Medailón fotografa

Mgr. Veronika Škorvagová, tridsaťjedenročná Slovenka, manželka a mama, ktorej láska k biológii prerástla až k zachytávaniu vzájomného puta človeka a koňa.

Prečo si sa rozhodla fotografovať?
Túžila som zachytávať prirodzenú vnútornú krásu, ktorú som vždy vnímala. Veľmi rada vytváram spomienky a prezerám si sety vytlačených fotografií, ktoré sú jedinou formou prepojenia s minulosťou. Nakoniec sú to práve fotografie, ktoré nás vrátia na miesta, ktoré sme navštívili, pripomenú momenty, ktoré sme zažili, ale i navždy zachytili najbližších, ktorí nás opustili.

Fotografovanie vzájomného puta človeka a koňa je pre mňa naozaj magické. Predstavte si niečo výnimočné, o čom snívate už ako malé dieťa, máte víziu, túžby a milión nápadov. A tak nasledujete svoje najhlbšie predstavy k vlastnej vnútornej spokojnosti a radosti, neustále sa učíte a trénujete. A presne keď s odhodlaním prekonáte prekážky a vnútorný strach, spoznáte najkrajší pocit – ten, ktorý bol pri mojom rozhodnutí kľúčový.

Túžim zachytávať prirodzenú vnútornú krásu.

Akou technikou fotíš?
Primárne používam full-frame zrkadlovky Nikon D750 a objektívy Nikkor 70-200 2.8E FL ED VR, Nikkor 85mm 1.8 a Sigma Art 35mm 1.4.

Ktoré foto vychytávky by si rada zapojila do svojej práce?
Rada by som určite zapojila zábery z dronu, venovala sa viac štúdiovej fotografii a rovnako aj videoprodukcii.

Aký je tvoj vnútorný odkaz, ktorý chceš sprostredkovať prostredníctvom fotografie?
Je jedno, čomu sa človek venuje, ak sa tomu venuje srdcom a dostatočne dlho, výsledky sa dostavia. Moja srdcová téma je fotenie čarovného vzťahu človeka a zvieraťa. Každý model pred mojím objektívom je mojou inšpiráciou, každý je výnimočný a rada mu jeho jedinečnosť a energiu pripomeniem. Som naozaj vďačná za každého, kto ma oslovil na fotenie a začal tak ďalšie série spoločných krásnych fotení. Môj vnútorný odkaz je prostredníctvom fotografie šíriť pozitívnosť a prúdiacu energiu, ktorú sa v prítomnom okamihu snažím zachytiť.

Čo bola pre teba najväčšou foto výzvou?
V začiatkoch bolo mojou najväčšou foto výzvou každé fotenie. Aj keď to vyzerá jednoducho, práca so zvieratami (podobne ako aj s ľuďmi) je veľmi náročná – najmä keď má zviera 600 kilogramov. Nielen vy musíte byť dobre naladený, pokojný a rozvážny, ale aj koník musí byť uvoľnený, s dobrou náladou. Dnes mám už dostatok skúseností na to, aby nám fotenie šlo od ruky aj s viac aktívnym koňom alebo s väčšou skupinou. Výzvy som posunula na inú úroveň a otočila na zábavu. Veľmi ma baví fotenie na mieru, chcem, aby mal každý milovník koní z fotenia zážitok.
Najviac času zaberá samotný postproces. Najkrajšie na tom všetkom je, že sa každý deň mám kam posúvať, neustále sa učiť nové veci – to zbožňujem. Teším sa z každého fotenia, z každej novej skúsenosti, ktorú mi fotenie koní prináša. Mám tiež radosť z prvej globálnej prezentácie svojich fotografií.

Ako by si charakterizovala svoj rukopis na fotkách, ktoré robíš?
Z mojich fotografií je cítiť pokoj, jemný dotyk rozprávky, láska a tiež vzájomný rešpekt človeka a zvieraťa. V tomto duchu chcem aj pokračovať. Nesmierne ma baví zachytávať lásku v jej pravej podobe.

Keby si sa mohla stať nejakou krajinou, ako by táto krajina vyzerala?
Myslím, že by som chcela byť krajinou spokojných detí a vyrovnaných rodičov. Ideálnym miestom pre život s bohatou biodiverzitou, ktoré by bolo plné humoru, slobody, lásky, fantázie a vzájomnej podpory.

Aké sny by si si rada splnila?
Sny a ich postupné plnenie sú podľa mňa pekným základom spokojného života. Mám ich veľa. Z fotografických snov sú to zaujímavé medzinárodné spolupráce, workshopy a svetové publikácie. Najväčší sen mám ale len jeden – mať zdravú a harmonickú rodinu.

www.skorvagova.com

Tags: No tags

Comments are closed.