Meridiány – dráhy života

Keď som pred 20 rokmi cez štúdium japonskej terapie shiatsu objavila svet meridiánov, odkryla sa predo mnou nová dimenzia ľudského tela. Denne som s telom pracovala ako tanečnica, choreografka a učiteľka tanca a vždy som vo svojej práci ctila a rešpektovala anatómiu a správne anatomické používanie tela pri pohybe. Sieť energetických dráh – meridiánov – mi priniesla nový rozmer, ktorý zároveň prirodzene a hladko zapadol do môjho obrazu o fantastickom svete ľudského tela.

Energia čchi cirkulujúca v tele v úžasnom systéme energetických dráh ma nesmierne fascinovala. Keďže som sa v tom čase profesionálne venovala iba tancu, začala som popri štúdiu shiatsu s meridiánmi pracovať a experimentovať v tanečnej praxi. Cítila som v nich obrovskú studnicu neobvyklých pohybových možností, a tak som ich ponúkla aj svojim študentom. Na jednej letnej tanečnej škole v prírode sme spoločne začali pracovať s meridiánmi v tanečnej improvizácii. Študenti si vybrali jednu alebo dve dráhy a koncentrovane s nimi týždeň pracovali pohybom svojho tela. Nevedela som, kam nás to povedie, bola som na začiatku svojej zvedavosti. Viac ma zaujímal pohybový rozmer práce s meridiánmi než nejaké zdravotné súvislosti. Práca s meridiánmi cez pohyb sa mi zároveň javila ako vynikajúca cesta k tomu, ako pocítiť tok čchi vo vlastnom tele, a bol to aj dobrý prostriedok na to, ako si ich priebeh zapamätať. Zapamätať nielen mysľou, ale vnorením do fyzickej pamäte. Človek si ich môže pozrieť na obrázku a učiť sa podľa neho, ale nie je nič lepšie, ako ich zažiť na vlastnom tele, keď si ich cez pohyb zakóduje každá bunka.

Po týždni takejto intenzívnej práce s meridiánmi sa začali diať veci, ktoré ma primali zaujímať sa aj o ich zdravotný kontext. Študent, ktorý si rok pred tým vykĺbil rameno a stále trpel jeho bolesťou aj pohybovou obmedzenosťou, žasol, že po niekoľkých dňoch práce zameranej na dráhy tenkého a hrubého čreva, ktoré oblasťou ramena prebiehajú, mohol s ramenom opäť robiť to, čo pred tým, a bez bolesti. Po práci s dráhou močového mechúra, ktorá vedie popri chrbtici, sa mnohým študentom výrazne uvoľnilo napätie v tejto oblasti a dokonca sa odstránili aj bolesti chrbtice. Študentka, ktorá si pre tanečnú improvizáciu vybrala dráhy pečene a obličiek, začala opäť menštruovať po vyše polročnej absencii cyklu. Zaujímavý bol pre mňa aj fakt, že študenti si konkrétne dráhy nevybrali náhodou. Ich podvedomie vedelo, čo ich zdraviu môže pomôcť najviac.

Postupne som zistila, že som vlastne neobjavila nič nové. S energetickými dráhami sa v pohybe pracuje už tisícky rokov. Sú na tom založené cvičenia čchi-kungu či tchaj-ťi-čchüan, ktoré majú nesmierne ozdravujúce účinky a v Číne ich cvičí bežná populácia dodnes. Úmerne k mojej zvedavosti nasledovalo štúdium čínskej medicíny, feng-šuej, knihy I ťing a čchi-kungu. Toto štúdium ma zaviedlo do sveta subtílneho vnímania čchi v tele i čchi okolo nás. Otvorilo mi dvere do sveta taoistickej filozofie, ktorá sa nádherným spôsobom opiera o symbiózu s prírodnými a vesmírnymi zákonitosťami. Odhalilo mi úžasný svet energetických dráh, ktorých neviditeľný, no nadmieru funkčný princíp má svoju „hlavu a pätu“, prirodzenú logiku, hlboký filozofický podtext a aj príjemnú poetiku. Začala som tok čchi v dráhach cítiť na vlastnom tele a pracovať s ním. Z dôvodu svojej fascinácie meridiánmi a princípmi čínskej medicíny som sa rozhodla pre štvorročný výskum založený na práci s meridiánmi cez tanec. V rámci praktických tanečných seminárov a pohybových výskumov sa ho za ten čas zúčastnilo vyše 200 študentov z celého sveta. Fascinovalo ma, ako tanečníci a „moveri“, ktorí dovtedy nemali s takým čímsi skúsenosti, dokázali cez prácu s meridiánmi úplne zmeniť pohľad na svoje telo. Ako začali fyzicky rozumieť tomu, čo im telo ponúka, cítiť rozdiely kvality čchi vo svojom tele a ako sa tento koncept, ktorý v knihách môže pôsobiť príliš abstraktne a filozoficky, dokázali cez fyzickú skúsenosť ľahko pochopiť, precítiť a následne využiť.

Zároveň o meridiánoch učím svojich študentov shiatsu a spoločne občas prichádzame na vskutku zaujímavé veci. Fascinuje nás, ako najprv sami na sebe dokážeme vnímať určité úseky energetických tokov a pohyb čchi v nich. Neskôr však aj od klientov, ktorí k nám na shiatsu ošetrenia chodia, počúvame, že dokážu cítiť čchi vo svojom tele a presne lokalizovať a definovať, čo sa s ňou v ich telách deje pri pôsobení na nejaký meridián alebo na nejaký bod na jeho priebehu. Po a počas terapií počúvame napríklad: „Pri tlaku na bod na nohe cítim, že sa niečo deje vnútri oka.“ Alebo: „Keď pracujete na jednej strane tela, cítim, že sa oživuje aj druhá strana tela.“ Alebo: „Okrem fyzického tela cítim aj nehmotné telo.“ Alebo: „Počas ošetrenia sa mi akoby zaktivovala pupočná šnúra, cez ktorú som sa mohla prepojiť s matkou a porozumieť tomu, čo sa dialo v mojom prenatálnom štádiu a čo v živote nikdy nebolo vypovedané.“ Alebo: „Po ošetrení cítim svoju pečeň úplne čistú, až priehľadnú.“

Prichádzame na to, že nie je náhoda, že určitý meridián súvisiaci s tým-ktorým orgánom sa nachádza práve tam, kde sa nachádza, a vedie tými časťami tela, ktorými vedie. Veď prečo sa napríklad milenci často pri chôdzi držia za malíčky na rukách? Pretože tadiaľ prechádza dráha srdca, takže ich srdcia sa cez malíčky spájajú. Z toho istého dôvodu sa hovorí „požiadať ženu o ruku“. Myslí sa tým, že ju vlastne muž žiada o jej srdce. Ako je možné, že vpich ihličky alebo tlak prsta na nejaké miesto na tele dokáže vyriešiť zdravotný problém, a to na úrovni fyzického tela alebo psychiky? Ako je možné, že stimuláciou bodu na malíčku na nohe dokážeme posilniť zrak? No zároveň tým istým bodom dokážeme otvoriť pôrodné cesty, keď treba? Či dokonca stimuláciou určitého bodu na tele spôsobiť anestéziu pred operáciou? Vskutku magické.

Prechádzkami prírodou vnímam, že tento magický svet v nás je mikrokozmom celého makrokozmu, ktorého sme súčasťou. Počas túry po nejakej horskej hrebeňovke sa moja „hrebeňovka“, teda meridián močového mechúra vedúci popri chrbtici, nádherne rozvibruje. Nenapíšem žiadnu novú vec, ak spomeniem, že aj naša zem má svoje meridiány. Taoisti už dávno verili, že na zemi existujú špeciálne energetické miesta a energetické dráhy, kde sa kumuluje neobvyklá sila. Podľa nich má v týchto oblastiach nebo „zapustené korene“ do zeme. A tak nebo a zem nie sú oddelené. Podobný obraz tohto vonkajšieho sveta vidia aj v našich telách. Aj v nich existujú silné energetické dráhy a miesta, kde sa kumuluje čchi. Nebo a zem existujú aj v nás. V starom lekárskom texte Vnútorná kniha Žltého cisára je to nádherne vyjadrené týmito slovami: „Nebo je popretkávané súhvezdiami, zem riečnymi cestami a človek energetickými dráhami.“

Tento mikrokozmos sme dostali do daru a mne príde veľmi podnetné ho poznať. Poznať preto, aby sme prenikli do určitých dôležitých súvislostí, vďaka čomu si uvedomíme, že ľudské telo je nesmierne inteligentné a stojí za to byť s ním v kontakte, milovať ho, počúvať ho, spolupracovať s ním, venovať mu pozornosť a napĺňať jeho potreby. Že je posvätnou krajinou, ba až chrámom. Svet meridiánov by som vám rada priblížila novou knihou MERIDIÁNY – dráhy života, z ktorej pár inšpirácií sa bude objavovať v cykle týchto článkov.

Text: Zuna Vesan
Foto: Zuzana Štolcová
Tags: No tags

Comments are closed.