Machovka čerešňová


Machovka čerešňová (Physalis alkekengi) je trváca bylina s plazivým podzemkom, priamou hranatou byľou. Má dlhostopkaté vajcovité listy. Z pazúch v hornej časti stonky vyrastajú stopkaté biele kvietky. Plod je červená alebo oranžová bobuľa skrytá v peknom tmavooranžovom kalichu, ktorý vyzerá ako lampiónik. Kvitne v máji až auguste, plody dozrievajú v septembri až decembri.

Machovka čerešňová pochádza z Bolívie, Peru, Ekvádora a Južnej Afriky, kde ju volajú kapský egreš. Plody sa musia vybrať z mechúrikového obalu. V minulosti sa používali ako prostriedok proti nedostatku vitamínu C. Machovka vylučuje kyselinu močovú z tela, preto sa používa pri ochoreniach obličiek, močového mechúra, dne, reumatizme, pri rekonvalescencii a jarnej únave. Pri dne treba dodržiavať správnu životosprávu a vylúčiť alkohol, kávu, pečené mäso a údeniny.

Machovka rastie aj u nás, v záhradkách sa pestuje skôr ako okrasná dekoračná rastlina. Mám s ňou veľmi dobrú skúsenosť, keď som ju odporučila blízkej osobe pri zúžených a upchaných žlčovodoch. Počas troch týždňov zjedla denne tri plody a ikterus kože bol preč.

Machovka si aj po usušení zachová farbu a krásne oranžové lampióniky. Na liečebné účely zbierame zrelé plody, ktoré vylúpneme z lampášika a v sušičke usušíme. Plody zbierame od októbra do januára. Táto rastlina je celá jedovatá okrem zrelého plodu. Patrí medzi ľuľkovité rastliny ako paradajka a zemiak. S machovkou zaobchádzame pri liečení opatrne, neprekračujeme predpísané dávky. Obsahuje liečivé látky, ako sú veľké množstvo vitamínu C, organické farbivá, alkaloidy, triesloviny, cukry, horčinu fyzalín, organické kyseliny a iné látky prospešné nášmu zdraviu.

Čaj pri dne a na upchaté žlčovody

1 PL usušených a podrvených plodov machovky čerešňovej, 1 PL púpavového koreňa, 1 PL prasličky, 1 l vody

Bylinky dobre zmiešame. Jednu polievkovú lyžicu zmesi varíme vo vode asi tri minúty, precedíme a nalejeme do termosky. Počas dňa popíjame po dúškoch. Čajovú zmes užívame až do jej minutia. V rámci prevencie denne užijeme jednu až tri čerstvé bobule.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.