Čakanka obyčajná

Cichorium intybus

Čakanke obyčajnej sa ľudovo hovorí cigória. Je to mrazuvzdorná trvalka vysoká aj 130 cm. Má silne rozkonárenú byľ, na každej sú 2 až 3 kvietky, ktoré stále nanovo dokvitajú. Čiže kvitne od skorej jari do jesene. Listy sú stredne zelené, oválne, hrubo zúbkaté s drobnými chĺpkami na rube. Listeň je hrubo zúbkovaný. Kvety majú krásnu sýtomodrú farbu, ale môžu byť ružové a biele. Koreň je žltkastobiely a vretenovitý. Rastie od nížin až po horský stupeň na lúkach, okolo ciest a na rumoviskách. 

Celá rastlinka je liečivá. Túto rastlinku poznali už starovekí Egypťania ako liečivú bylinu a zeleninu. V napoleonskom období sa pražený čakankový koreň začal používať ako náhrada kávy. Listy majú horkastú chuť, používame ich do šalátov. Čakankové kvety sú jedlé, dávame ich do šalátov, polievok, ryže. V minulosti sa čakanka považovala za magickú bylinku, ktorá vraj dávala krásu a šťastie. Mohlo to súvisieť s tým, že čistí krv, pečeň slezinu a obličky. Pri otravách pečene pôsobí ako protijed. Z organizmu vyplavuje prebytočnú žlč, zlepšuje chuť do jedla. Koreň používame proti parazitom a hlístam. Hlísty sú častá príčina brušných ťažkostí, vyvolávajú celú škálu ťažkostí a porúch, ktoré môžu byť aj životu nebezpečné. Preto je potrebné navštíviť lekára, hlavne pri pásomniciach.

Čaj proti hlístam
50 g sušeného koreňa čakanky obyčajnej, 10 g sušenej paliny pravej, 20 g sušených kvetov čakanky obyčajnej, 10 g sušenej kvitnúcej vňate pamajoránu obyčajného, 10 g sušenej trezalky bodkovanej, 10 g sušenej kvitnúcej vňate zemežlče menšej, 3 dl vody

Bylinky spolu dobre premiešame. Malú lyžičku čajovej zmesi dáme do 3dl studenej vody, na sporáku necháme prejsť varom, odstavíme, lúhujeme 10 minút, precedíme. Polovicu čaju pijeme ráno na lačno a druhú polovicu večer pred spaním. Čaj je horkej chuti.

Naparovanie konečníka

Tri strúčiky cesnaku povaríme v 3dl mlieka, vylejeme do nádoby a dvakrát do týždňa naparíme pred spaním konečník. Pozor, neobariť sa!

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.