Andaluzit

Kameň nájdenia svojej identity a životného poslania

Andaluzit je sklený až mastný priesvitný i nepriehľadný kameň šedej, červenavo šedej, ružovej, hnedavej, bielej a vzácne i zelenej farby. Kryštalizuje v rombickej sústave. Jeho chemický názov je kremičitan hlinitý. Mineralogické výskyty sú v oblasti Andalúzie (Španielsko). Vyskytuje sa v Brazílii, Srí Lanke, Indii, Amerike, Kanade, južnej Austrálii, Tanzánii, Rusku, Švédsku, Nemecku, Rakúsku, Belgicku, Čechách, na Morave a tiež na Slovensku. Odroda andaluzitu je chiastolit.

Andaluzit sa často vyskytuje v podobe prizmatických kryštálov. Na jeho povrchu možno často nájsť sľudy. Vyskytuje sa v prírode najmä v ílovitých bridliciach, rulách a žulových pegmatitoch. Tento minerál môže meniť farbu v závislosti od uhľa pohľadu, ktorým sa naň pozeráme. Tento ja sa volá pleochronizmus. Nazýval sa preto i alexandritom pre chudobných. Keď otáčame minerál na rôzne strany, môžeme vidieť všetky jeho farby. Tento polodrahokam vraj nosil i slávny Nostradamus ako ochranný amulet. Ako amulet vraj zvyšuje psychické schopnosti.

Andaluzit je snový kameň, ktorý pomáha rozptýliť negatívne myšlienky, zaháňa pocity neistoty. Nosíme ho pri sebe vtedy, keď vnímame nedostatok inšpirácie. Pomocou neho nachádzame svoj životný cieľ. 

Pomáha nám prekonávať ilúzie a vnímať realitu takú, aká je. Vibrácia tohto kamienka je vedieť sa rozhodnúť, prekonať vnútorné neistoty a postaviť sa rovnými nohami na pevnú zem. Dokáže nás naučiť, ako zachovať vnútorný pokoj v situáciách, ktoré nám naháňajú strach. V stresových alebo traumatických situáciách nám poskytne časový priestor na vyhodnotenie všetkého, čo okolnosť zahŕňa. 

Pozitívne synchronicity nám potom prinesú do cesty možnosť, ktorá ponúkne pozitívne riešenie situácie a pochopenie jej hlbšieho významu. Polodrahokam môže priťahovať situácie, ktoré sa podobajú snovej realite. Vďaka nemu sa môžeme oslobodiť a uvoľniť svoju minulosť a spomienky, ktoré už nepotrebujeme. 

Andaluzit je pomerne dynamický kameň, neodporúčam ho nosiť v pokojných obdobiach. Je predurčený na ochranu pri namáhavých úlohách, pri dlhých cestách a v náročných dobách. Je vhodný pre všetky povolania so zvýšenou duševnou aktivitou. Ak ho nosíme cez deň, v noci ho treba odložiť. 

Podporuje odkyslenie organizmu, pomáha pri žalúdočných problémoch, čistí pleť. Celkovo pôsobí posilňujúcim spôsobom pri stavoch oslabenia. Umiestňujeme ho na čakru solar plexusu a čakru srdca. Posilňuje nervový systém.

Podľa astrológie sa tento polodrahokam hodí ku každému znameniu. Má univerzálne ochranné účinky pred mágiou a ohováraním. Má harmonizujúce účinky na znamenia Blížencov a Váhy. Vodnárom prináša zdravý zmysel pre realitu. Kozorožcom posilňuje sebavedomie. Škorpiónom pomáha oslobodiť sa od modelu správania, ktoré im škodí. Levom prináša väčšiu cieľavedomosť a Rakom pomáha vyrovnať sa s minulosťou.

Podľa feng šuej ho umiestňujeme na juhozápad príbytkov, pokiaľ máme tendenciu vyhýbať sa riešeniu dôležitých situácií. Pomáha nám upevniť sa vo svojom vlastnom postoji, prípadne sa nenechať zastrašiť.

Všetci v sebe nesieme svoj sen alebo životnú úlohu či poslanie, ktorého naplnenie nám prináša pocit spokojnosti a šťastia. Nie vždy je toto poslanie vedomé a vieme ho pomenovať. Máte v živote pocit, že ste na správnej ceste a cítite pocit radosti a naplnenia?

Aromaterapia: synchronizuje s vôňou šalvie a borovice.

Afirmácia: Uvoľňujem zo svojho života všetko nepotrebné a vždy nachádzam nové možnosti, ako môžem pokračovať po svojej ceste.

Mgr.Janka Porubanová
www.rajskazahrada.sk

Tags: No tags

Comments are closed.