Kráľ letných lúk

Ľubovník bodkovaný (Třezalka tečkovaná)

Letné obdobie, ktoré sa začína letným slnovratom, je čas, keď v prírode, ale aj v nás dosahuje vrchol energia slnka, mužská energia sily, rozhodnosti, odvahy, sebavedomia. Mamička Zem nám počas celého tohto obdobia, od polovice júna a po celý júl, ponúka širokú škálu darov, ktoré nám môžu pomôcť rozvinúť práve tieto schopnosti. Lúky sa zafarbujú dožlta, kvitne kručinka farbiarska, lipkavec pravý, repík a pán slnovratu – ľubovníček. Všetky tieto bylinky majú spoločný vplyv na rozvoj a posilnenie sakrálneho a solárneho energetického centra a na úrovni fyzického tela pôsobia aj na orgány, ktoré sú s týmito centrami spojené.

Ľubovník obsahuje esenciu sebalásky a odvahy nasledovať vlastnú cestu, posilňuje vnútorné svetlo, udržiava jasnú víziu cieľa a osvetľuje cestu k nemu, dáva silu odolávať vnútorným pochybnostiam, ale aj reakciám okolia, ktoré sa našou cestou môže cítiť ohrozené, a posilňuje sebaistotu a dôveru vo vlastné rozhodnutia.

Duch ľubovníka je mužský, nie je to však bojovník s vytaseným mečom ako v prípade repíka ani láskavý otec ako lipkavec pravý, ani prísny a múdry učiteľ ako lastovičník. Ľubovník je múdry, sebavedomý panovník s jasnou víziou, zdravou dávkou sebadôvery, možno aj trochou sebaočarenia, trochu mi pripomína Ľudovíta XIV. alebo Lorenza Medici. Vie, čo chce, nasleduje svoju víziu a na ceste za cieľom rozdáva radosť, hojnosť, krásu, prípadných protivníkov udržiava v bezpečnej vzdialenosti. Žiara jeho odvahy a vnútorného presvedčenia je taká silná, že prípadní protivníci a závistlivci len pozorujú z diaľky, ale neodvážia sa priblížiť zo strachu, že sila a odvaha spáli ich vlastné presvedčenia, ale zároveň svojím svetlom magicky láka nasledovníkov a ľudí, ktorí tiež túžia naplniť vlastnú víziu. Z tohto dôvodu bol ľubovník od dávnych čias používaný ako ochranná rastlina, používal sa pri výrobe amuletov na ochranu domova aj osobných amuletov na posilnenie osobnej sily.

Amulet s obsahom ľubovníka, umiestnený v príbytku, vyžaruje neidentifikovateľnú energiu, ktorá hlási do celého okolia „v tomto dome vládne silný muž, ktorý ochráni všetkých jeho obyvateľov pred akýmkoľvek ohrozením, tu žijeme život podľa vlastných pravidiel, kto ho chce s nami zdieľať a vyhrievať sa na našom slnku, je vítaný, kto chce narušiť náš pokoj, nech sa radšej nepribližuje“. Príbytku, ktorý je pod ochranou ducha ľubovníka, sa vyhýbajú neprajníci, jeho energetický obal je silný a široký a nezasiahne ho ohováranie, nečisté úmysly so zámerom ublížiť a uškodiť a v dome vládne láska, sila, odvaha a vzájomná podpora.

Občas je dobré umyť podlahy a nábytok v dome odvarom z ľubovníka, aby sa energia ochrany všetkých členov domácnosti udržiavala stále silná (odporúčam najmä po nepríjemných a nepozvaných návštevách).

Osobné amulety s ľubovníkom posilňujú energetické pole človeka, posilňujú sebavedomie, dávajú svetlo a silu jeho zámerom a pomáhajú mu kráčať cestou, ktorou si zvolil, priťahujú k nemu pomocníkov a nasledovníkov, človek naplnený energiou ľubovníka je slnkom, ktoré priťahuje obdiv, úctu a rešpekt, je nedotknuteľný manipuláciou, či už prostredníctvom pochvaly, alebo kritiky, pretože je naplnený svojím presvedčením o pravosti a pravdivosti cesty, ktorú si zvolil, a nasleduje ju s úctou voči sebe aj okoliu.

Ak cítite, že sa ľahko necháte zviesť z cesty, ak necítite v sebe dostatočnú istotu, ľahko sa necháte spochybniť pripomienkami iných ľudí alebo máte strach z toho, čo vám prinesie vaša cesta v budúcnosti, použite ľubovník, či už vo forme odvaru, oleja, alebo esencie – posilní vaše vedomie tvorcu vlastného života, vašu sebadôveru a energiu JA SOM, pomôže vám udržať si jasnú predstavu o vašich túžbach, presvedčeniach, potrebách. Ak vás z cesty odvádza to, že ľahko podliehate potrebám iných a nedokážete si stanoviť hranice, užívajte ho spoločne s repíkom.

Ak vám chýba schopnosť rozhodovať sa, cítite, že viete, aká cesta je pre vás správna, aké sú vaše potreby a túžby, ale nedôverujete správnosti svojich rozhodnutí a máte strach z následkov, pridajte lastovičník. Ak si nie ste istí, či je vaša cesta a poslanie skutočne naplnené božskou múdrosťou a chýba vám vnútorná radosť na ceste, ktorú ste si zvolili, obohaťte ľubovník borákom lekárskym. Ľubovník je bylinka, ktorá ľahko a dobre znáša kombinácie s inými darmi Zeme, tak ako múdry panovník vie, že najsilnejší bude vtedy, keď sa obklopí múdrymi radcami, silnou armádou, vernými pomocníkmi a zbožňujúcimi obdivovateľmi a rád ich za ich služby odmení svetlom a teplom svojho slnka, ochranou a pocitom bezpečia.

Energia ľubovníka sa veľmi silno prejavuje aj v účinkoch na fyzické telo. Ak sa totiž necítime v bezpečí, ak nemáme sami v sebe istotu a dôveru vo vlastné schopnosti a možnosti, robíme si starosti o budúcnosť, tak oslabujeme slezinu a žalúdok. Všimnite si, akú máte chuť na sladké, keď vás dlhodobo trápia starosti – sladká chuť vyvoláva pocit bezpečia a vaša oslabená slezina a pankreas si žiadajú doplnenie. Keď však siahnete po jednoduchých cukroch, tieto orgány ešte viac oslabíte a dostávate sa do bludného kruhu starosti-sladkosti-ešte väčšie starosti-ešte viac sladkostí …

Ľubovník pri oslabenej slezine a žalúdku prináša energiu „všetko bude v poriadku“, zvlášť ak k nemu pridáte lipkavec pravý, ktorý prebúdza nádej a ukazuje cestu zo zdanlivo beznádejných a neriešiteľných situácií. Tu pomáhajú obklady v oblasti žalúdka teplou zmesou lipkavca, kručinky farbiarskej a ľubovníka, ale aj čaje z týchto bylín a masírovanie oblasti žalúdka a sleziny ľubovníkovým a lipkavcovým olejom.

Ak vás trápi krivda a hnev, že vám okolie nedopraje ísť vlastnou cestou alebo sa pre ňu nedokážete sami rozhodnúť, trpíte pocitom bezmocnosti a tá vo vás vyvoláva hnev, ktorý vychádza z nedostatku sebadôvery, alebo sa, naopak, bojíte prejaviť zdravý hnev a povedať jasne „nestarajte sa do mňa, urobím to, lebo to považujem za správne, neoberajte ma o čas a energiu svojimi požiadavkami, lebo teraz som na prvom mieste ja“, ak sa bojíte postaviť sami seba na prvé miesto, oslabujete svoju pečeň a žlčník a tie nedokážu produkovať dostatok ohnivej energie na to, aby ste sa dokázali presadiť a rozhodnúť.

Predstavte si dieťa, za ktoré vždy rozhodovali rodičia, spochybňovali každé jeho samostatné rozhodnutie a hovorili mu: „Nevieš, čo je pre teba dobré, radšej poslúchni, čo ti hovoríme a nechaj nás, nech my rozhodneme, my vieme najlepšie, čo potrebuješ…“ Oheň v pečeni takéhoto dieťaťa slabne a ani v dospelosti si nedovolí samostatne sa rozhodnúť, pochybuje o správnosti toho, čo chce, nevie, či to, čo chce, je pre neho naozaj dobré, a nedokáže byť samo sebe autoritou ani oporou. Sú to ľudia, ktorí neustále hľadajú potvrdenie toho, či konajú správne u svojho okolia, nechávajú za seba rozhodovať partnerov, šéfov, dokonca zverujú svoje životy do rúk náboženských vodcov, guruov, sú ľahkou korisťou podvodníkov a manipulátorov.

Na podporu činnosti žlčníka a pečene kombinujeme ľubovník s lastovičníkom, myším chvostom, horcom, zemežlčou a palinou pravou alebo palinou čiernobyľ. Ak vám chýba sebadôvera a schopnosť kráčať vlastnou cestou, lebo máte strach z odmietnutia a straty svojich blízkych, ak sa bojíte, že budete sami sebou, ak budete slobodne prejavovať svoje pocity a potreby, nebudú vás mať radi a budete opustení, že stratíte istotu, ktorú vám prináša komunita, v ktorej žijete, oslabujú sa vaše obličky. V takomto prípade ľubovník kombinujte s prasličkou, kručinkou farbiarskou a zlatobyľou, pomôžu vám vyrovnať sa so strachom, že budete na svojej ceste osamelí (lipkavec syridlový tu pridá svoj podiel nádeje a viery, že na novej ceste k vám prídu noví priatelia a blízki, ktorí s ňou budú v súlade), dajú vašim obličkám dostatok sily, aby prepustili všetko, čo vás púta k obmedzujúcej minulosti, pomôžu vám odpustiť sami sebe aj okoliu a očistiť sa od nánosov minulých prehier, strát, krívd, vín, ale najmä strachu.

Pri chronických obavách alebo vyčerpávajúcich obdobiach, ktoré nás stoja veľa energie, odporúčam dodať obličkám potrebné množstvo životnej energie zábalom z teplého ľubovníkového oleja, pocítite okamžitý príval tepla a sily, uvedomenie, že nech sa deje čokoľvek, máte schopnosť to zvládnuť. Na mentálnej úrovni ľubovník pomáha najmä pri vnútorných myšlienkových konfliktoch, keď sa v mysli ozývajú protichodné pôsobenia a strácame schopnosť rozlíšiť, ktoré myšlienky sú skutočne naše a ktoré vychádzajú z prevzatých myšlienkových programov a presvedčení, veľmi vhodná je kombinácia s medovkou a pamajoránom, ktoré prinesú potrebnú vyrovnanosť a utíšia našu myseľ.

Ľubovník funguje ako prírodné antidepresívum, nie nadarmo sa mu hovorí tekuté slnko, stimuluje tvorbu serotonínu a endorfínov a dáva nášmu vnútornému zraku silu a žiarivosť. Vďaka nemu vidíme cesty tam, kde sme ich stratili z dohľadu, sme schopní uvidieť život v krajších a jasnejších farbách.

Výnimočný je vplyv ľubovníka, najmä v podobe oleja, na naše kosti, kĺby a chrbticu, pomáha pri zlomeninách, dne a reumatizme, zázračné účinky ľubovníkového oleja sa prejavujú najmä pri liečbe chrbtice a výžive medzistavcových platničiek. Opäť sa tu prejavuje energia tohto zázračného daru Zeme – keď si totiž nie sme istí sami sebou, strácame vedomie svojej cesty a istotu v sebe samých, aj naše kosti krehnú a chrbtica, ktorá symbolizuje našu schopnosť stáť rovno, podlieha vonkajším vplyvom. Jeden človek na nás tlačí z jednej strany, druhý z druhej a my sme už unavení z toho, ako sa snažíme prispôsobiť.

Nedostatok vnútornej sily a sebalásky spôsobuje vysychanie platničiek a stavce sa postupne vychyľujú jeden na jednu, druhý na druhú stranu. Každý masér, ktorý niekedy pracoval s ľubovníkovým olejom, vám potvrdí, že zábaly chrbtice zohriatym ľubovníkovým olejom spôsobujú, že platničky sa akoby „nafúknu“ do správnej veľkosti a držia jednotlivé stavce pevne na mieste. Pritom, keď naša chrbtica nie je rovná, ani naša životná energia – kundalini – neprúdi plynule a prirodzene, zasekáva sa, preto je zdravá a rovná chrbtica nesmierne dôležitá pre pocit a vedomie životnej sily. Všimnite si niektorých starých ľudí, ako sa ich chrbtica ohýba až do zhrbenia – vypovedá to o tom, že strácajú víziu, vnútornú pevnosť, cítia sa závislí a svetu svojím hrbením signalizujú potrebu ochrany a opory.

Buď sám sebou, nechaj svoje slnko žiariť pre všetkých, ktorí sa potrebujú vyhrievať v jeho teplých lúčoch. Ak tvoje slnko zakryjú mraky, som tu, aby som ich rozohnal a pridal svoje svetlo k tvojmu... Spolu zažiarime a budeme svietiť na cestu tým, ktorí ju pre svoje pochybnosti nevidia...

Keďže je ľubovník bylinkou so silnou jangovou energiou a zahrievajúcou silou, obklady z ľubovníkového oleja veľmi prospievajú pri oslabených obličkách. Najmä pri dlhodobých silných strachoch, neurózach, panických stavoch, po ktorých sa často vyskytuje pocit vnútorného chladu, ale aj pri pocite chladu v nohách a rukách veľmi dobre účinkuje obklad z oleja zohriateho na 40 stupňov, v oblasti obličiek odporúčam natrieť hojnú vrstvu a priložiť izotermickú fóliu (napr. zo starej autolekárničky) a zabaliť sa do deky. Rovnaký postup je dobré použiť aj pri bolestiach chrbtice – natrieť na celú chrbticu, priložiť fóliu a zabaliť sa do deky najmenej na 30 minút.

Vďaka svojej „slnečnej“ sile je ľubovník vynikajúcou liečivkou najmä počas zamračených dní a v zime, keď je nedostatok slnečného svitu, je nenahraditeľným pomocníkom, ktorý prinesie životodarnú slnečnú energiu do mysle. Najmä ľudia, ktorí majú sklony k depresiám a ľahko podliehajú melanchólii, by mali energiu ľubovníka využívať tak často, ako potrebujú. V dnešnej dobe však musíme pri užívaní byliniek brať do úvahy aj iné faktory ako naše staré mamy – a to užívanie syntetických liekov. Preto považujem za potrebné upozorniť, že ľubovník sa nemá rád s niektorými druhmi antidepresív a nemôže byť kombinovaný s liekmi na riedenie krvi, napr. Varfarinom. Vnútorné užívanie ľubovníka pri užívaní týchto liekov neodporúčam vôbec, ale je možné lokálne používať ľubovníkový olej. Ľubovník však výborne funguje aj v podobe amuletov a vankúšikov, keď nám svoju energiu sprostredkuje aspoň takýmto spôsobom.

Slnovratový ľubovníkový olej

Tento olej je vhodný na liečebné, ale najmä magické účely. Ak máte možnosť počas dní letného slnovratu nazbierať ľubovník, rozhodne vám ho odporúčam vyrobiť. Na tento olej zbierame jeho kvitnúce vrcholčeky, na ktorých sa už rozvinul prvý kvietok, ale ostatné kvety v súkvetí sa chystajú rozkvitnúť. Zbierame v čase najväčšej sily slnka, medzi 11. a 15. hodinou, s pocitom vďačnosti a úcty. Nezbierame tie rastlinky, ktorých kvietky si vybral hmyz, strážcovia ľubovníka nám tým dávajú najavo, že tieto rastlinky nám nie sú určené.

Nazbierané kvety necháme preschnúť na slniečku, najväčšiu silu dostanú, keď ich necháme presušiť pri slnovratovom ohni, keď požiadame silu slnka, stvoriteľa a matky Zeme o požehnanie. Jemne roztlačíme kvietky medzi prstami, natlačíme do sklenenej nádoby a zalejeme kvalitným olivovým alebo slnečnicovým za studena lisovaným olejom. Necháme na priamom slnku macerovať najmenej dva, ideálne tri mesiace, každý deň potrasieme, aby sme rozprúdili energiu a olejček požehnáme zámerom – olej stvorený počas slnovratu a precedený do fliaš počas jesennej rovnodennosti je silným magickým nosičom a je vhodný na všetky ochranné, posilňujúce a uzdravujúce rituály.

Ľubovníkový olej si však môžete vytvoriť kedykoľvek, ale najväčšiu silu má z ľubovníka zbieraného a naloženého do oleja do polovice júla. V tomto roku vnímam obdobie jeho najväčšej sily do splnu v Kozorožcovi, ktorý mu dá silu liečiteľa kostry, našej fyzickej aj vnútornej pevnosti a pružnosti, vnútornej integrity a schopnosti stáť pevne a rovno s vystretým chrbtom a zdvihnutou hlavou.

Ako zbierať ľubovník?

Veľakrát sa ma ľudia pýtali, prečo nezbieram celú bylinku ľubovníka, ale len kvitnúci vrcholček. Odpovedala som vždy, že je to z jednoduchej úcty k tomuto veľkému kráľovi. Keď odtrhneme rastlinku ľubovníka s celou stonkou, už sa nemôže vysemeniť. Keď odtrhneme len kvitnúci vrcholček (so stonkou maximálne 10 cm), na „spodných poschodiach“ v lôžkach listov vyrastú maličké kvietky, ktoré ešte poslúži ako pastva pre hmyz, a ich semienka zabezpečia rozmnožovanie.

Nikdy nezbieram všetky rastlinky, ktoré nájdem v jednej lokalite, vždy nechávam aj pre hmyz a na vysemenenie. Napríklad repík má šancu kvitnúť veľmi dlho, ak netrháme ružicu spodných listov, len byľ s rozkvitnutým súkvetím. Sú bylinky, ktorým časté trhanie kvietkov prospieva, pretože odtrhnutý kvet zabezpečuje dlhšiu životnosť a bohatšie kvitnutie (materina dúška, ďatelina, borák, slez)… A potom sú bylinky, ktoré sa neobnovujú a potrebujú sa vysemeniť, napríklad ľubovník, repík, myší chvost (zaujímavé, všetky majú mužskú energiu). Tie, prosím, zbierajme s úctou k bylinke a dajme im príležitosť rozsiať svoje semená po lúkach, aby sme sa na budúci rok mohli tešiť ešte väčšej hojnosti. 

Svetlanka Oboňová Gothová
Fb: Čarovné dary Zeme

Tags: No tags

Comments are closed.