HODÍME SA K SEBE ?

Partnerské vzťahy trápia ľudí v rôznom veku. Ľúbi ma-neľúbi ma, chceme vedieť, keď nás zasiahnu amorove šípy. Hodíme či nehodíme sa k sebe, pýtame sa, keď to začína byť vážne. Očakávame, že harmónia zavládne, keď odbijú svadobné zvony. Ale kdeže, uplynú medové týždne a vzťahové problémy sú späť, aby riadne vytrápili našu hlavu a srdce. Veď práve tí najbližší si dokážu najviac ublížiť. Po čase sa zo vzťahu vytráca láska a porozumenie, objaví sa napätie a nespokojnosť. Keď situáciu prestávame zvládať, ale na tom druhom nám stále záleží, je najvyšší čas vyhľadať odborníka.

Jedným z nich môže byť aj chirológ. Z rúk človeka dokáže vyčítať povahové dominanty, jeho základné potreby, ktoré by mali byť naplnené, aby bol vo vzťahu šťastný. Tie by mal partner rešpektovať a nesnažiť sa toho druhého meniť podľa vlastnej predstavy. Inak sa vzťah stane nevyváženým, či v horšom prípade priam toxickým a bude už len otázkou času, ako dlho vydrží. Ak ku mne prídu páry, vzájomným porovnaním rúk zisťujem, čo ich spája a čo odlišuje, v čom si môžu vyjsť v ústrety a čoho naopak sa od toho druhého nedočkajú, lebo mu to jednoducho nie je dané. Poukážem na to, čo môžu od partnera očakávať, čo má a čo nemá rád, ako prejavuje svoje city a kam až siahajú hranice jeho tolerantnosti. Vždy radím, aby svoje požiadavky prispôsobili partnerovým možnostiam. Veď žiaden vzťah nie je dokonalý, ale vždy má väčšiu šancu na úspech, ak na ňom zapracujú obaja zainteresovaní. Privysoké očakávania a neúmerné nároky ho naopak môžu ľahko priviesť do záhuby.

PODOBNOSŤ ZBLIŽUJE

Môj strýko sa ženil, keď mal len dvadsaťjeden rokov. Často hovorieval: „Láska to je keď ten druhý zje cukrík a ty máš v ústach sladko“. S manželkou oslávili úctyhodné výročie – zlatú svadbu. Poznám viacero starších manželských párov, ktorí sa spoločne dožili vysokého veku v láske a porozumení. Ich ruky sú v základných rysoch veľmi podobné, lebo podobnosť pováh sa prejavuje podobnosťou rúk. Často vídam svojich susedov, manželský pár v rokoch. Ich krok už nie je taký svižný ako býval, ale pri chôdzi sa stále držia za ruky. Prežili nejednu životnú skúšku, ale vždy si boli navzájom spoľahlivou oporou.

Ich ruky typu Zem mi pripomínajú ruky môjho strýka a jeho ženy. Sú pevné, mäsité, málo ohybné s hrubými priliehajúcimi prstami, nevýraznými hánkami, podobným pomerom dĺžky prstov a dlane a nasadením palca. Preto v zásadných otázkach medzi nimi vždy panuje zhoda. Obaja stoja nohami pevne na zemi, majú ustálené názory, uprednostňujú život podľa zabehaných pravidiel a milujú tradície. Samozrejme, nájdu sa aj odlišnosti. Pani má dlhý malíček, je veľmi zhovorčivá, manžela takmer nepustí k slovu. Ten má na oboch rukách nechty hranatého tvaru a prsteník výrazne dlhší ako ukazovák. Riadi sa zdravým sedliackym rozumom ale súčasne je citlivý, srdečný a rád pomáha druhým ľuďom. Preto sa im ľahšie darí zvládať rozdielnosť v priebehu čiar hlavy. Pán ju má krátku, pani dlhú a zakrivenú. On jej preto vyčíta, že príliš špekuluje, ona jemu, že nedomyslí veci do dôsledku. Pravdou však je, že krátka čiara hlavy má na veci vlastný názor a s námahou prijíma iný. Dlhá naopak premýšľa v širších súvislostiach.

ODLIŠNOSŤ JE VÝZVOU

Každý z nás zažíva v srdcových záležitostiach svoje vzostupy a pády. Veľa závisí od výberu partnera. Jednému sa pošťastí nájsť svoju druhú polovičku, druhý si vyberie nesprávne, nepoučí sa a opakuje chybnú voľbu znovu. Ako to vlastne funguje ? V múdrych knihách sa píše, že si vyberáme podľa princípu podobnosti alebo doplnenia. Ľudové porekadlá trefne hovoria, že „vrana k vrane sadá“ alebo „protiklady sa priťahujú“. Buď sa teda zaľúbime do niekoho, kto je nám blízky, má podobné záujmy a vyznáva rovnaké hodnoty alebo, naopak, do toho, koho obdivujeme, lebo má niečo, čo nám chýba.

Ľudia rôznych pováh majú aj rozdielne ruky. Nasledujúce fotografie patria dvojici, ktorá sa po asi ročnom manželstve rozviedla. Aj pohľad na ruky potvrdzuje ich výrazné povahové rozdiely. Mladá žena je inteligentná, veľmi senzitívna, citovo nestála, s nízkym sebavedomím, ťažšie nadväzuje vzťahy. Od partnera očakáva obdiv, pochopenie, silnú citovú podporu a zodpovedný prístup. Je zameraná na seba, presadzuje vlastný názor, vo vzťahu sa ťažšie prispôsobuje. Partnera si idealizuje a zároveň má na neho neúmerne vysoké nároky. Rada si život plánuje a všetko drží pod kontrolou. Je skôr zástancom tradičných hodnôt. Hovorí o tom jemná pokožka ruky, kónické prsty s malými guľatými nechtami, vysoko posadený rovný palec, ukazovák dlhší ako prsteník, zvislé čiary na Venušinom pahorku, nízko posadený malíček a papilárne vzory na dlaniach a končekoch prstov.

A čo sa dá vyčítať z rúk jej bývalého manžela ? Mladý muž je naopak veľmi spoločenský, otvorený a nekonvenčný. Z dvojice bol práve on tým, kto vnášal do života vzruch a dobrú náladu. Mal široký okruh trochu zvláštnych kamarátov, s ktorými trávil veľa voľného času, čo partnerka len ťažko znášala. Jeho ruka vzdušného typu so štvorcovou dlaňou, hovorí o tom, že odmieta rutinu, túži po rozmanitosti a iba ťažko znáša obmedzenia. Je síce citovo vyrovnaný, čo dokazuje tzv. čistá dlaň a hlboká čiara srdca bez ostrovčekov, ale má nižší stupeň sebakontroly a ľahšie podlieha vplyvu okolia ( nízko posadený palec mimo dlane, prstenník dlhší ako ukazovák, oblúkovitá čiara hlavy klesajúca k pahorku Mesiaca ). Problém páru spočíval v tom, že si obaja partneri pomerne tvrdo presadzovali vlastný názor a nedokázali sa jeden druhému prispôsobiť ( dokazujú to aj arkádové dermatoglyfy na ukazovákoch ). Vzťah sa rozpadol po tom, ako mladý muž nadviazal známosť s inou ženou, čím v očiach manželky definitívne zlyhal.

Spolužitie tejto dvojice bolo od samého začiatku odsúdené na neúspech. Pravým dôvodom rozchodu sa však nestala rozdielnosť pováh, ale obojstranná neochota robiť kompromisy. Vzťah nezvládol skúšku časom, lebo v ňom chýbala vzájomná tolerancia. Tá síce stojí veľa energie, ale pomáha vyhnúť sa mnohým konfliktom a zvládať úskalia medziľudských vzťahov

RUKY VHODNÉHO PARTNERA

„Nerozumieme si, neviem, ako ďalej“, sťažujú sa muži a ženy, ktorých trápia „srdcové záležitosti“. Keď sa pýtam, čo im vo vzťahu najviac chýba a ako si predstavujú vhodného partnera, najčastejšie odpovedajú, že by mal byť prispôsobivý, citlivý, sexuálne príťažlivý, verný a spoľahlivý. Skôr kľudný ako nervák, v dobrej fyzickej kondícii a v neposlednom rade aj finančne zabezpečený. Pozrime sa, ako sa tieto vlastnosti prejavujú na rukách človeka.

O prispôsobivosti hovoria pružné ruky s ohybnými prstami, nižšie posadeným flexibilným palcom, ktorý je mierne ohnutý smerom von. Na jeho hornom článku nájdeme slučkový papilárny vzor. Citlivosť a emocionalitu prezrádza jemná pokožka ruky a dlaní, prstenník dlhší ako ukazovák a čiara srdca končiaca medzi prostredníkom a ukazovákom.
O fyzickej aktivite a vitalite svedčí pevná ruka, výrazné pahorky na dlani, obzvlášť pahorok Venuše, hladké neporušené hlavné čiary, hlboká dlhá čiara života a rázcety na vnútornej strane zápästia. Venušin pás na takejto ruke dodá jej majiteľovi vášeň a fantáziu v milostných záležitostiach.

Silný rovný prostredník, pod ktorým sa nachádza vystúpený pahorok Saturna sú znakmi spoľahlivého a verného človeka so zmyslom pre povinnosť a zodpovednosť. Na jeho dlani môžeme nájsť aj výraznú čiaru osudu a slučku zodpovednosti medzi prostredníkom a prstenníkom. Prsteň či obrúčka na prostredníku spomínané povahové vlastnosti ešte viac znásobujú. Prsty pripojené k dlani rovnomerným oblúkom a tzv. čistá dlaň ( sú na nej prítomné iba hlavné čiary ) charakterizuje kľudnú vyváženú osobnosť so zdravým sebavedomím, ktorú len máločo vyvedie z rovnováhy. Teraz si pozorne prezrite ruky Vášho partnera. 

Našli ste v nich väčšinu znakov, ktoré popisujem ? Gratulujem, máte pred sebou človeka, s ktorým sa oplatí uvažovať o spoločnej budúcnosti. Ak aj napriek tomu, váš vzťah prechádza fázou silných turbulencií, neváhajte porovnať s mojim popisom aj svoje vlastné ruky. Možno zistíte, že sa na tie „ideálne“ vôbec nepodobajú. V takom prípade si upracte najprv pred vlastným prahom. Zamyslite sa nad tým, kde sa sami dopúšťate chýb a skúste prehodnotiť svoje doterajšie správanie. Váš partner to isto ocení.

Text a foto:Ing. Mária KOSTICKÁ
Autorka sa zaoberá chirológiou, výkladom snov, astrológiou a alternatívnou medicínou
chiroanalysis@gmail.com

Tags: No tags

Comments are closed.