Biely zajac

Plávam v širokej rieke, okolo plávajú ďalší ľudia. Som sama na člnku. Zrazu sa blíži búrka, začínajú vlny, zväčšujú sa. Treba rýchlo doplávať na breh, som však na opačnej strane. Plávam ako o život. Vlny sú väčšie a väčšie. Našťastie som už takmer pri brehu. Je tam blatový prístup a kríky. Nejakí ľudia už vystúpili, zdá sa, že sme to stihli. Pozerám sa okolo seba a nikde nevidím ľudí z našej skupiny. Idem ďalej od brehu, je tam malá chatka, vchádzam dnu, nikto tam nie je. Vpredu je bar s točkou, vzadu zástena a varič. Po chvíli zavolám ľudí zvonku, nech sa prídu zohriať, spravím im čaj. Na bare sedí biely zajac. Točka sa kýve, je rozheganá, vzadu je varič, tiež rozheganý. Dávam naň ešus s vodou.

Medzitým prišli „naši“. Sedia za stolom, chcem ísť k nim, ale mám obavy, či si môžem prisadnúť. Súhlasia. Už môžeme zdieľať. Ešte hovorím, že pustím toho zajaca, nech si pobehá. Bol v pletivovej klietke. Požiadam hostí, ktorých som pozvala na čaj, nech mi dajú na zajaca pozor, aby neušiel. Vedľa sedí skupina mladých chalanov, sú hluční. Požiadam ich, aby boli tichšie, že chata je firemná. Ohradia sa, že to my im vadíme. Pritom my sme im dovolili vojsť do nášho priestoru.

Stíchnu. Zrazu zbadám, že zajac vybehol von, beží rovno k vode. Bežím za ním, sú tam ľudia, turisti so psom. Aj ten je vo vode, kričím, nech ho chytia, aby neublížil zajacovi. Nevšímajú si ma, bežím do vody. Zajaca už nevidno, asi sa utopil. Pes je nad ním. Ponáram do vody ruky, hmatám v kalnej vode, niečo mám. Je to on, zajac. Je však polomŕtvy. Vyberám ho z vody, držím za zadné nohy, oživujem. Nechávam, nech z neho vytečie voda. Vyteká celý prúd. Žije, chvalabohu. Beriem ho dnu. Už na neho dávam pozor. Potom sa ešte objaví syn a hovorí, že bol rozhodnutý dať zajacovi dva umelé dychy na oživenie. Nebolo treba. Zachránila som ho.

Zaujímavý sen. Zviera, živly, prelínanie fantázie s realitou. Sen sa mi sníval po splave rieky s priateľmi. Zajac – strach, bojazlivosť. Biely zajac – priaznivé situácie pre aktivity. Viacero zdrojov uvádza rôzne významy zajaca.

Čo znamená tento sen pre mňa? Čoho sa bojím, z čoho mám strach? Zviera – vitálna sila. Aká je moja životná sila, keď sa bojím? A čoho sa vlastne bojím? Vyjadrenia a prejavovania emócií, citov a pocitov. Nie vždy a všade, len pri niektorých ľuďoch a situáciách. Zo strachu z odmietnutia, neprijatia. Tiež opačne – čo a koho neprijímam? Akých ľudí, aké správanie či situácie?

V sne som v malom útulnom priestore, je tam však rozheganá točka na vodu a varič. Dva objekty spojené so živlami. V akom stave mám tieto živly? Ako a nakoľko ich prejavujem? Zatiaľ premenlivo, čo v realite znamená, že nie vždy vyjadrujem to, čo naozaj cítim.

Hľadám vhodné spôsoby, ako niečo povedať a nezraniť. Tón hlasu niekedy prezradí viac, ako samotný obsah. Je to spojenie vody s ohňom. City, pocity a emócie dané do slov.
Pozvem do svojho priestoru neznámych ľudí s úmyslom pohostiť ich. Obracia sa to však proti mne. Prečo? Rozlišujem, koho si púšťam do svojej blízkosti, do svojho priestoru?

Komunikácia je spojenie. S kým sa spájam a ako? Cez slovo, dotyk, pohľad, verbálne aj neverbálne prejavy, cez myšlienky. Stáva sa to vtedy, keď chcem pomôcť alebo neviem povedať nie, alebo nevyjadrím to, čo naozaj cítim alebo chcem. Vtedy prídem o energiu.

A čo robí biely zajac na točke? Nezvyčajné. Ešte je aj v pletivovej klietke. Zajac ako vitálna sila zavretá v klietke na rozheganej točke s vodou. Ako sa môže prejaviť zatvorené zviera, ktorého prirodzenosťou sú skoky? Dávam ho von z klietky a žiadam cudzích ľudí, turistov, nech dajú naňho pozor. Prečo? Dôverujem viac druhým než sebe? Ktoré sú moje nepoznané časti, čo ma oberajú o vitalitu? Hlučné. Mladíci za stolom, vo vzdore. Vzdor je boj a míňanie energie. Vtedy zbytočne prichádzam o dobrý pocit a o energiu.

Dávam ju k dispozícii niekomu druhému. Z nepozornosti, keď hrám rôzne role, keď nie som autentická. Vtedy sa zviera topí, robí, čo mu nie je prirodzené. Našťastie ho stihnem zachrániť pred záplavou negatívnych emócií – kalnej vody. Môžu to byť myšlienky prvotne ovládané strachom. Objavuje sa aj ďalšia moja časť – syn, ktorý v prípade potreby zasiahne.

Ako používať svoju vitálnu silu? Nalaďovať sa na príjemné myšlienky, pocity, nebojovať. Komunikovať, prejavovať, vyjadrovať sa s citom alebo neutrálne. Prijímať ľudí takých, akí sú. Bez predsudkov, súdenia. Vedieť povedať nie, keď to cítim v danej situácii. Byť pravdivá v tom, čo vyjadrujem celou bytosťou. Slovom, myšlienkou, emóciou. Mať v úcte život.

Alena Hromčoková
www.zisen.sk

Tags: No tags

Comments are closed.