Homeopatia je cesta

Keď sa ma niekto spýta, ako som sa dostal k homeopatii, neviem odpovedať. Akoby to bolo ponorené v osobnom praveku. Viem len, že to bolo v roku 1991. Bol to prvý kurz homeopatie v našej krajine. Už od začiatku štúdia medicíny som mal blízko k holistickým metódam liečby a už niekoľko rokov som sa zaoberal čínskou medicínou.

Ale homeopatia bola láska na prvý pohľad. Spájala vedu s umením, západný spôsob myslenia s alchýmiou a šamanizmom. Z hľadiska konvenčnej školskej medicíny sme sa stali svedkami desiatok nepochopiteľných vyliečení a zároveň hlbokého pochopenia procesu vzniku choroby. Prenieslo sa na mňa nadšenie našich učiteľov. Pochopil som, že je to metóda, ktorá dokáže vyliečiť aj podľa oficiálnych učebníc medicíny nevyliečiteľné ochorenia. Zároveň aj to, že je to metóda, ktorá je skrytá pred pohľadmi väčšiny ľudí. Je to skrytý poklad medicíny.

Homeopatiu je možné poznať a používať na rôznych úrovniach. Od niekoľkých jednoduchých indikácií, ktoré zvládne každý v priebehu niekoľkých minút, až po liečenie chronických chorôb všetkými dostupnými liekmi (v súčasnosti je ich približne 8000), ktoré si vyžaduje dlhodobé štúdium. Niektoré metódy používané v homeopatii sú veľmi jednoduché, iné si vyžadujú niekoľkoročné štúdium.

Špecifické lieky

Najjednoduchšia metóda sú tzv. špecifické lieky. Liek sa tu predpisuje na základe predpokladu, že takmer vždy funguje, ak je podaný za podobných okolností, pretože vo väčšine prípadov vzniká pri danej situácii pomerne predvídateľný obraz lieku. Sú to situácie, ktoré sú spojené s určitými liekmi. Úspešnosť predpisu touto metódou je približne 60 – 70 %. Pre užitočnosť a jednoduchosť uvediem hlavné špecifické lieky a situácie, s ktorými sa často spájajú: Arnica – úraz, Cantharis – popáleniny s pľuzgiermi, Causticum – popáleniny so začervenaním kože a pálením, Hekla lava – ostroha na päte, Calendula – hnisanie, resp. nehojenie sa rany, Ledum – bodné rany, poštípania hmyzom, Thuja – bradavice, Graphites – keloidy, Sol africana – precitlivenosť na slnko, Histaminum a Pollens – senná nádcha, Natrium muriaticum – herpes na perách, Ruta – tenisový lakeť, zápal šliach na zápästí, Plantago – bolesti zubov, karies, Apis mellifica – zápal spojiviek, resp. poštípanie včelou, Nux vomica – nevoľnosť po prejedení sa a/alebo po alkohole, Coca – výšková choroba, Cocculus – jet lag (ochorenie z rýchleho presunu do iného časového pásma), Eupatorium perfoliatum – bolesti kostí, ako keby boli zlomené (pri teplote, ale aj pri skutočnej zlomenine), Bellis perennis – vyvrtnutie členka, úrazy v oblasti brucha, ochorenia z náhleho schladenia rozhorúčeného organizmu (vnútorné, resp. vonkajšie schladenie), Harpagopyhtum – poškodenie chrupaviek veľkých kĺbov, najmä bedrových, Osccillococcinum – začínajúce chrípkové ochorenie. Tieto jednozložkové lieky môže vyskúšať každý bez väčšieho štúdia. (Viac informácií: www.homeopatia.sk/13-ucinnych-tipov-na-samoliecbu)

Komplexné preparáty

Podobne jednoduché je použitie komplexných preparátov. Sú to zmesi niekoľkých homeopatík, ktoré majú vzťah k určitému ochoreniu. Stačí vedieť, aký je problém, a človek ich môže použiť. Osvedčené komplexné preparáty sú napríklad Lymphomyosot – chronický zápal podnebných mandlí, Cocculine – nevoľnosť v dopravnom prostriedku alebo na kolotoči (kinetóza), Ostéocynésine – osteoporóza, pomáha tiež pri hojení kostí, Zeel – artróza kĺbov, Cicaderma – popáleniny, ranky na koži, Avenoc – hemoroidy. Nevýhoda týchto dvoch prvých metód je v tom, že sa môže stať, že nie je podaný presný liek, a teda nenastane vyliečenie. Napriek tomu sú to dve veľmi dobré metódy, ktoré môže použiť každý, aj bez akýchkoľvek znalostí o homeopatii.

Orgánové lieky

Veľmi jednoduché je aj použitie orgánových liekov. Sú to lieky, ktoré majú veľký vzťah k určitému orgánu a pomôžu jeho funkcii. Podávajú sa väčšinou v nízkych potenciách. Uvediem niekoľko príkladov: nervy – Hypericum, srdce – Crataegus, chlopne srdca – Naja, Spigelia, Spongia, tráviaci systém a žalúdok – Hydrastis, pankreas – Phosphorus, Iris versicolor, pečeň a žlčník – Chellidonium, Carduus marianus, Lycopodium, Taraxacum, Magnesia muriatica, slezina – Ceanothus, obličky – Berberis, Lycopodium, močový mechúr – Equisetum, prsníky – Phytolacca, maternica – Fraxinus americana, Helonias, Caulophyllum, Thlaspi bursa pastoris, Secale, Ustilago, prostata – Sabal serrulata, žily – Hamamelis, artérie (tepny) – Nitrogenium, kosti – Symphytum, Hekla lava.

Izopatiká, nozódy a sarkódy

Ľahko sa predpisujú aj izopatiká, nozódy a sarkódy. Izopatiká sú lieky vyrobené z pôvodcu ochorenia alebo z jeho produktov a podané človeku, ktorý trpí danou chorobou. Napríklad použijeme Pollens (peľ z rôznych tráv) pri človeku, ktorý je alergický na pele rastlín. Nozóda je homeopatický liek vyrobený z choroboplodného zárodku. Napríklad Bacillinum je nozóda pripravená zo spúta človeka, ktorý mal tuberkulózu. Ak je liek vyrobený z výlučkov alebo sekrétov toho istého pacienta a podaný jemu samému, väčšinou v potencovanej forme (opakované riedenie a otriasanie), hovoríme o autoizopatii alebo o autopatii. Sarkódy sú homeopatiká vyrobené zo zdravých orgánov alebo ich produktov, napríklad Foliculinum je prirodzený hormón estrogén z vaječníkov, Histaminum je histamín, Pituitary gland je liek vyrobený z hypofýzy, Hypothalamus je liek z dôležitej časti mozgu, ktorá sa volá hypotalamus a nachádza sa blízko hypofýzy, atď. Tieto blízke skupiny liekov sa pomerne ľahko predpisujú – podľa súvislosti s ochorením, ale majú aj svoje homeopatické obrazy (súbory príznakov). Môžu sa podať samostatne, ale pomerne často sa podávajú spolu s ďalším homeopatickým liekom.

Akútna tabuľka

V krajinách, v ktorých má homeopatia tradíciu, je bežné, že rodiny majú domácu lekárničku a liečia nimi seba a svoje zvieratá. Myslím tým najmä Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Indiu, Pakistan. 

Ak chce byť niekto schopný vyliečiť väčšinu bežných ochorení, napríklad prechladnutia, chrípky, angíny, zápaly močového mechúra, bolesti brucha, hnačky atď., mal by sa aspoň trochu zoznámiť so základnými homeopatikami. Môže sa do toho pustiť ako samouk, ale môže sa aj prihlásiť na polročné kurzy homeopatie, ktoré sú už dostupné po celom Slovensku pre všetkých záujemcov. Odporúčame zvládnuť najmä geniálne jednoduchý systém liečby akútnych ochorení, ktorý vypracoval indický lekár Dr. Prafull Vijayakar. Na Slovensku ju voláme akútna tabuľka. Môžete si zadarmo stiahnuť do smartfónu jeho aplikáciu Theory of Acutes. Základom tejto metódy je hierarchická pojmová mapa.

Postupne zužujeme skupinu vhodných liekov pomocou zistenia hlavných znakov:

1. aktivita,
2. pocit chladu alebo tepla,
3. prítomnosť alebo chýbanie smädu.

Jednotlivé lieky v rámci malých skupín liekov musíme už rozlíšiť na základe ich charakteristických príznakov, ktoré sú pri nich uvedené. Je to geniálne jednoduchá a účinná metóda, ktorá vedie v priebehu niekoľkých minút k výberu dostatočne presného lieku na to, aby sa stav zlepšil po jednej dávke homeopatika o 80 % do 24 hodín a postupne celkom ustúpil. Dá sa naučiť za jeden deň a je súčasťou výuky na polročných kurzoch homeopatie.

Polárna analýza

Ďalšou metódou, ktorá je veľmi jednoduchá, je polárna analýza podľa švajčiarskeho lekára Dr. Heinera Freia. Aj tento program je dostupný na Slovensku zadarmo (www.polarity-analysis.com) a je preložený do slovenčiny. Metóda stavia na celkových príznakoch a modalitách. Napríklad na tom, či stav postihnutého, nech už ide o čokoľvek, zlepšuje alebo zhoršenie pohyb, ľah, sedenie, chôdza, dotyk, masáž, chlad, teplo, vlhko atď. Táto metóda používa približne 120 liekov a je vhodná aj pri chronických ťažkostiach, nielen pri akútnych. Po prvý raz som počul o tejto metóde asi pred 15 rokmi od jedného nemeckého kolegu, ktorý mi povedal, že takmer nič o homeopatii nevie, ale pomocou dotazníkov a počítačového programu polárnej analýzy dokáže homeopaticky pomôcť približne 70 % svojich pacientov vo svojej ambulancii praktického lekára. Samozrejme, je dobré získať určitú zručnosť v tejto metóde a vedieť základné pravidlá.

Sehgalova metóda

Veľmi efektnou je Sehgalova metóda, ktorú vypracoval Dr. M. L. Sehgal z Indie. Homeopatický liek volí len na základe duševného stavu chorého človeka podľa toho, aké má myšlienky, pocity a ako sa správa. Používa približne 50 liekov. Vyšetrenie môže byť veľmi krátke, niekedy stačí, aby chorý povedal niekoľko viet, a je jasný liek, ktorý potrebuje. Táto metóda sa môže používať na jednoduchej úrovni – poznať základné lieky a ich mentálne prejavy, ale aj profesionálne, t. j. každého liečiť týmto spôsobom, čo si už vyžaduje dlhodobejšie štúdium.

Konštitučná homeopatia

Prechádzame tým už do oblasti metód, ktoré sú zložitejšie a ich zvládnutie predpokladá dlhšie štúdium. Ide o metódu klasickej (konštitučnej) homeopatie, ktorá používa približne 300 liekov. Využíva hlbšie znalosti homeopatických liekov a predpisuje ich ideálne na všetky tri úrovne – duševnú, celkovú, lokálnu. Dosahuje tým hlboké vyliečenia.

Upgrade tejto metódy priniesli najmä za posledných 30 rokov originálni myslitelia na homeopatickej scéne, najmä Dr. Jan Scholten, Dr. Rajan Sankaran a Dr. Massimo Mangialavori. Objavili systém v znalostiach o homeopatických liekoch, ktoré boli predtým výhradne empirické. Napríklad Calcium carbonicum bol predtým vnímaný ako celkom samostatný liek, ktorý nemá nič spoločné s Calcium phosphoricum. Ale v skutočnosti tieto dva lieky majú spoločnú časť – vápnik, ktorý prináša do oboch liekov témy na všetkých troch úrovniach (napríklad pocit, že hodnotia jeho výkon, zimomravosť, afinitu ku kostiam…). Metódy, ktoré objavili myslenie v skupinách liekov, ktoré súvisia taxonomicky (perióda železa, čeľaď iskerníkovité, vtáky…), sa označujú ako metódy tematického predpisu. Ich hodnota spočíva najmä v tom, že takto sa dokážeme v prípade rýchlo zorientovať a na základe skupinových znakov liekov určiť skupinu homeopatík, v ktorej sa nachádza najpresnejší liek.

Má to viacero výhod:

1. nachádzame presné lieky,
2. vieme predpísať aj lieky, o ktorých ešte nič nevieme (neboli urobené s nimi skúšky lieku),
3. vieme lieky presnejšie rozlišovať,
4. vieme použiť príbeh človeka na určenie lieku, resp. hlavné témy, ktoré prechádzajú jeho duševným a telesným stavom.

Vďaka týmto systémom sa priblížila presná, veľmi účinná liečba akútnych aj chronických stavov študentom homeopatie. Vďaka týmto metódam tematického predpisu dokážeme veľmi presne predpisovať niekoľko tisíc liekov, čo ešte nedávno nebolo možné. Tematický predpis vnímam ako nadstavbu konštitučnej homeopatie, pretože prináša aj duševné charakteristiky všetkým liekom, aj keď sú prakticky neznáme. Tým umožňuje využiť naplno potenciál klasickej homeopatie, ktorej najväčšou prednosťou sú psychosomatické ochorenia a schopnosť často celkom vyliečiť aj chronické ochorenia (bronchiálna astma, alergie, ekzémy, Crohnova choroba, sclerosis multiplex, reumatické ochorenia, neuralgie, migrény, dysmenorey, neplodnosť, neurózy, depresie…). Pre konvenčných lekárov to znie celkom nepochopiteľne, pretože chronické ochorenia sú už podľa názvu chronické, teda dlhodobé, inými slovami – nedajú sa vyliečiť. Pre skúsených homeopatov je však vyliečenie aj chronických stavov každodennou skúsenosťou a samozrejmosťou. Každý z týchto dvoch prístupov má svoje oprávnenie.

Alopatická medicína

Alopatická medicína, ktorá lieči najmä pomocou princípu opačného, vyniká v situáciách, ktoré sú už za hranicou samoregulačných mechanizmov organizmu, napríklad náhle, život ohrozujúce situácie alebo stavy, pri ktorých je potrebný operačný zákrok. Homeopatia je zas silná v akútnych život neohrozujúcich stavoch a chronických poruchách samoregulačných mechanizmov. Pomocou čo najpodobnejšieho lieku sa spustí proces samoliečby, uvoľnia sa samoregulačné mechanizmy a telo sa vráti do pôvodnej harmónie zdravia. Sila homeopatie spočíva v tom, že je to metóda holistická, berie do úvahy celý organizmus, nielen jeden chorý orgán, a zároveň v tom, že aktivuje vlastné sily organizmu. Chorý človek či zviera, alebo rastlina sa sami uzdravia po pôsobení prvotného stimulu sprostredkovanom homeopatikom. Preto je vyliečenie skutočne hlboké, často trvalé. Zvládnutie liečby chronických ochorení si vyžaduje už hlbšie vzdelávanie, ktoré poskytuje u nás napríklad Slovenská akadémia klasickej homeopatie.

Každý človek môže čerpať z pokladov a dobrodení homeopatie. Je k dispozícii pre všetkých. Od vás len závisí, do akej miery sa chcete s ňou zoznámiť a na akej úrovni máte záujem ju používať. Stojí to za to, lebo jej používanie prináša pocit slobody a kontroly pri bežných akútnych ochoreniach v rodine, pri epidémiách, ale aj pri chronických ochoreniach, čo môže byť na úrovni hlbšieho záujmu alebo profesionálnej praxe. Štúdium homeopatie prináša aj hlbšie pochopenie života a sveta. Je to ako pri šamanizme alebo v alchýmii. Ten, kto spoznáva homeopatické lieky z rôznych častí reality a lieči iných ľudí, v tomto procese mení a lieči aj sám seba, pretože sa dostáva do stále užšieho kontaktu so svojou dušou a dušou sveta.

MUDr. Vladimír Petroci
www.homeopatia.sk
www.akademiahomeopatie.sk
Tags: No tags

Comments are closed.