Čaro abstraktnej maľby

Každý abstraktný obraz rozpráva svoj vlastný príbeh.
Príbeh toho, kto ho namaľoval, a príbeh toho, kto sa naň díva.

Katarína Ožvodová sprevádza ľudí k ich vlastným odpovediam, dôvere k pocitom, objaveniu nečakaných schopností, sily a rozhodnutiam, ktoré budú s nimi v súlade. Využíva pri tom okrem iného koučing, skúsenosti s vedením ľudí a vlastnej životnej zmeny. Katka je certifikovaná koučka osobného, biznis a aj tímového či skupinového koučingu. Koučuje podľa zásad a princípov Medzinárodnej federácie koučov (ICF – International Coach Federation) a je členkou Slovenskej asociácie koučov (SAKO).

Katka je mimoriadne poctivý a vnímavý človek, jej názor je pre mňa nesmierne prínosný a smerodajný. Rozhodla som sa ju vyspovedať v jedenej z oblastí, v ktorej dokáže vnímavo sprevádzať a pomáha nachádzať nové uhly pohľadu a vnímať často dlho nevidené časti seba.

Katka, aký je tvoj príbeh cesty k abstraktnej maľbe?
S mojím úplne prvým obrazom v živote sa mi skrížili cesty až keď som mala 32 rokov. Bolo to obdobie, kedy som veľa vecí začala robiť inak, ako som dovtedy bola zvyknutá. Skúšala som mnohé alternatívne spôsoby, ako porozumieť samej sebe, situáciám, ktoré sa v mojom živote odohrávali, a hlavne som sa snažila cítiť lepšie.

V pracovnej oblasti sa mi darilo, mala som skvele rozbehnutú kariéru a smerovala som k úspechu. Vo veku 35 rokov mi bola ponúknutá tá najvyššia pozícia, na ktorú som v tom čase mohla dosiahnuť. No svoj súkromný život som, na rozdiel od toho pracovného, vôbec nedokázala udržať pod kontrolou. V skutočnosti som nebola šťastná a trápilo ma, ako sa som sa cítila vo svojom tele, bolo plné bolesti. Prácou som sa v skutočnosti udržiavala zaneprázdnená, aby som nemusela čeliť svojim závažnejším problémom.

Začala som navštevovať rôznych odborníkov v lekárskej oblasti, a keď neprichádzali uspokojivé výsledky, hľadala som viac v oblasti duševného zdravia, kde mi vtedy najlepšie výsledky prinášali
pohybové terapie a kraniosakrálna terapia. A tak som sa začala viac venovať rôznym prístupom porozumeniu telu a jeho somatickým prejavom. Raz som zacítila potrebu maľovať a zhodou okolností som si v e-maile našla ponuku na víkend, kde dve lektorky mali sprevádzať maľovaním. Ten popis ma hneď dostal, tak som sa prihlásila.

Vtedy vznikol môj prvý abstraktný obraz a zároveň to bol obraz, ktorý mi neskutočne veľa prezradil o mne samej, prečo mi je tak, ako mi je, a tiež sa stal nejakou mojou víziou do budúcna. Nazvala som ho Nový začiatok.

Silne to vo mne ostalo, vždy, keď som sa cítila unavená, vyčerpaná, potrebovala som sa uvoľniť alebo som len tak mala chuť spojiť sa sama so sebou, tak som maľovala. A zakaždým ma udivovalo, čo mi pri maľbe prichádzalo alebo čo som zreteľne namaľovala.

To ma viedlo aj k tomu, že som rok študovala arteterapiu a tanečno-pohybovú terapiu. Z rôznych dôvodov som trojročné štúdium nedokončila, ale je to niečo, čo ma veľmi zaujíma a svoje poznatky prenášam aj do práce koučky, keď je to práve vhodné alebo mám pocit, že to klienta môže posunúť v uvedomení.

V čom vnímaš čaro abstraktnej maľby?
Je to MOST medzi podvedomím a vedomím. Naše telo si všetko pamätá, všetko zaznamenáva, každú jednu sekundu nášho života. Tieto záznamy v tele vlastne vytvárajú naše podvedomie. Väčšina našich reakcií sa potom odohráva na základe toho, čo máme v sebe zaznamenané. Samozrejme, že naše telo vníma prítomnosť ďaleko viac ako naša myseľ. Vníma úplne všetko, my sme len zabudli, ako mu načúvať.

Abstraktná maľba pomáha spájať sa s týmito našimi podvedomými časťami cez úroveň tela. Pomáha nám prinášať informácie o tom, ako sa máme a čo potrebujeme do našej vedomej mysle.
Výhodou, napr. oproti výlučne práci cez telo, pohybom, je, že tieto informácie ostanú zaznamenané v maľbe, obraze, máme sa k čomu vrátiť, môže to na nás pôsobiť aj dodatočne, môžeme nad tým následne viac rozmýšľať, vnímať to a ešte prichádzať na ďalšie uvedomenia.

Môže maľovať naozaj každý?
Abstraktne áno. ☺ V tom je ďalšie čaro. Svoj abstraktný obraz si môžete namaľovať bez toho, aby ste vedeli maľovať alebo kresliť realisticky. Samozrejme, akademická maľba abstraktov má nejaké pravidlá. No maľba v poňatí, ako ju odovzdávam ja, je pre každého.

Ako vyzerá maľba abstraktného obrazu v realizácii?
Najdôležitejšie je sa do toho uvoľniť, o nič sa nesnažiť, nemať žiadny plán ako by mal obraz vyzerať a naladiť sa na svoje telo.

Žiaduce je, aby človek naozaj dokázal ostať v prítomnosti, nepremýšľať a pustiť tú analytickú časť mysle, pustiť kontrolu nad výsledkom. Je potrebné vedieť sa sprítomniť, naladiť na svoje telo a nechať sa ním viesť. Bez hodnotenia, bez posudzovania, tak ako sa chce prejaviť.
Presný postup a aj nejaké techniky a tipy na to, ako sa naladiť a ako maľovať, popisujem v eBooku Čaro abstraktnej maľby, ktorý som na túto tému napísala. Ide vlastne o to, dostať sa do flow, plynutia, prúdenia, ako sa to označuje. ☺ Na ničom inom už nezáleží. Nie je podstatná žiadna technika nanášania, kompozície a podobne.

Používaš pri maľbe hudbu?
Niekedy si ju pustím, keď maľujem sama, no lepšie je to bez hudby. S klientmi tiež maľujem bez hudby. Hudba nám totiž navodzuje náladu podľa jej charakteru. Môže teda privolať pocity a emócie, ktoré tam práve nemusíme mať. A keď sa chceme spojiť so sebou, s tým, čo práve prežívame alebo chceme zachytiť, tak je lepšie byť v tichu. Rada maľujem vonku, v prírode, a to prírodne ticho je najlepšia hudba.

Dá sa maľbou abstraktu uľaviť od stresu?
Áno, za predpokladu, že sa nebudeme snažiť kontrolovať výsledok, že maľbe naozaj necháme voľný priechod. Ono už len samotné naladenie na telo a sprítomnenie sa uľavuje od stresu. Maľba nám to môže uľahčiť práve tým, že nás udržuje ponorených do činnosti. Myslím si, že v dnešnej dobe je veľmi náročné dokázať byť dlhšiu dobu sprítomnený a zároveň zotrvať so svojimi pocitmi a emóciami, zvlášť ak sú náročné. Keď ich pretavujeme do činnosti, v ktorej ich môžeme prejaviť, je to jednoduchšie. Abstraktná maľba môže pomôcť pri úľave od akejkoľvek emócie. Môže uvoľniť stres, hnev, smútok, ale aj prejaviť naše nadšenie, radosť a podobne.

Môžeme sa prostredníctvom obrazu, ktorý namaľujem, spojiť sama so sebou a nájsť v sebe niečo nové?
Áno, maľba je veľmi jemný a nenásilný spôsob. A tak trošku by som povedala aj nenápadný. Keď niečo maľujeme, tak si to nespájame s tým, že to o nás niečo vypovedá, ako napríklad keď hovoríme verbálne. Ono to však veľakrát povie ďaleko viac. Tých spôsobov a techník v arteterapii je veľmi veľa a správne zvolené vedia byť veľmi účinné. Pre je však najprirodzenejšie prejavenie abstraktnou maľbou.

Nedávno som mala na koučingu klientku, ktorá zažívala náročné emócie a nevedela si s nimi veľmi poradiť. Mala v sebe silný rozpor medzi tým, čo si myslela a hovorila, že žije, a medzi tým, čo cítila a skutočne žila. Nakoniec som jej podala papier a nejakých pár pier, fixiek a zvýrazňovačov, ktoré som mala práve v kancelárii, aby namaľovala svoje aktuálne pocity. Vďaka tomu sa zobrazilo a uvedomila si to, čo v rozhovore nevedela nájsť, nevedela pomenovať. Následným kinestetickým koučovaním (cez telesné vnímanie) sme sa dopracovali aj k tomu, že sa vlastne nechce cítiť lepšie. Mala pocit, že potom by prišla o aktuálne emócie, vďaka ktorým sa cíti živo. Že jej vlastne tento stav bol niečím užitočný a niečím sa jej páčil. Nakoniec cez kinestetiku mohla zavnímať, ako by jej bolo v novom stave, keby bola pokojná a uvedomila si, že je to naozaj vyhovujúci stav, len sa bála, že by prišla o niečo, čo pre ňu bolo predtým dôležité.

Abstraktná kresba nám vlastne pomohla vyjsť zo začarovaného kruhu a zadefinovať to, o čo skutočne u klientky šlo.

Čo si vďaka maľbe objavila ty sama?
Vďaka nej objavujem to, kým som, čo potrebujem a kam chcem smerovať tak, aby mi bolo dobre. Vďaka abstraktnej maľbe som si uvedomila a aj viac prijímam svoju ženskú stránku a jemnosť, ktoré sa mi v minulosti zdali pre tento svet neužitočné.

Objavila som, kde sa cítim byť šťastná a aká je moja prirodzená esencia, a moje obrazy mi to denne pripomínajú, lebo visia na mojich stenách. ☺

Raz som namaľovala obraz, ktorý mi, ani neviem prečo, pripomínal zrodenie. Mala som pocit, že zachytáva počatie a prebývanie v materskom brušku a následne aj narodenie. Krátko na to ku mne prišla kamarátka, ktorá sa s partnerom snažila o dieťa a obraz sa jej veľmi páčil. Bez toho, aby som jej niečo o ňom hovorila, som jej ho podarovala. Majú ho doteraz a tesne pred narodením dcérky ho zavesili na viditeľné miesto. ☺ To je práve to, keď veciam dáme priechod a voľnosť a vznikajú prirodzene bez toho, aby sme museli vedieť prečo.

Takto nejako ma tie obrazy sprevádzajú, keď mám potrebu, volanie. Pomáhajú mi uchopiť vlastné témy, ale aj robiť radosť iným, ktorým sa páčia. Musím povedať, že keď niekto namaľuje obraz podľa môjho eBooku, tak som dojatá z toho, čo vidím.

Vytvorila si pre ľudí, ktorí sa o maľbu abstraktu zaujímajú, eBook. Čo je jeho súčasťou a ako funguje?
EBook som vlastne napísala preto, že sa ma viac ľudí z môjho okolia pýtalo, ako to robím. Tak som si povedala, že vytvorím eBook, v ktorom odovzdám všetko, čo o abstraktnej maľbe viem. Je tam nejaký teoretický základ, prečo a ako nám abstraktná maľba pomáha spojiť sa so sebou, a aj návod, ako sa na maľbu naladiť.

Je určený predovšetkým ľuďom, ktorí chcú maľovať a otvoriť sa novému spôsobu maľovania a zároveň sa otvoriť poznaniu väčšieho a širšieho rozmeru nás samých.

Je pre ľudí, ktorí by radi skúsili, aké to je nemať vopred predstavu o vznikajúcom diele
a tvoriť len tak, na základe toho, čo prichádza, intuitívnym spôsobom.

A v neposlednom rade pre ľudí, ktorí sa chcú uvoľniť, odovzdať sa, pustiť kontrolu a na chvíľu len byť so sebou samým a tým, čo vzniká. Pre tých, ktorí si potrebujú uľaviť od stresu a prejaviť autenticky a slobodne, vyjadriť to, kým sú zo svojej hlbokej úrovne, a zažiť pocit absolútne slobodného prejavenia.

www.katarinaozvoldova.sk
otázky: Katarína Koledzai

Tags: No tags

Comments are closed.