Kto som?

Zuna Vesan Kozánková

Jedno telo, mnoho podôb má v sebe každý z nás. Na objavnú cesto do farebného sveta svojej duše a života, rolí, ktoré v ňom má, nás v tejto chvíli pozýva Zuna Vesan…
Zo srdca za tento odvážny a inšpiratívny krok ďakujeme.

1. Som milovníčka nespútanosti a slobody

Nikdy som sa nevedela vtesnať do žiadneho systému. Ako umelkyňa a terapeutka na voľnej nohe fungujem už 30 rokov. A aj keď svojím životom v tejto krajine musím byť určitou súčasťou systému, snažím sa v ňom mať čo najviac priestoru. To, čo žijem, však nie je anarchia. Je to hľadanie ciest k tomu, ako byť spokojná aj v určitom obmedzení, ako robiť to, čo ma skutočne baví, a ako nerobiť so svojou dušou kompromisy. Myslím, že sloboda je hlavne v mysli človeka. Ak už je tu toho na mňa veľa, tak cestujem po svete.

2. Som milovníčka stromov


Už od detstva ma tieto úžasné bytosti nesmierne fascinovali. Celé detstvo som presedela a preležala na obrovskej čerešni v záhrade svojej starej mamy. Bola pre mňa útočiskom, ale aj školou života. Som presvedčená o tom, že stromy s nami komunikujú, že nás svojou existenciou mnohému učia. Práve o tom píšem knihu a pri tomto procese písania som na ne ešte viac napojená. Je to stav hlbokého naplnenia podstatou života. Milujem sa o nej aj starať.

3. Som milovníčka kníh


Knihy sú pre mňa studnicou vedomostí a ľudského ducha, a preto ich ctím. Nikdy ich nezneužívam a ani s nimi zle nezachádzam. Priznám sa však, že si do nich jemne ceruzkou robievam poznámky, ku ktorým sa zvyknem vracať. Knihy majú u mňa doma VIP priestor, knižnica je pre mňa akýmsi oltárom. Byť spisovateľkou je pre mňa obrovským darom, ale aj výzvou zároveň.

4. Som milovníčka krásy

Krása je pre mňa živou vodou života. Nemám na mysli umelú krásu, povrchnú pozlátku či krásu vytvorenú za účelom marketingu. Mám na mysli prirodzenú jednoduchú krásu. Takú, akú prirodzene bez námahy vytvára príroda. Ale aj krásu obsiahnutú v umeleckých dielach. Bez krásy by sme boli necitliví roboti. Necítim sa dobre v priestoroch, kde nie je krása. V priestore, kde žijem a pracujem, musím mať krásu, inak trpím a neviem sa uvoľniť. Necítim sa ani dobre v diskusiách, kde nie je krása.

5. Som milovníčka ľudského tela

Nemám na mysli vymodelované telá na bilboardoch alebo v reklamách. Mám na mysli telo ako platformu, kde sa jeho čisto materiálna fyzická časť prelína s dušou, vedomím, podvedomím a nadvedomím. K telu cítim obrovský záväzok. Bolo nám zverené, aby sme sa oň starali, pretože chce vydržať počas tohto života čo najdlhšie zdravé a funkčné, aby mohlo byť partnerom duši na jej ceste k rastu a kultivácii. Rozumieť svojmu telu a byť s ním v harmonickom partnerskom vzťahu sa snažím učiť aj svojich študentov. Robím to cez pohybové semináre, cez výuku shiatsu, čínskej medicíny a čchi-kungu, ale aj cez svoje knihy.

6. Som milovníčka mačiek

Život bez mačky si neviem predstaviť. Táto chlpatá pradúca mäkkosť, pružnosť, rozvaha, brisknosť, nezávislosť, ale aj láskavosť a nevtieravá oddanosť mi do života prináša potrebnú inú realitu skutočnosti. Od mačiek sa veľa učím. Sú to skutočné partnerky. Tej svojej sa snažím dávať všetko – lásku, pozornosť, slobodu, kontakt s prírodou, ale aj dobroty, ktoré miluje. 😊

7. Som milovníčka Gaie


Príroda našej Zeme. Jej neuveriteľná krása, sila, hĺbka… Jej neutíchajúce procesy neustáleho zániku a obnovovania… Jej otvorená náruč k spolupráci s človekom… Jej človekom neriaditeľný princíp fungovania… Pred tým všetkým denne snímam klobúk. A snažím sa svojou troškou cez meditácie, ale aj ekologické zmýšľanie a pôsobenie prispievať k jej udržiavaniu a liečeniu.

8. Som milovníčka japonskej a čínskej filozofie


Táto moja vášeň má zrejme počiatok v nejakom minulom živote či dokonca životoch. Či už ide o taoizmus alebo zenbudhizmus, sú to cesty, ktoré vytvárajú inú dimenziu môjho vedomia. Nesmierne hlboké a univerzálne odkazy týchto filozofií študujem a snažím sa ich v našich podmienkach aplikovať do života. Som presvedčená o tom, že v ňom modelujú všetko – od vzťahu k životu a spôsobu premýšľania cez prostredie, v ktorom žijem, či cez vzťah k prírode a aj k dianiu v spoločnosti až po môj vzťah k smrti ako súčasti života.

9. Som milovníčka deviatkovej sústavy


Zrejme mojím napojením sa na vyššie spomenuté filozofie nedokážem pohodlne fungovať v desiatkovej sústave. Číslo deväť a jeho násobky sú pre mňa viac pochopiteľné a využiteľné. A aj keď tu malo byť pôvodne desať odpovedí, ponúkam ich deväť. 😊

Tags: No tags

Comments are closed.