Jalovec obecný – Juniperus communis

Borka je sivohnedá a šupinovitá. Ihlice sú pichľavé, majú biely pásik a sú v trojpočetných praslenoch. Kvety sú dvojdomé. Bobule modročiernej farby sú oinovatené a dozrievajú v treťom roku. Drevina so širokým ekologickým rozpätím je hojne pichľavá. Kvitne v apríli až júni. Bobule dozrievajú až v treťom roku.

 

Jalovčinky obsahujú hlavné účinné látky, éterický olej, juniperín, cukry, silice, flavonoidy. Zbierajú sa, až keď sú zrelé. Používajú sa na podporu chuti do jedla a aj na dobré zažívanie, pri vodnatieľke, nervozite a bolestiach, na osvieženie, pri piesku a kameňoch v obličkách a pri chorobách pečene a reumatickým bolestiach. Jalovčinky používame ako vydymovadlo na dezinfekciu bytu, ale aj ako koreninu, najmä do gulášov.

Jalovcový čaj pri vodnatieľke a piesku, kameňoch v obličkách

5 g dozretých a roztlačených jalovčiniek (môžu byť aj sušené), 2,5 dl vody

Dozreté jalovčinky vhodíme do šálky a zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame dvakrát denne, ale vždy čerstvo urobené. Po týždni užívania spravíme týždennú prestávku, môžeme viackrát zopakovať.

Jalovcová tinktúra pri reumatických bolestiach a pri nervozite

50 g čerstvých jalovčiniek (môžu byť aj sušené, sušené musíte podrviť), 7 dl pohár, 7 dl domácej pálenky alebo vodky, alebo liehu

Jalovčinky vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár dobre uzavrieme a odložíme na parapet okna. Mesiac lúhujeme, pohár občas pretrasieme. Potom scedíme cez gázu do fľašiek. Užívame dvakrát denne 10 kvapiek. Túto tinktúru môžeme použiť aj ako mazadlo pri reumatických bolestiach.

Jalovcová masť pri reumatických bolestiach, opuchoch

100 g čerstvých jalovčiniek, 500 g bravčovej masti, 20 g včelieho vosku

Čerstvé jalovčinky a bravčovú masť privedieme do varu, potom stíšime ohník a pražíme za stáleho miešania asi 20 minút. Necháme 24 hodín odpočívať. Potom mierne prihrejeme a pridáme včelí vosk, miešame, až kým sa vosk neroztopí. Následne nalejeme do téglikov alebo iných pohárikov.

Jalovcový olej pri reumatických bolestiach, opuchoch

100 g čerstvých jalovčiniek, 7 dl slnečnicového oleja a 7 dl pohár

Jalovčinky vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme olejom. Pohár uzavrieme, lúhujeme 14 dní na parapete okna a občas ho pretrasieme. Potom scedíme cez gázu do iného čistého pohára. Olej môžeme pridať aj do kúpeľa alebo použiť ako mazadlo.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.