťažkosťami sa upravuje do normy aj duševný stav. To dáva životu inú dimenziu.

Moja susedka začali náhle trápiť gastrointestinálne ťažkosti. Boli spojené s akútnou hnačkou, ktorá ju donútila vstať z postele. Na liečbu týchto ťažkostí som vybrala homeopatikum Aloe socotrina. Je preň typická akútna hnačka s množstvom plynov, pri ktorých dochádza k mimovoľnému úniku stolice. Výrazné škŕkanie z brucha bolo počuť už z diaľky. Kŕčovité bolesti brucha ju vyčerpávali. Po vyprázdnení bola extrémne spotená a vyčerpaná. V ústach mala pocit sucha s horkou pachuťou. Pri rozhovore uviedla, že pracovala v lete v záhrade. Jej telo sa pri silnom letnom slnku prehrialo a následne sedela vonku a fajčila. Teplota jej tela klesla a ani si to neuvedomila. Jej mame vadí, že fajčí. Opakovane sa preto pohádali. Bola nahnevaná, že mama nedokáže akceptovať skutočnosť, že je dospelá a je na jej rozhodnutí, či bude alebo nebude fajčiť. Aj tento príznak ma priviedol k spomínanému homeopatiku, po ktorom jej v priebehu dňa ustúpili črevné ťažkosti.

Človek sám je pôvodca svojej choroby a tvorca situácie, v ktorej žije.

Vonku bolo krásne slnečné počasie, ako stvorené na bicyklovanie v prírode. Tak som vyrazila na bicykel spolu s kamarátkou a jej deťmi. Lesnými cestičkami po poľnej ceste však nechodia iba cyklisti. A tam začína môj ďalší prípad. Zo zákruty cesty sa vynoril rozmerný hospodársky stroj. Syn mojej kamarátky nedokázal ihneď zareagovať a vo veľkej rýchlosti narazil genitáliami na riadidlá bicykla. Bolo to v oblasti, ktorá je bohato nervovo zásobená, bolesť bola ostrá a vystreľujúca. Miesto poranenia bolo opuchnuté, citlivé na dotyk a s hematómom. Homeopatikum Hypericum perforatum 15 CH som zvolila nakoľko má vzťah k poraneniam citlivých oblastí, ako sú aj špičky prstov na ruke či nohe, pri poraneniach chrbta alebo páde na chrbticu. Na zmiernenie bolesti a zlepšenie hojenia rany, najmä modriny som zvolila Arnicu 9 CH. Obe homeopatiká som podávala striedavo každú hodinu. Ranu si chlapček natieral Cicadermou, homeopatickou mastičkou, ktorá dokáže znížiť zápal, opuch a bolesť. Už večer sa cítil podstatne lepšie.

Moja kamarátka je čerstvá mamička. Pôrod prvého dieťaťa bol pre ňu veľkou neznámou. Počas pôrodu u nej neprišlo k žiadnym komplikáciám, jej zotavenie sa po pôrode prebehlo bez problémov. Oslovila ma však krátko po pôrode v skorých ranných hodinách formou textovej správy. Mala veľký problém, ale hanbila sa. Preto odmietla so mnou telefonovať. Komunikovanie pomocou textových správ bolo pre ňu bezpečnejšie. Vymenili sme si veľké množstvo správ. Ako svoj hlavný problém udávala pocit silného pálenia a rezania v konečníku, ktorý prirovnala k prítomnosti črepín v análnom otvore. Bolesť sa zhoršovala dotykom a pri vyprázdňovaní stolice. Mladá mamička bola úzkostlivá a plná obáv. V kombinácii so zníženým množstvom železa v krvi sa jej obavy zväčšovali. Odporučila som jej Rathaniu 5 CH na zlepšenie stavu hemoroidov a ranu v konečníku omývať calendulovým roztokom. Roztok si pripravila rozpustením 2 globuliek Calendula officinalis 9 CH v 3 dcl neperlivej balenej vody. Calendula je známa tým, že zabraňuje zapáleniu rany, znižuje bolestivosť a podporuje hojenie. Homeopatická pomoc na znížené množstvo železa v krvi bola podávaná denne v podobe Ferrum phosporicum 9 CH. Jej stav sa po podaní liečby zlepšil a už sa na hemoroidy nesťažovala.

Tieto príklady zo života som uviedla ako praktickú ukážku toho, ako môže fungovať homeopatia v akútnych prípadoch. Pri hľadaní konštitučného homeopatika je však potrebné vykonať homeopatické vyšetrenie. Počas neho klient rozpráva o svojich fyzických a psychických ťažkostiach so všetkými charakteristickými prejavmi. Podstatný je jeho životný príbeh, koníčky, túžby, strachy, chute či averzie, vnímanie vonkajšieho prostredia, spánok, sny. Cielenými otázkami sa môže klient dostať k podstate svojho zranenia, situácii, ktorá súvisí s narušením rovnováhy organizmu. Homeopat je sprievodca na tejto ceste k uzdraveniu, snaží sa nájsť najvhodnejší homeopatický liek, ktorý sa svojimi príznakmi a podstatou najviac podobá stavu klienta. Pri výbere homeopatika sa vždy berie do úvahy individualita a jedinečnosť každého človeka.

Holandský homeopat Dr. Jan Scholten je názoru, že človek sám je pôvodca svojej choroby a tvorca situácie, v ktorej žije. Sám nesie za ňu zodpovednosť. Vo chvíli, keď sa rozhodne zobrať svoj život do vlastných rúk, začne chápať, čo ho mala choroba naučiť. To je zároveň úroveň, na ktorej choroba vzniká a na ktorej dochádza k uzdraveniu. Rada by som v budúcnosti sprevádzala iných životom a pomáhala im uzdravovať sa pomocou homeopatie.

Mgr. Monika Václavová
vivohomeo@gmail.com
www.homeopatia.sk
Tags: No tags

Comments are closed.