Starlit – modrý zirkón

Kameň intuície, nových začiatkov, spravodlivosti a schopnosti rozlišovať

Zirkóny sú bezfarebné, žlté, zelené, hnedé, červené, modré, oranžové alebo biele sklenené, priehľadné a krehké kamene, ktoré kryštalizujú v tetragonálnej sústave. Zirkóny sa začali používať v klenotníctve pre svoju podobu s diamantmi. Obsahujú malú prímes vzácneho hafnia a často je v nich prítomný aj podiel rádioaktívneho thoria, niekedy aj uránu. Rádioaktínym žiarením dochádza k trvalému rozrušovaniu vnútornej stavby nerastu, čo znamená zmenu fyzikálnych vlastností. Toto spôsobuje kolísanie fyzikálnych vlastností. Väčšina odtieňov zirkónov je podmienená rádioaktívnym žiarením a menia sa zahriatím alebo ožiarením. Zahriatím siamských a indočínskych zirkónov vznikajú modré zirkóny, tzv. starlity. Nálezy prírodných starlitov sú veľmi vzácne. Najpôsobivejším výbrusom zirkónov je briliant. Kvôli ich rádioaktívnemu vyžarovaniu sa na liečiteľské účely používajú umiestnením na telo len na krátky čas. Účinný spôsob prijatia jeho energie je i vedomé pozorovanie alebo nosenie vo vačku. Každá farba rezonuje s inou čakrou. Starlit sa umiestňuje na tretie oko, upokojuje a podporuje racionálne myslenie.

V staroveku sa zirkón používal na ochranu pred krádežou, zranením fyzického tela, chorobou. V stredoveku bol označovaný ako kameň múdrosti. Chránil pred zlými duchmi a snami. Podporoval chuť do jedla, upokojoval nervovú sústavu.

 
Zirkóny podporujú lepšie vnímanie prítomnosti, pomáhajú prekonať straty a prinášajú poznanie o pominuteľnosti a toho, čo je skutočne podstatné. Podporujú bezpodmienečnú lásku k sebe samému i k ostatným. Modrý zirkón podporuje jasné myslenie, schopnosť rozlišovať podstatné od nepodstatného. Učí emocionálnej stabilite. Dovoľuje nám objaviť vlastnosti ako sú súcit, pozornosť a trpezlivosť. Hovorí sa mu aj kameň čistoty. Podporuje harmóniu, meditáciu, pokoj a sebaovládanie. Modrý variant zirkónu nám pomáha nachádzať odpovede na duchovné aspekty nášho bytia. Pomáha s každodenným plánovaním, s prijatím sveta vo všetkej jeho podstate a tiež prijatím seba ako božskej bytosti. Modrý starlit pomáha všetkým, ktorí študujú tradičné formy medicíny, zároveň študentom jazykov a histórie. Umiestňujeme ho na dokumenty, prostredníctvom ktorých riešime úradné záležitosti. Napríklad keď potrebujeme získať stavebné povolenie. Zelený variant starlitu pomáha prerušiť všetky väzby so starou láskou a podporuje otvorenie sa láske novej. Zafíry umožňujú uskutočniť naše myšlienky a zámery veľmi rýchlo.

 
Zdravotne sa používa pri pľúcnych chorobách, ochoreniach priedušiek, alergiách, kožných problémoch, poruchách zraku.


Astrologicky sa hodí k znameniu Panny, Strelca, Vodnára. Vodnárom pomáha prekonať strach, úzkosti, dodáva im vnútornú istotu, vyrovnanosť. Strelcom otvára vedomie, aby mohli nadviazať spojenie so svojím duchovným ochrancom. Povzbudzuje ich v úsilí uskutočnenia ich vízií. Pannám pomáha zbaviť sa negatívnych myšlienkových návykov a koncentrovať sa na pozitívne záležitosti.
Zirkón pomáha prekonať náročné skúšky života, rozlíšiť podstatné od nepodstatného, držať si odstup od materializmu a otvoriť sa novým možnostiam. Poznávať nové veci je zaujímavé a obohacujúce. Keď máme radi nové, každý deň si vytvárame inak, a tak nedochádza k neustálemu opakovaniu, ale tvorivosť nám prináša rozvojovú schopnosť, spontaneitu a odvahu pustiť sa do nových vecí.

Aromaterapia: ľalia, levanduľa.

Afirmácia: Čerpám múdrosť od svojich predkov. Užívam si svoje dary a mám veľa možností na sebarealizáciu.

Mgr. Janka Porubanová
www.rajskazahrada.sk

Tags: No tags

Comments are closed.