Aratron’s Art

Igor Slovák má 44 rokov, žije v Pezinku, ale narodil sa v Česku. Igor je rodený tvorca, pracuje so životom a skúsenosťami. Alchymista s otvoreným srdcom – je to vidieť a počuť – dokáže naše pohľady ustáť. Stojí za to spoznať jeho osobnosť i tvorbu, do ktorej dáva svoju dušu.

Igor, kedy a prečo si sa rozhodol fotografovať?
Fotografovanie ma fascinovalo už odmalička. Najskôr som fotil na klasický film a dodnes nezabudnem na čaro tmavej komory, vôňu, červené tlmené svetlo aj popálené ruky od sušičky fotografií. Na istý čas som na fotenie zabudol, až ma k nemu nečakane priviedla moja práca. Vyrábal som svetelné náčinie pre žonglérov a vždy som oslovil fotografov, nech mi nové výrobky nafotia. Nie vždy to však dopadlo podľa mojich predstáv. Moja fantázia je nekonečná, vedel som, ako chcem mať produkty nafotené, vnímal som príbeh a obrovský potenciál, ktorý fotografie ponúkali. Tak som si povedal: Igor, kúpiš si profesionálny fotoaparát a bude z teba fotograf! To som ešte netušil, ako som bol mimo. ☺ Nevedel som, aká dlhá cesta je predo mnou, aby som technicky dokázal nafotiť to, čo som videl vo svojej fantázii.
Pomohol mi aj pohľad z druhej strany fotoaparátu. Venoval som sa ohňovej show, a pretože je to zaujímavé a kreatívne predstavenie, často si nás volali na fotenie. Takto som sa podvedome o fotení dosť naučil.

Akou technikou fotíš?
Veľmi rád fotím v mäkkom svetle, kde všetko vyzerá jemnejšie. No mám aj snímky, kde chcem vyjadriť drsnosť či tvrdosť – vtedy používam tvrdé svetlo. Veľmi rád fotím takzvane na Rembrandta, kde pod okom vzniká pomocou tieňa z nosa svetelný trojuholník.
Každé fotenie súčasne vyjadruje určitý príbeh. Snažím sa do snímok vkladať dramatické prvky osvetlenia či využívať rôzne štruktúry vytvorené kreatívnym líčením. Tým myslím pierka, slzičky, dlhé mihalnice, kamienky a tak podobne.
Čo sa týka techniky, s ktorou rád fotím, tak vyhráva Canon EOS 5DSR. Na svoje fotografie používam zábleskové svetlá od spoločnosti Fomei. Som veľmi rád, že sa im moja práca páčila a dovolili mi stať sa fotografom značky.
Ale úprimne, som zástanca myšlienky, že sa dá fotiť na hocičo, aj na plechovku s dierou a filmom. ☺ Moderná technika nám len poskytuje väčší komfort a môžeme sa viac sústrediť na samotný akt fotenia. Ako ste si možno všimli, pri tvorbe často používam postprodukciu, pri ktorej upravujem snímky v špeciálnom programe. Sám neviem, čo ma viac baví, či fotenie, postprodukcia alebo celá príprava na fotenie.
Na každé fotenie si pripravím koncept – a to počnúc od mien ľudí, ktorí sa fotenia zúčastnia, techniku, ktorú potrebujem, predom nájdenú lokáciu, námet príbehu až po návrh make-upu, kostýmov, póz a samozrejme rekvizít a špeciálnych efektov. Ale len tak medzi nami, veľmi túžim po tom, že keď vyrastiem, tak si kúpim fotoaparát Hasselblad H100c. ☺

Aký vnútorný odkaz chceš sprostredkovať prostredníctvom fotografie?
Krása je všade a vo všetkom. Či už je to západ slnka, alebo slnečné lúče, ktoré presvitajú cez koruny stromov, muž či žena, svetlo a tma. Som toho názoru, že krása sa dá nájsť aj v temnote, tak ako aj ohavnosti sa často skrývajú pod maskou svetla. Nič by nemalo byť vyosené len na jednu stranu. Princíp jin a jang ma veľmi silno vystihuje. Rád poukazujem na krásu v temnote.
Mám rád dramatické motívy. Preto sa snažím fotiť tak, aby snímka mala výpovednú hodnotu.

Na svojich fotografiách často zachytávaš ženy. Čo pre teba žena znamená?
Žena je pre mňa všetkým. Neexistuje nič krajšie ako nahá žena zakrytá svojimi vlasmi. Žena je v mojich očiach symbol túžby, krásy, vnútornej sily, rozumu a domova. Som staromyšlienkár a veľmi ma mrzí, že sa z tohto sveta vytráca muž džentlmen a žena dáma. Veľmi si ženy vážim pre to, aké sú, a vždy im to dám pri fotografovaní najavo. To ony sú moja múza a zmysel života. Som veľký milovník žien (nie od slova milovať sa, ale od slova obdivovať a mať rád ☺).

Čo bola pre teba najväčšia fotovýzva?
Každé fotenie je pre mňa výzvou. Obrovská výzva je zhmotniť moje predstavy. Nielen to, že si musím dávať pozor na prípravu, ale zároveň si aj ustriehnuť, aby mi pri fotení niečo neušlo. Keď fotím, stávam sa režisérom a zhmotňujem svoje predstavy tak, ako ich mám v srdci či hlave.
Moje azda najnáročnejšie fotenie bolo vo vode, tvoril som Pani jazera z legiend kráľa Artuša.
Tam bolo náročné azda všetko. Od lokácie, prípravy, boja s komármi a nakoľko ani modelke to už časom nebolo príjemné a bola jej vo vode zima, tak som bojoval aj s časom. Ale snímky dopadli skvelo a som s nimi veľmi spokojný. No verím, že plány, ktoré mám v hlave, ma budú posúvať ďalej a každé fotenie bude náročnejšie a náročnejšie. Je to moja cesta, ako odovzdať to, čo je vo mne, a ako vidím svet svojimi očami.

Ako by si charakterizoval svoj rukopis na fotkách, ktoré robíš?
Baví ma vstúpiť do mojej fantázie a snažiť sa nájsť magickú bytosť v každej moje klientke. Buď ju vidím ako lesnú elfku či vílu, alebo ako čarodejnicu, kráľovnú, princeznú, bojovníčku, prípadne ako démonickú či svetelnú bytosť. Vždy ma nesmierne poteší, ak sa trafím a vystihnem jej podstatu. A nakoľko mám nesmierne množstvo doplnkov a kostýmov, nie je náročné stať sa s pomocou vizážistiek okúzľujúcou bytosťou z ríše rozprávok a legiend a na chvíľu zažiť okamihy z magického sveta okolo nás. Len treba otvoriť oči.
Môj rukopis je jasný. Rozprávková a fantasy fotografia.

Keby si sa mohol stať nejakou krajinou, ako by tá krajina vyzerala?
Nádherná otázka. ☺ Mám vytvorenú svoju vlastnú zem. Niečo ako Stredozem od J. R. R. Tolkiena alebo Zemeplocha od Terryho Pratchetta. Jej meno je Brastýria. Je to zem plná zámkov, hradov, magických bytostí krásnej prírody, nádherných žien a statočných mužov, múdrych kráľov a kráľovien, ale nájdu sa tam aj smutné príbehy čarodejníc či lesných bytostí. Každý tam má svoje opodstatnenie a svoju dôležitú rolu. A keď si naplním všetky svoje sny o tejto zemi, tak ich chcem premeniť do knižnej podoby.
Už teraz mám vytvorené príbehy z rozľahlých lesov, hor a údolí, ktoré sa nazývajú Lamnoque Woodland, príbehy o kráľovnej lesných víl Thassalii či o Baraq, jednom z najmocnejších lesných stvorení.

Ktoré fotovychytávky by si rád zapojil do svojej práce?
Uf, to je veľmi ťažké, nakoľko mám veľmi bujnú fantáziu a kreativita mi nie je cudzia. Chcem fotiť s bublinami, pod vodou, láka ma aj fotenie vo vzduchu. Rád by som fotil aj so špeciálnymi dymovými efektmi či rôzne kreatívne make-up vízie. Ale ako som povedal, veľmi túžim po stredoformátovom fotoaparáte Hasselblad. Ak sa nájde nejaký sponzor, rozhodne sa nebudem hnevať. ☺

Aké sny by si si rád splnil?
Mám pripravené úžasné projekty, no sú spravidla finančne náročné. Nakoľko nemám sponzorov, tak všetky fotenia financujem ja. Našťastie mám okolo seba veľa ochotných ľudí, ktorí mi pomáhajú bez nároku na honorár. Sú zvedaví na moju prácu, chcú sa niečo priučiť alebo len tak to proste zažiť. Vždy je moje fotenie pre všetkých nezabudnuteľný zážitok. Spolupracujem s vizážistkami, ako je napríklad Simonka z Anomissart, až po modelky, ktoré sa samy hlásia na projekty. Mám svoje obľúbené modelky, s ktorými veľmi rád fotím. Veronika Miklovičová, Abigail Zöldová či Ester Dulajová a veľa, veľa ďalších.
Mám viacero snov, na ktorých postupne pracujem. Momentálne by som rád spojil jemnú erotiku s fantasy tematikou. Svojou tvorbou ma inšpiruje fenomenálny maliar Luis Royo. Som nesmierne šťastný, že mi Luis na základe môjho portfólia dovolil prefotiť jeho diela.
Ďalej sa túžim zdokonaľovať vo svietení a mojím snom je naučiť sa fotiť portréty pomocou tvrdého svetla. Tu na Slovensku som túto techniku zatiaľ nevidel a na učenie sa chystám do zahraničia.
No môj najväčší sen je, aby ľudia zabudli na sváry a nepokoje, aby si otvorili srdcia a videli tak skôr krásu sveta ako lesk peňazí. Aby si všímali dobro a nie zlo.

Čo chystáš na najbližšie fotenie a, naopak, aký bol tvoj posledný projekt?
Začnem od konca. Môj posledný vlastný projekt bolo fotenie ázijskej ženy v červených šatách v snehu. Mal som šťastie, že koncom minulého roka napadla veľká vrstva snehu a mohol som tento projekt uskutočniť. Fotili sme na Pezinskej Babe a musím priznať, že som modelku obdivoval, ako to zvládla. Len dúfam, že neprechladla, lebo aj napriek prekrásnemu slnečnému počasiu to pre ňu nebolo jednoduché.

A môj ďalší projekt? Chystám prepojenie jemnej erotiky s fantasy doplnkami a zároveň si šporím peniažky na jeden prekrásny environmentálny projekt, ktorý, dúfam, ľudí upozorní na obrovské drancovanie našej zeme. Rovnako sa chcem venovať nadšencom fantasy fotografie na svojich kurzoch fotenia a postprodukcie. No a úplne najnovšie sa chcem pustiť do fantasy detského fotenia. Fotiť malé víly, škriatkov a iné rozkošné magické stvorenia.

Kde sa môžu naši čitatelia stretnúť s tvojou tvorbou?
Ak myslíš sociálne siete, tak ma môžu nájsť pod menom Aratron’s Art, prípadne na stránke www.slovakphoto.com.
Momentálne pripravujem svoju výstavu na rakúskom hrade Hohenwerfen, ale kvôli epidemickej situácii to vôbec nie je jednoduché. Ale ciele sú na to, aby sme ich zdolávali. A ak naše ciele mieria nad mraky, tak sa dostaneme k hviezdam.

Krása je všade a vo všetkom.

Katarína Koledzai

Tags: No tags

Comments are closed.