Hexagón

 

V geometrií je hexagón šesťuholník so šiestimi rovnakými stranami a šiestimi uhlami. Vnútorný uhol hexagónu zviera 120 stupňov, na rozdiel od pentagónu so 108 stupňami a štvorca s 90 stupňami. Hexagón sa dá jednoducho narysovať iba s kružidlom a pravítkom. Stačí prejsť kružidlom po obvode kruhu šesť krát a dostať sa späť tam, kde ste začali a po spojení bodov vám vznikne hexagón. Tento geometrický tvar sa nazýva aj Semeno života a formuje ešte univerzálnejší obraz s názvom Kvet života, ktorý bol zobrazený nespočetnými kultúrami v umení a pozemných štruktúrach.

Tento tvar je nám najviac známy tým, že je základným tvarom štruktúry včelích plastov v úli a tvorí krásnu kryštalickú symetriu snehových vločiek. Matka Príroda ho tiež používa v menšom merítku na konfiguráciu molekulárnych väzieb v organickej chémií. Jeho vlastnosťou je maximálne pokrytie s minimálnym použitím materiálu a námahy. Z týchto a iných dôvodov bol hexagón použitý mnohokrát v minulosti ako stavebný nástroj – podobá sa kruhu no má rovné čiary jednoduchšie použiteľné v stavbárstve.

120 stupňový vnútorný uhol vytvára v hexagonálnej izbe alebo budove skôr otvorený a priestranný pocit, no v relatívne pokojnej forme. Slávny architekt Frank Lloyd Wright, veľký fanúšik hexagónu, ho používal pri mnohých svojich návrhoch. Vytvoril s ním mnoho krásnych a harmonických kľúčových diel, od návrhov objektov a ich umiestnenia po nábytok a jemné detaily.

Hexagón má pravidelný a stabilný tvar, ktorý vytvára a ukotvuje pocity energetického začlenenia sa a psychologického uzemnenia. Život v dome, kde je základnou formou hexagón, bol opísaný ako veľmi „bezpečný“ a „starostlivý“. Tento tvar môže byť úspešne použitý aj pri krajinnom plánovaní alebo konštrukciách altánkov, besiedok, či pergol. Šesťuholník, rovnako ako jeho bratranec päťuholník, ponúka vzrušujúce možnosti návrhu a predstavuje veľmi univerzálnu mriežku, na ktorej je možné plánovať rozvrhnutie každej domácnosti a priestoru.

Michael Rice

Tags: No tags

Comments are closed.