Homeopatická liečba rakoviny

Dozreli vo mne skúsenosti so stretnutím s rakovinou a prišiel čas podeliť sa o ne z pohľadu homeopata a človeka, ktorý zostal na tomto svete a je otvorený ľuďom s podobnými zážitkami. Pri vzájomnom zdieľaní rastie ľudskosť a spolupatričnosť. Rakovina je strašiak, ktorý ale má aj pozitívnu stránku. Dokáže vykresať dobrotu, lásku a radosť zo života so slzami šťastia v očiach tých, ktorí si pamätajú, no odpustili.

Do stavu rakoviny sa dostaneme často nevedomky, lebo si nesieme krivdy z minulosti. Necítime sa byť dosť dobrí, scvrkávame sa vo vnútri, bojujeme sami so sebou. Zdá sa nám, že vina, žiaľ a neistota požierajú naše telo. Sme stále v strehu, nedokážeme sa uvoľniť a vypnúť. Často sa nútime robiť oveľa viac, ako zvládame. Chceme vyhovieť iným za každú cenu, len aby sme dostali kúsoček lásky, pohladenia, uznania, pozornosti.

 

Elegantná pani dôchodkyňa (72)

Veľmi smutná, no elegantne upravená 72-ročná pani prichádza po prvej dávke chemoterapie. Má peknú parochňu, lebo jej vypadali vlasy. Je veľmi slabá. „Som na dôchodku. Predstavte si, povedali mi, že mám rakovinu vo štvrtom štádiu, že ma nebudú operovať, lebo mám už metastázy a vysoký vek.“ Povedala, že po chemoterapii má krv v každej stolici a nedokáže sa najesť, lebo má nepríjemné pocity v ústach a v hrdle. Akoby mala v hrdle stále nejakú guličku. Bola stále zachrípnutá. Zo vzoriek z maternice jej potvrdili v dvoch laboratóriách zhubný nádor. Mala strach, ale nechcela užívať lieky. Nechcela, aby sa o ňu báli, nechcela nikomu robiť starosti.

Pani je aktívna dôchodkyňa. Chodí do spoločenstva a organizuje zábavy, turistiku a akcie. Donedávna hrala na harmoniku a spievala v kapele, no už nevládze. Chodila aj behať, cítila sa slobodná, vnímala vietor vo vlasoch. Všetci ju majú radi. Pomáha ľuďom.

Manželstvo mala dobré, má 3 deti, 2 dcéry a syna. S dcérami má kamarátsky vzťah, ale syn jej robil starosti. Povedala, že sa nevie správať, najmä keď si vypije. Žije u nej, odkedy manžel zomrel. Syn je rozvedený. Robí cirkus. Je policajt, no keď si vypije, je agresívny a vyvršuje sa na nej. Ona len čuší, aby bol kľud. Je z toho stále v strese. Potom cíti tlak na žalúdku. Ani sa nenaje, nemôže nič stráviť. Začala sa zamykať, lebo v noci jej chodí syn do izby vykrikovať, že zlé veci porobila, keď bol malý. Syn sa nevie s ľuďmi rozprávať. To ju veľmi trápi. Nemá pokoj. Cíti sa pod veľkým tlakom. Bojí sa, že sa syn niekedy neovládne a urobí nejakú hlúposť. Pomôže jej, keď sa vyplače. Keď to drží v sebe, bolí to viac. Modlí sa a medituje.

Upokojuje ju to. S manželom si rozumela, keď bol triezvy. Ale keď pil spolu so synom, bolo zle. Keď syn nepije, vôbec nerozpráva. Jedna dcéra žije na Slovensku a druhá v Kanade. Sama cestuje do Kanady. Bola veľmi šťastná, keď pricestovala a vzápätí dcérka porodila. Podľa repertorizácie, ale aj systému Jana Scholtena mi vychádzal rovnaký liek, ktorý má znaky rastlinnej ríše (miluje prírodu, je citlivá, najmä na vzťahy) a v rámci nej lantanoidov (sloboda, medituje) a striebornej periódy (elegantná, spieva, hrá na hudobný nástroj, veľa číta, má rada pochvalu, ocenenie). Fáza a subfáza 4: stabilná, všetko má pod kontrolou, je prijímaná a sebaistá v rodine, v práci, medzi priateľmi, aj s mužom mala pekný vzťah. Štádium 8: tlak a nepokoj jej spôsobuje syn, keď si vypije, má pocit že sa necíti dobre doma, utláča ju, bojí sa a preto sa zamyká pred ním. Výsledný kód 665.44.08 podľa Jana Scholtena vedie k lieku Coffea cruda. Potvrdili ho aj ďalšie príznaky. Je veľmi citlivá na bolesť. Bolesti maternice má od menopauzy. Bolesti sa zhoršujú hlukom. Je plačlivá. Nemôže spať pre myšlienky a obavy zo synovho konania. Pre neustály pocit hrče v krku pije veľa vody. Odporúčala som jej teda homeopatikum Coffea cruda 200 C 1 x denne.

Po dvoch mesiacoch prišla na kontrolu vysmiata. Povedala: „Výsledky mám úplne v poriadku. Cítim sa skvele. Mám oveľa viac energie. Stolicu mám každý deň. Ešte mám parochňu, ale už mi opäť rastú vlasy. Môžem už spať, syna sa nebojím. Čo sa má stať, stane sa. Mám sa oveľa lepšie. Na syna už nereagujem. Aj on sa upokojil a oveľa menej pije. Po užití lieku som na chvíľu cítila prst na ruke, ktorý mi museli prišiť pred 10 rokmi. V mieste jazvy ma rozbolel. Potom to prešlo. Ďalší deň som zas mala veľké bolesti žalúdka. Po hojnej stolici tieto bolesti celkom ustúpili a odvtedy nemám žiadnu krv v stolici. Asi 50 rokov som mala problémy so žalúdkom a záchvaty žlčníka. Teraz nemám už žiadne bolesti. Po 10 dňoch som v noci dostala bolesti celej nohy, stehna. Mávala som takéto bolesti pri zápaloch sedacieho nervu. Bolo to presne tak, ako ste mi povedali, že v priebehu liečby sa môžu objaviť staré veci.

Mám ešte bolestivé hlasivky a vykašliavam veľa bielych hlienov, hlavne ráno. Cítim mravčenie po chrbtici a snažím sa cvičiť. Ráno som niekedy stuhnutá. Veľmi rada cvičím a naťahujem sa. Z maternice nádor vyšiel po kusoch. Trocha to bolelo a strašne to smrdelo. Je mi teraz lepšie o 95 % . Len keby som už nevykašlievala hlieny a keby mi dorástli vlasy.“

V podávaní homeopatického lieku Coffea cruda 200 C 1 x týždenne sme pokračovali ďalej. Po ďalších dvoch mesiacoch boli výsledky krvi úplne v norme. Maternica je v poriadku, bez nádoru. Asi 4 dni mala zapálené spojivky oboch očí. Vyplachovala si ich repíkom. Prešlo to. Krk je v poriadku. Ustúpil pocit suchosti a aj hlieny. Nebola operovaná a nemala už chemoterapiu. Liek si vezme, len ak začne znova cítiť nerovnováhu.

Mladý muž (34)

Problémy s obličkami mal mladý 34-ročný muž už dávno pred stanovením tej hroznej diagnózy rakoviny prostaty. Počas vyšetrenia rozprával o tom, ako zle sa cíti v prítomnosti svojho otca. „Nevážim si sám seba. Som stále nahnevaný a vyčerpaný. Otcovi na mne nikdy nezáležalo. Správa sa ku mne ako k malému chlapcovi, ktorý nič nevie a necíti. Pokazil mi celý život. Moja práca pre otca nemá žiadnu hodnotu. Vysmieva sa mi, keď idem na jarmok predávať svoje výrobky. Som výrobca prútených výrobkov a háčkujem. Chcem zachovať slovenské tradície. Ľudia žijú veľmi povrchne a nevidia krásu okolo seba. Otec mi stále hovorí, že som nevďačný fagan. Som slabý, často aj plačem, neviem, čo mám s tým robiť.

Otec sa nechce zmeniť. Naša komunikácia sa skončí ešte skôr, ako sa začne. Neviem si spomenúť na žiadne argumenty, nedokážem mu oponovať. Neviem sa toho všetkého zbaviť. Nadúva ma vždy, keď je nablízku. Nedokážem prejaviť svoj hnev. Potláčam ho. Manželka sa so mnou nechce zblížiť od narodenia nášho syna. Hnevám sa aj na neho. Mám ho rád, ale vzal mi moju mužnosť, ak som vôbec nejakú mal. Manželka je chladná. Cítim, že ju už nepriťahujem. Sme ako dva roboty, žiadna vášeň, intimita. Veľa čítam duchovné knižky. Viem, že sa mám zmeniť, no nejde mi to. Mám obavy aj o príjmy. Neverím si.

Otec stále vraví, že si nezarobím ani na slanú vodu. Keď mám slabší mesiac, neviem čo so sebou. Som nafúknutý, ubolený, nič nie je dobré. Bolesti mám preukrutné. Rád som chodil na bicykel, no teraz si naň neviem ani sadnúť. Mám hnačku, nafukuje ma. Nedokážem sa vymočiť. Ak to aj ide, tak mám strašné bolesti. Až kričím od bolesti, zahryznem si do ukazováka, trpím. Verím vám, ste moja posledná nádej. Už som bol všade. Nikto mi nerozumie. Ani manželka. Najviac mi asi rozumie syn. No ja ho neviem milovať tak, ako by som chcel. Viem presne, čo by som chcel, aj čo by som mal povedať alebo urobiť, no ostanem zaseknutý, bez reakcie, som neistý, chcem, viem aj neviem.“

Myslím na rastlinné lieky. Je zranený a zaoberá sa svojím zranením. Ranunculaceae vnímajú realitu, v ktorej žijú, ako zraňujúcu, drsnú, všetko sa ich dotýka. Aj on tak vníma svoje telesné ťažkosti. Vzťah s otcom je pre neho neznesiteľný už od detstva. Má pocit neschopnosti, menejcennosti, je bez životného cieľa. Chýba mu motivácia, komunikácia, nevie sa pohnúť vo svojom živote, zasekne sa v konaní. Pocit potlačeného hnevu má liek z tejto čeľade Staphysagria.

idíme tu veľkú citlivosť, plače, je veľmi ovplyvniteľný, idealistický, túži po lepšom svete. Bolesti opisuje ako preukrutné, bodavé, pichavé. Má pocit, že mu ubližujú – otec, manželka, syn. Chcel by mať sebahodnotu. Cíti sa ako cudzinec, je impulzívny, ticho plače, vie, čo by mal urobiť, ale neurobí to. Na emočnej úrovni dominuje hnev, potlačenie, opustenie, strach z budúcnosti. Obrovský rešpekt až strach a nenávisť voči iným.

Odporúčala som mu homeopatikum Staphysagria 30 C. Hneď v prvý deň sa stav začal zlepšovať. Po mesiaci pri postupnom vynechávaní dávok ustúpili takmer všetky telesné príznaky. Kontrolu sme mali po troch týždňoch. Od tretieho týždňa som mu zmenila potenciu na 200 C v dávkovaní 1 x denne. Po ďalších troch týždňoch sa odsťahoval aj s manželkou a synom od otca. Vytvoril si web stránku a e-shop na svoje výrobky a spojil sa s predajcami tradičných výrobkov. Je vyrovnaný. Močenie a stolica sú celkom normálne. Začal chodiť znova na bicykel. Komunikačné nedorozumenia s manželkou sa vyjasnili. Znova si nachádzajú k sebe cestu. Vzťah zo synom sa zlepšil. Otca rešpektuje a chápe, že zmena môže prísť jedine od neho. Prijal to, že otca nezmení. Výsledky sú v norme, rakovina je preč.

Mladá žena (30)

Mladá 30-ročná žena chodila od dverí k dverám po lekároch viac ako tri roky. Bola veľmi slabá, vyčerpaná životom. Odpadla z ničoho nič. Mala neznesiteľné bolesti v malej panve, tlak na hrudi, sucho v krku. Ortieľ, teda vlastne diagnóza bola po všetkých vyšetreniach rakovina s metastázami na rôznych miestach tela. Najväčšie ložisko bolo v maternici, menšie v prsníku a v pľúcach. Je podnikateľka. Zamestnáva 14 ľudí. Má na starosti vedenie ľudí a všetko od návrhov, objednávok, cez materiál, proces výroby až po prezentáciu a predaj. Popritom má manžela, ktorý je veľmi zaneprázdnený podnikateľ. Majú dve deti a vidia sa len krátko po práci. Všetko v domácnosti vybavuje a zabezpečuje, vychováva a učí táto mladá žena sama. Berie to ako samozrejmosť. Nič iné ako kopec povinností nepozná.

Musí sa postarať o všetko, čo potrebujú ľudia v jej okolí. Stačí to vysloviť a hneď to urobí s tým najväčším nasadením, rýchlo a čo najlepšie. Má svoj systém a poriadok. Veľmi skoro vstáva, aby všetko stihla. Spať chodí neskoro, keď je všetko uložené, upratané a pripravené na nasledujúci deň. Často myslí za všetkých, aby nikto na nič nezabudol, aby každý prišiel všade načas a aby všetci v okolí mali splnené všetky priania. Mala ťažké detstvo, jej mama jej stále opakovala, že je jej na príťaž a že ju vlastne nikdy nechcela. Nepekne sa k nej správala.

Mladá žena musela prevziať úlohu matky už keď mala 6 rokov, pretože po rozvode matka upadla do depresie a prestala sa starať o domácnosť a veľmi veľa fajčila. Matka bola zatvorená vo svojej izbe v kúdoloch dymu celé dni a vyhrážala sa, že keď sa o ňu a o seba dcérka nepostará, tak pôjde do detského domova. Po rozvode jej starší súrodenci odišli žiť k otcovi a ona zostala sama s mamou. Vďaka tejto životnej situácii sa naučila postarať sa o seba a potláčať všetko negatívne do seba, aby navonok vyzeralo všetko v poriadku. To všetko len preto, aby mohla byť so svojou mamou. Mama je len jedna. Milujeme ju bezhranične a za každých okolností.

Táto situácia ma viedla do minerálnej ríše, kde je len malý priestor na emócie a prežívanie, ale dominuje systém, poriadok a istoty. Táto mladá žena je veľmi inteligentná, plná odvahy, pustí sa do všetkého, ak je to potrebné. Preto som myslela na periódu zlata, kde nachádzame perfekcionizmus, riadenie, samotu, veľké úlohy, podnikanie.

Aurum (zlato) je v jedenástom štádiu podľa systému Jana Scholtena. Hlavnou myšlienkou tohto štádia je snaha udržať, ochrániť, zachovať. Homeopatický liek vyrobený zo zlata je vhodný pre tých, ktorí sú mimoriadne zodpovední, sú vorkoholici, snažia sa udržať systém a poriadok v pracovnom, rodinnom, ale aj v materiálnom svete. Snaha udržať všetko v poriadku zrkadlí ich vnútornú neistotu a pocit samoty. Môžu mať pocit – keď to budem robiť, ocenia všetku moju prácu a precíznosť a konečne ma budú mať radi. V pozadí cítia neistotu a strach, že sa im to nepodarí udržať, lebo už nevládzu robiť všetko pre iných. No zároveň nevedia oddychovať. Vedia sa tešiť, len ak vidia, že to, čo spravia, teší aj ostatných. Ak je niekto nespokojný, obviňujú sa z nedokonalosti a hneď premýšľajú, ako by to mohli nabudúce vylepšiť.

Zlato je kov, ktorý sa môže spájať s inými prvkami a vytvárať tak soli. V prípade tejto mladej ženy som zvolila ako druhý prvok chlór. V homeopatii sa chlór vo forme soli označuje ako muriaticum. Preto liek, ktorý si vzala, sa volal Aurum muriaticum. Chlór súvisí s témami matka a dieťa, pozornosť, výživa, starostlivosť. Táto mladá žena od detstva necítila lásku matky. Cítila hlboký smútok, nespravodlivosť. Nechápala, prečo si aj ona nezaslúži milé slovo a pohladenie. Povedala si, že bude úplne iná mama a jej deti sa budú cítiť milované. Starostlivosť, výživu, učenie a podporu dostanú v najlepšej možnej miere, aby sa nikdy necítili osamelé.

Mala aj ďalšie príznaky, ktoré súviseli s chlórom. Všetky jej problémy boli na ľavej strane, milovala šum mora a zvuky akejkoľvek vody. Mala bolestivé prsia pred menštruáciou, veľkú hrču v ľavom prsníku, bolestivé a veľmi skoré menštruácie. Okrem toho do obrazu príznakov Aurum muriaticum zapadala aj rakovina maternice, neplodnosť v mladom veku, neskôr ťažké pôrody a bolesti hlavy nad ľavým okom.

Jeden lekár sa predsa len našiel a bol ochotný urobiť to, čo ostatní odmietli. Vybral jej najväčší nádor z maternice. Chemoterapiu odporúčal, no prognóza života bola otázna a po viacerých konzíliách odhadovaná len na dva mesiace. To sa mladej bojovníčke nezdalo, aj keď mala strach, že príde o všetko, čo vybudovala. Aurum muriticum 200 C užívala 7 dní 3 x denne, potom 14 dní 2 x denne a potom 3 mesiace 1 x denne. Po operácii si nechala denne dávať aj vysoké dávky vitamínu C žilou priamo do krvného obehu. Zo stravy vynechala všetky cukry a mäso. Jedla len čerstvé potraviny a zeleninové šťavy, orechy a semienka. Uvedomenie si svojho doterajšieho prístupu k životu prišlo až v hodine dvanástej. Energia a vitalita sa jej začali vracať do tela. Spolu s tým, začala aj inak vnímať svoj život. Prestala robiť veci pre druhých bez toho, aby ju o to niekto požiadal. Viac oddychovala a začala cvičiť jogu, ale naďalej sa venovala svojim deťom. Cielene pracovala na odpustení a prijímaní života tak, ako prichádzal. Uvedomila si, aký obrovský dar môže byť stav ohrozenia života a pocit, že môže všetko stratiť. Odvtedy si váži každý deň a všetkých ľudí okolo seba.

Práca homeopatky je náročná, no napĺňa ma. Hlavne keď vidím, ako sa pod vplyvom homeopatika harmonizuje telo i duch. Ľudia, ktorí za mnou prichádzajú, potrebujú oporu a starostlivosť a ukázať cestu do budúcnosti. To, čomu venujeme pozornosť, vráti sa nám s láskou. Niektorí moji klienti si počas liečby uvedomia, že aj oni sami môžu pomáhať vo svojom okolí. Každý môže byť zdravý a každý môže pomáhať.

Oľga Kancírová
www.homeopatiaok.sk
www.komorahomeopatov.sk
Tags: No tags

Comments are closed.