Púpava lekárska

Hoci je púpava jedným z prvých poslov jari, v septembri je vhodný čas užívať jej koreň na podporu sleziny a pankreasu, ktoré môžu byť unavené sezónou zmrzlín a chladených nápojov. Púpavový koreň ich podporí, naviac prečistí a posilní pečeň a obličky, aby zvládli vlhké a chladné jesenné dni.

Na púpavový čaj potrebujeme jednu silnejšiu rastlinku s hrubším koreňom alebo dve menšie na 1,5 litra vody, dáme ich variť celé aj s listami. Varíme na miernom ohni 3 až 5 minút a necháme dôjsť pod pokrievkou… Odvar je skvelý na prečistenie pečene a žlčníka, upokojenie a posilnenie žalúdka, podporuje slezinu, pankreas aj obličky. Môžeme si s ním umyť aj tvár, je naozaj vynikajúce tonikum. Koreň púpavy môžeme pridávať aj do polievok, vždy na jar a jeseň neodolám a pár korienkov šupnem k mrkve a petržlenu do vývaru alebo strukovinových polievok. Samozrejme, nezabudnime naložiť do tinktúry spolu s vňaťou zádušníka, žihľavou, a ak máme, tak aj medvedím cesnakom… Na jeseň na podporu pečene a sleziny pred zimou ako keby sme našli.

V zime sa steny buniek vo všetkých organizmoch prirodzene stiahnu, uzatvoria, aby sa chránili pred vonkajšími vplyvmi, preto aj my cítime útlm, spomalenie a potrebu byť viac v sebe a preskúmavať svoj vnútorný svet. Je to prirodzený proces, ktorý však v časoch, keď od seba očakávame a vyžadujeme lineárny výkon a potrebu zvýšeného odpočinku, únavu a pocit spomalenia, považujeme za prejav neschopnosti a nedostatočnosti, často nasilu potláčame. Namiesto uznania únavy a prirodzenej potreby spomalenia dopujeme sa kofeínom, teínom, prípadne rôznymi výživovými doplnkami, ktoré nám majú dodať energiu, hoci nášmu organizmu v zime orientácia na výkon vyslovene škodí a nedostatok oddychu sa prejaví práve na jar tým, čomu hovoríme jarná únava.

Jednoducho – dobiehame zameškané počas celého roka a vlastne sami sebe nedovolíme podať skutočný výkon, pretože nerešpektujeme prirodzené cykly prírody aj nášho tela, ktoré je s prírodou dokonale prepojené. 

Keby sme skúsili aspoň počas jednej zimy dopriať si poriadny odpočinok – chodiť spať skoro, rozjímať, venovať sa sami sebe, rozmaznávať sa, starať sa o seba, dopriať si skutočne zdravú a výživnú, hoci hutnú stravu – nasledujúca jar by nás odmenila prívalom sily a životnej energie. Ak ste to v zime nestihli, dovoľte si teraz „podľahnúť“ jarnej únave a dožičte si aspoň 2 – 3 týždne oddychového režimu. Možno tým aspoň čiastočne umožníte telu, aby sa poriadne zregenerovalo. Zvlášť teraz, keď na to máme výnimočnú príležitosť…

Púpava je pri jarnom reštarte neoceniteľný pomocník. Pred kvitnutím je veľmi vhodné zbierať a spracovať jej korene – moja skúsenosť ma naučila, že najsilnejšiu energiu majú rastlinky, ktoré majú vyvinutú ružicu lístkov a uprostred nerozvinuté púčiky, tie opatrne vyberám aj s koreňmi a spracovávam celé. 

Púpava podporuje tvorbu žlče a pomáha zbavovať telo prebytočnej vody, ktorá sa prejavuje opuchmi končatín, pomáha rozpúšťať žlčníkové kamene a upokojuje organizmus pri ochoreniach obličiek a močových ciest. Vďaka horčinám upravuje aj trávenie a listy sa používajú ako posilňujúci prostriedok pri zápaloch žalúdka alebo nedostatočnom trávení, aj pri zníženej produkcii žalúdočných kyselín, pôsobí aj ako mierne preháňadlo a zdravo prečisťuje črevá.

Odvar z púpavového koreňa môžete použiť aj na liečbu kožných problémov, ktoré sa objavia pri nedostatočnej činnosti pečene – ekzémov, vyrážok a psoriázy. Naše telo je totiž nesmierne múdre a snaží sa toxíny, nahromadené v pečeni, dostať von z tela najrýchlejšou a najbezpečnejšou cestou – cez našu pokožku. Pokiaľ nepochopíme, že vonkajšie nepríjemné prejavy na pokožke sú prejavom láskavej starostlivosti nášho tela a rozhodneme sa ich „liečiť“ napr. kortikoidmi, dosiahneme to, že zatlačíme toxíny späť do krvného obehu.

Príznaky zdanlivo zmiznú, ale látky, s ktorými si telo nevedelo poradiť, sa vrátia späť do pečene, navyše „obohatené“ rôznymi chemikáliami a telo bude musieť vytvoriť „úložný priestor“ na toxíny niekde inde v tele, čo môže spôsobiť ďalšie problémy. Namiesto odporu a boju „proti“ nepríjemným príznakom sa venujte postupnej a ľahkej očiste pečene a žlčníka a kožné prejavy ošetrujte odvarom z púpavového koreňa a repíka, masťou z hviezdice prostrednej, prasličky a nechtíka. Výsledky síce neuvidíte o pár dní ako pri chemických prípravkoch, ale budú skutočné a dlhodobé.

Kvietky púpavy boli považované za znamenie, že otec Slnko bozkáva matku Zem a ona jeho bozky prijíma, zohrieva sa a otvára svoju náruč semienkam pre novú úrodu. V starých kultúrach sa siali prvé semienka práve v čase, keď sa objavili prvé kvietky púpavy. Samotná púpava hovorí, že jej hlboký koreň je akýmsi teplomerom mamičky Zeme, ktorý jej signalizuje, že pôda jej dostatočne teplá, aby mohla prijať a vyživiť semienka.

Aj počas kvitnutia púpava pokračuje vo svojom poslaní uzdravovať – vtedy už nezbierame listy, ale magické žlté korunky kvetov, ktoré sú skvelým pomocníkom pri liečbe dýchacích ciest a súčasťou jarných prieduškových čajov. Sušením strácajú veľa zo svojej liečivej sily, je lepšie z nich pripraviť liečivý sirup alebo tzv. „púpavový med“. Pri zbieraní nezabudnite vždy odtrhnúť niekoľko púpav aj so stopkami a požuť ich, vaša pečeň dostane potrebnú dávku horkých látok.

Posilní pankreas, ktorý zodpovedá za schopnosť nerobiť si starosti s tým, čo nedokážeme vyriešiť, aj pečeň, ktorá bezmocnosť vyvolanú neriešiteľnými starosťami mení na hnev proti sebe samým. Zároveň nám prináša schopnosť a odvahu prijať vlastnú silu, moc nad svojím životom a užívať si ju s radosťou. Keď prijmeme svoju moc, svoju silu, automaticky si prestávame robiť starosti, pretože naša sila nám umožňuje zvládať seba v zážitkoch a výzvach života. Keď si uvedomíme, že máme moc a silu zvládnuť každú situáciu, s ktorou sa stretneme, náš život sa môže stať bez-starostným, pretože prestaneme považovať výzvy a „problémy“ za dôvod na starosti.

Nie je náhoda, že sa mladé slečny v tradícii našich predkov zdobili púpavovými kvetmi – starosťami oslabená slezina a pankreas posúvajú „nevyriešené“ pocity pečeni. Tá si ich často uloží v podobe tuku, pretože hoci je stvorená na spracovanie toxínov, keď je toho na ňu priveľa, nemá s nimi čo iné urobiť, len odložiť ako tukovú zásobu. Keď je starostí priveľa, sme podráždení, často reagujeme hnevom, v našich myšlienkach prevláda zlosť a krivda, viac obviňujeme okolie a následne sami seba, udržiavame sa v pocitoch obete… a naša myseľ nedostáva priestor na to, aby sa v nej tvorili myšlienky radosti.

Púpavové venčeky symbolizovali práve tento magický účinok púpavy – položením na hlavu dávala púpava svojou energiou ľudskej mysli stimuly, aby produkovala myšlienky zamerané na radosť a krásu. Ak teda cítite, že vnímate svet a život skôr z tej horšej, menej príjemnej stránky, že svoju pozornosť sústredíte na nedostatok, že vám všetko vadí a prekáža, že máte sklony robiť si starosti, lebo nedôverujete vlastnej sile a moci zvládnuť životné situácie, nezabudnite si na lúke alebo v záhradke uviť venček z púpavových kvetov a dovoľte tejto krásnej jarnej pomocníčke, aby vašu myseľ naplnila pocitmi radosti a lásky k životu. Mimochodom, oslabenej a stukovatenej pečeni prospievajú okrem púpavy aj žerušnica, potočnica a reďkovka, ich horkasto-štipľavá chuť dodá pečeni dostatok ohnivej energie.

Púpava nám pomáha otvoriť sa pocitu bezstarostnosti, ako však sama hovorí: „Nezamieňajte si bezstarostnosť za život bez prekážok a výziev. Tie sú potrebné, aby vás posilnili – keď ich prekonávate, silniete, pestujete si svaly vytrvalosti, trpezlivosti, pokory, úcty k životu, to, čo práve potrebujete posilniť. Prekážky však neznamenajú starosti – tie si vytvárate sami, keď sami sebe nedôverujete, že dokážete prekážky zvládnuť, keď nechápete zmysel výziev a prekážok vo vašom živote. Na to, aby ste ich zvládli, potrebujete odvahu a silu – sú ukryté vo vašej pečeni, vo vašom vnútornom slnku, ktoré vás zohrieva a svieti vám na cestu… Zdravá a silná pečeň vám dá energiu na prekonávanie prekážok a zvládanie výziev bez toho, aby ste sa oslabovali starosťami a sebaľútosťou, že váš život nie je bezproblémový. Život nemusí byť bezproblémový, ale môže byť bezstarostný…“

Kvety je možné naložiť aj do oleja, tento olej milujem do šalátov, koláčikov alebo ho pridávam do kváskového chleba – je doslova pohladením pre slezinu, pankreas a pečeň. Je však výborný aj na masáž unavených a preťažených svalov, pomáha uvoľňovať kyselinu mliečnu, ktorá spôsobuje tzv. svalovicu. Na tento olej zbierame rozkvitnuté hlávky kvetov plné peľu za slnečných a suchých dní, necháme ich zavädnúť na slniečku a naložíme do kvalitného, za studena lisovaného oleja (olivový, slnečnicový). Najmenej tri týždne necháme na priamom slnku (ak je zima a vlhko radšej za oknom) a používame vnútorne (do šalátov, namáčame do neho pečivo alebo za lyžicu oleja len tak do úst) alebo zvonku na ošetrenie pokožky či masáže namáhaných svalov.

Vysoký obsah peľu v kvetoch púpavy dáva nielen doping v podobe poriadnej dávky vitamínu B, ale aj mnohých užitočných minerálov. Posilňuje organizmus a nervovú sústavu, takže ak máte „slabé nervy“ a ľahko reagujete podráždenosťou a hnevom, skúste sa „napásť“ peľom obsypanými kvetmi púpavy, pridajte ju do jedla, uvarte sirup či púpavový med.

Mám dobré skúsenosti s púpavovým peľom pri alergii na peľ, podľa homeopatického princípu liečiť podobné podobným. Primeraná konzumácia peľu môže zmierniť alebo úplne eliminovať alergické reakcie na peľ. Samozrejme, pri výrazných alergických prejavoch začíname s úplne malým množstvom a nepriamou konzumáciou, napríklad lyžičkou sirupu alebo medu

Život nemusí byť bezproblémový, ale môže byť bezstarostný...

V období letného slnovratu, keď už púpavy odkvitli, sa považovalo za veľké šťastie nájsť a odtrhnúť hlavičku odkvitnutej púpavy s bielym páperím – odfúknutie páperia pri slnovratovom ohni sa považovalo za mocné kúzlo so zámerom splnených želaní. Človek, ktorý ho našiel, mal právo na 3 želania pre seba, 3 želania pre komunitu, v ktorej žil, a 3 želania pre zem a všetkých obyvateľov rastlinnej a zvieracej ríše. Vyslovením želaní prejavil svoju dôveru božstvu, že jeho želania budú splnené v pravý čas, ako keď sa semienko v správny čas zakorení a vyrastie, bez ohľadu na to, kam doletí, aj dôveru, že budú splnené tie želania, ktoré božstvo uzná ako oprávnené a správne.

Púpava je bylinka života, obsahuje kvality Jupitera (hojnosť žltých kvetov, vyrastajúcich z ružice zubatých listov), Cheiróna (liečivá horkosť), Saturna (návrat sily do koreňov) a Pluta (schopnosť transformácie, ochota vzdávať sa semien, aby mohli vyrásť nové rastlinky). Ukazuje nám, ako prebieha v prirodzených cykloch – pri obnove vytvorí ružicu horkých listov, ktoré pripomínajú, že nové začiatky sprevádza pocit ťažoby, vyžadujú si bojovnosť, ochotu „prehltnúť horkú pilulku“.

Keď prekonáme počiatočné obdobie „horkej“ námahy, dostaví sa úspech a hojnosť v podobe záplavy žltých kvetov – podľa vzoru púpavy sa v úspešných obdobiach hojnosti môžeme vyhrievať na slniečku, užívať si ho, vychutnávať. Keď práca prinesie ovocie, učí nás štedrosti – ochotne sa podeliť o poznanie, ktoré sme na našej ceste za šťastím získali, nelipnúť na semienkach, ale nechať vietor, nech ich roznesie do sveta, aby sa uchytili v pôde. A na jeseň sa vrátiť k svojim koreňom (rodina), aby sme načerpali a obnovili sily. Učí nás dôverovať životu, nerobiť si starosti s tým, že nie sme stále na výslní, dodáva sebavedomie a vieru v obdobiach nedostatku a schopnosť užívať si obdobia hojnosti.

Slovami tejto nádhernej, žiarivej bytosti: „Som večná, moja drahá, ako život… Odsekni mi z koreňa a stačí, ak ostane kúsok v zemi, vyrastú z neho tri nové rastlinky. Keď kvitnem, prinášam radosť ľuďom, zvieratám, včelám, ale nebojím sa odkvitnúť, lebo viem, že som večná. Semienka rozfúka vietor, nepotrebujem, aby ostali so mnou – idú tam, kde ich zem prijme, a tak je to správne. Nerob si starosti, nemusíš na ničom lipnúť, ničoho sa držať, aj tak ti nepatrí nič, len táto chvíľa. Tak otoč tvár k slnku a vychutnávaj si, že si stále tu a kvitneš. A keď ťa vietor rozfúka? To nič, aj to patrí k životu, obnovíš silu a zas sa narodíš… si večná.“

Púpavu zbierame a spracúvame v dňoch, keď je Luna v Rakovi alebo Panne, na zber kvetov na výrobu oleja alebo na sušenie je vhodné využiť aj dni Blížencov a Leva, na akékoľvek použitie je vhodné zbierať aj v dňoch Škorpióna, keď majú všetky bylinky najsilnejšie účinky. Jarnému zberu koreňov prospieva čas novolunia (v Býkovi, prípadne v Baranovi), ktoré dáva koreňom výnimočnú silu. Všetky rastlinky na výrobu tinktúr a sirupov spracúvame najneskôr do hodiny od nazbierania, korene môžu stáť aj 2 – 3 hodiny, nie viac, aby nestratili účinné látky, ktoré sú viazané na vodu, bylinky, ktoré zbierame za účelom usušenia do čajových alebo kadidlových zmesí, potrebujú byť zbierané za slnečného počasia, aby bola zachovaná ich maximálna sila a vyhli sme sa riziku plesní.

Tinktúra na očistu a posilnenie pečene

Hoci túto tinktúru pripravujeme na jar, používať ju budeme až na jeseň, aby sme jej v septembri a októbri, keď je otvorená a aktívna, dodali potrebné látky. V novembri potom môžete vyrobiť novú, ktorá vám poslúži zas na jar pri očiste, pretože sila púpavy sa v neskorej jeseni opäť vráti do koreňa. Jarnú tinktúru pripravujem z koreňa púpavy, vňate zádušníka (predtým, ako začne kvitnúť), koreňa lopúcha a vňate žihľavy aj s koreňom. Osvedčila sa mi kombinácia v približne tomto pomere:

· 2 diely púpavového koreňa (ak nájdete taký, ktorý má ešte ružicu mladých lístkov s nerozvinutým púčikom v strede, použite aj s vňaťou),
· 1 diel vňate zádušníka,
· 1 diel koreňa lopúcha a
· 1 diel vňate žihľavy aj s koreňom.

Všetko natrhám alebo roztlačím v mažiari, pri zbere a spracovaní byliniek nepoužívam nože ani žiadne kovové nástroje a zalejem kvalitným, aspoň 50 % alkoholom. Po celý čas zberu aj spracovania, samozrejme, ďakujem zemi aj rastlinkám, že sa s nami delia o svoju liečivú silu a požehnávam elixír, aby priniesol zdravie a radosť do života všetkým, ktorí ho potrebujú. Tinktúru uchovávam v tmavej miestnosti najmenej po dobu 6 – 8 týždňov, obvykle až do jesene, kým ju nezačnem používať, ak sú bylinky dobre zaliate alkoholom, určite sa nepokazia, a každý deň ju aspoň 2-krát pretrepem, aby som stimulovala prúdenie energie a pridám láskavé požehnanie.

Púpavový sirup na obnovenie radosti zo života

Na liter prevarenej studenej vody potrebujeme asi 150 kvetov púpavy. Vložíme ich do pohára, zalejeme vodou, pridáme dobre umytý pokrájaný citrón a necháme na slnku 1 – 2 dni (podľa jeho intenzity a vonkajšej teploty), sledujeme, aby nezačal kvasiť.

Potom precedíme cez sitko, dobre vyžmýkame, privedieme do varu s kilom cukru a varíme do mierneho zhustnutia (ak chceme tzv. „med“, varíme dlhšie). Po uvarení pridáme ešte šťavu z citróna a kyselinu citrónovú, ak chceme sirupu dodať dlhšiu trvanlivosť.

Svetlanka Oboňová Gothová
Fb: Čarovné dary Zeme

Tags: No tags

Comments are closed.