Lipkavec syridlový

Lipkavec syridlový je trváca bylinka, ktorá narastie do výšky 60 cm. Stonku má priamu, rozkonárenú alebo okrúhlastú. Listy má ihlicovité po 8 až 12 v praslene, na rube belavé. Drobné kvietky tvoria koncový strapec. Lipkavec má krásnu prenikavú vôňu, vonia medovo. Kvitne v júni až v októbri.
Lipkavec syridlový je hojný na medziach, v priekopách a v suchých trávnatých porastoch. Používa sa na podporu štítnej žľazy, zlepšuje trávenie, odstraňuje bolesť brucha, podporuje vylučovanie žlče, urýchľuje liečbu pri ochoreniach žalúdka a čriev.

Je známy aj svojimi očistnými účinkami. Napomáha uvoľňovať menštruačné kŕče a tlmí reumatické bolesti. Keďže je močopudný, prečisťuje a podporuje činnosť obličiek, pečene a lymfatického systému, pôsobí pri opuchoch a pri zápale pohrudnice, pomáha pri epilepsii a ochoreniach ľadvín. Čistí obličky a pôsobí proti zápalu ľadvín, podporuje liečbu glomerulonefritidy.

Suma sumárum – detoxikuje organizmus, pôsobí proti kŕčom, zlepšuje funkciu obličiek, pomáha odstraňovať obličkové kamene, je užitočný pri zápaloch močových ciest a ďalších urologických problémoch, zvonka urýchľuje hojenie rán, upokojuje podráždenú pokožku, účinkuje na vriedky, veľmi dobre pôsobí proti nočným kŕčom v lýtkach a pocitu nepokojných nôh.

Lipkavec syridlový obsahuje liečivé látky kumarín, vitamín C, flavonoidy, triesloviny, menšie množstvo silíc, glykozidy, saponíny a minerálne látky. Lipkavcu syridlovému sa pripisujú antioxidačné, dezinfekčné, sťahujúce, krv čistiace a protizápalové účinky.
Upozornenie: lipkavec syridlový neodporúčam tehotným ženám.

Čaj pri hystérii, závratoch, epilepsii a nočných kŕčoch v nohách  

100 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 1 l vody
Lipkavec syridlový zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme do termosky. Počas dňa popíjame po dúškoch. Keď takto užijeme celú čajovú zmes, spravíme 14 dní prestávku a znovu môžeme zopakovať. 

Čaj na zlepšenie krvného obehu v končatinách 

50 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 2 dl vody
Lipkavec syridlový zalejeme vriacou vodou, 10 minút necháme odstáť a dva razy denne užijeme. Keď užijeme celú čajovú zmes, spravíme si týždeň prestávku a takto môžeme viac ráz zopakovať. 

Kúpeľ z lipkavca syridlového

100 g čerstvej alebo sušenej vňate lipkavca syridlového, 3 l vody
Lipkavec syridlový vhodíme do hrnca s vodou a privedieme do varu, potom stíšime ohník, prikryjeme a na miernom ohníku varíme 30 minút. Odstavíme a ďalších 30 minút lúhujeme. Precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme tri razy do týždňa alebo podľa potreby. Kúpeľ je vhodný na urýchľovanie a hojenie rán, upokojuje podráždenú pokožku, účinkuje na vriedky.

Masť z lipkavca syridlového proti vráskam 

100 g čerstvého lipkavca syridlového, ½ kg bravčovej masti, 20 g včelieho vosku, vhodné poháriky alebo nádobky

Vňať lipkavca syridlového nakrájame na menšie kusy a vhodíme do hrnca, kde máme bravčovú masť a včelí vosk. Za stáleho miešania privedieme do varu, potom stíšime ohník a za stáleho miešania varíme 20 minút. Lúhujeme 24 hodín, prikryjeme. Potom mierne prihrejeme a precedíme do iného kastrólika. Nalejeme do pohárikov alebo nádobiek, po vychladnutí ich uzavrieme a odložíme do chladničky. Túto masť môžu použiť aj tehotné ženy.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.