Medailón fotografa


Ahoj, milá Vitalita! Volám sa Simona Ščibravá, pochádzam z Trnavy a fotografia je mojou súčasťou nejaký ten piatok, aj keď ju nemám poctivo vyštudovanú. Vyštudovala som marketing na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, po škole som sa zamestnala v retušérskej spoločnosti v Nitre, kde som získala množstvo cenných skúseností, z ktorých ťažím v grafických úpravách dodnes.
Marketing a fotografia je u mňa prítomná v každej pracovnej skúsenosti, ktorá sa mi v živote naskytla. Aktuálne som na voľnej nohe ako freelancer. Rada si oddýchnem počas meditácie, som milovníčka čokolády a mačiek. ☺

Prečo si sa rozhodla fotografovať?

Fotografia je súčasťou môjho života približne od 14 rokov, kedy som tajne zobrala náš malý digitálny foťák a začala experimentovať v našej záhrade. Medzi prvými zábermi, ktoré som odfotila, boli moje ruky nad vodnou hladinou a ich odrazy. Niekde tu sa začali formovať moje začiatky vzťahu s týmto médiom. V tomto čase som si veľmi rada listovala módne časopisy a katalógy s kozmetikou, ktoré boli dokonale nafotené v rôznorodých prostrediach. Fascinovalo ma, ako môže vyzerať fotografia, keď sa spoja správne farby, nasvietenie a modelka.

Akou technikou fotíš?

Už roky som verná značke Nikon, aktuálne fotím na Nikon D750.

Ktoré foto vychytávky by si rada zapojila do svojej práce?

V poslednej dobe ma veľmi baví práca s filtrami, sklíčkami a fóliami pred objektívom, ktoré vyčarujú snovú atmosféru v záberoch. Mám vyhliadnutých aj pár nových filtrov, ktoré by som si v blízkej dobe rada zakúpila a vytvorila k nim pútavý fotopríbeh.

Aký je tvoj vnútorný odkaz, ktorý chceš sprostredkovať prostredníctvom fotografie?

Pokiaľ ide o prácu na zákazku, vždy sa snažím, aby som podtrhla v záberoch to, čo sme si odkomunikovali s klientom. Dávam si záležať, aby som vystihla správnu atmosféru a samotný produkt. Keď pracujem, vždy sa snažím ťažiť zo svojich aktuálnych pocitov, ktoré dávam do celého procesu. Počas samotného fotenia tvorím veľmi intuitívne, aj keď sa vždy pripravím a s modelkou a tímom sa porozprávam o tom, čo ideme robiť. Najviac ma však teší, čo vznikne spontánne počas tvorenia s modelkou – v okamihu, keď sa zosynchronizujeme, čas zrazu plynie pomalšie a priestor nechávam iba na kreatívu vo svojom vnútri.

Čo bola pre teba najväčšia foto výzva?

Pokiaľ fotím v exteriéri, vždy sa nájde niečo, čo ma potrápi a donúti myslieť out of the box. Komplikácie počas fotenia sú pre mňa zábavným spestrením, na ktoré potom s radosťou spomínam. Zatiaľ najväčšia výzva bola, keď sme šli fotiť dve modelky do sychravého a upršaného počasia. Spolu s nimi som ja a 4-členný tím počas celého shootingu mrzli a zároveň sa tešili, aké skvelé fotky z toho budú. Pripraviť obmeny účesov, prelíčiť v aute, prezliecť oblečenie a nafotiť dobré zábery bolo za týchto podmienok náročné, o to viac na to však spomínam, ako sme to krásne tímovo zvládli a čo sme vytvorili.

Ako by si charakterizovala svoj rukopis na fotkách, ktoré robíš?

Vo svojej tvorbe sa zameriavam hlavne na dobre zvolenú farebnosť, vyberám si zaujímavé zákutia a rada pracujem s talentovanými ľuďmi, ktorí podtrhnú výsledok vždy tak, aby spolu tvoril harmonický celok. Jeden z mojich obľúbených prvkov na fotke je práca s tieňmi, ktorú raz za čas rada zakomponujem do záberov.

Keby si sa mohla stať nejakou krajinou, ako by táto krajina vyzerala?

Bol by to pravdepodobne ostrov s nádhernými plážami, presakujúcou zeleňou a pestrofarebnými lúkami.

Aké sny by si si rada splnila?

Určite by ma veľmi potešilo, keby sa moje fotografie objavili na obale knižky, prípadne na billboarde. Veľmi rada spolupracujem so šikovnými ľuďmi, preto som vždy vďačná, ak sa mi naskytne nová spolupráca s pridanou hodnotou.

Tags: No tags

Comments are closed.