Žltá

Je to farba, ktorú sa nedá nazvať inak ako slnko, ktoré nám dáva chuť do života a túžbu žiť. Rozjasňuje myseľ a vnáša múdrosť do bežných situácií každodenného života. Je to veľmi povzbudzujúca, uvoľňujúca a veselá farba, pri ktorej má človek pocit, že mu rastú krídla. Silne povzbudzuje a pomáha proti melancholickým a pesimistickým náladám a proti negatívnemu vplyvu depresií a pochybností. Do svojho života by ju mali zaradiť i starší ľudia, ktorí už nemajú príliš veľa radosti zo života a trpia pocitom menejcennosti. Odstraňuje sklony k podceňovaniu a ťažko zvládnuteľnú samotu. Je veľmi dôležitou farbou práve v zimnom období, pomáha zvládať depresie, ktoré vznikajú nedostatkom slnečného svetla. Preto by ste ju mali cielene zaradiť do svojho života práve v tomto období. Siahnite po nej i vtedy, keď trpíte zmenou letného času na zimný, alebo pri prechode časového pásma. Dobre pôsobí na tých, ktorí majú pocit životnej prehry a nezvládajú požiadavky, ktoré na nich kladie samotný život. Pomáha v období veľkého psychického náporu. Posilňuje na duševnej úrovni a znižuje duševnú únavu. Hodí sa na vyčistenie myšlienok a nejasností. Žltá je farbou zmeny, ktorá nás vedie vpred za všetkým novým. Pokiaľ si stanovíte jasný cieľ, žltá vám pomôže odstrániť pochybnosti a jednoduchšie k nemu dôjsť. Podporuje vôľu rozvíjať sa. O žltej môžeme povedať, že je aj farbou komunikácie. Pomáha odstrániť problémy s komunikáciou (nie s výrečnosťou, ale strach z toho, že sklamem), uvoľňuje ostych, hanblivosť a trému. Môže pomôcť aj pri problémoch s adaptáciou v novom prostredí, či nechuti stretávať sa s ľuďmi. Dôležitým faktorom žltej farby je jej schopnosť silne povzbudiť mentálnu činnosť. Napomáha tak k rýchlejšiemu mysleniu, podporuje predstavivosť, rozjasňuje vnímanie, zlepšuje koncentráciu a pozornosť. Mali by ju využívať študenti, obzvlášť v období skúšok, pretože podporuje myslenie a učenie sa.

Fyzické problémy

Jej lúč je silne povzbudzujúci, čistiaci, uvoľňujúci, tonizačný, detoxikačný.
Pomáha pri melancholických a pesimistických náladách a nedôvere, ktoré môžu spôsobovať alebo ovplyvňovať liečbu rôznych chorôb. Celkovo povzbudzuje a poskytuje energiu celej nervovej sústave. Harmonicky vyrovnáva poruchy nervového systému a žliaz. Podporuje mozog a psychiku, preto sa používa pri stavoch po otrase mozgu alebo celkovej strate pamäte, zvlášť u starších osôb. Podporuje čistenie organizmu od jedov a škodlivín, čo je dobré využiť v období pôstu alebo počas očistných kúr. Zároveň má pozitívny účinok na obranné sily v organizme, preto je užitočná aj v období chrípok a nachladnutí. V počiatočnom štádiu týchto chorôb, dokonca, stúpa túžba po žltej farbe. Žltá ovplyvňuje celú dutinu brušnú a tráviace ústrojenstvo. Rieši problémy zlého trávenia, zápchu, nadúvanie, plyny v žalúdku a črevách, pálenie záhy, prekyslenie, problémy s tenkým črevom a celiakiu, je nápomocná pri problémoch s anorexiou. Reguluje črevnú mikroflóru, osvedčila sa pri hemoroidoch. Avšak, ak sú krvácajúce, pôsobíme najskôr farbou modrou. Niekedy i nedostatočné vstrebávanie živín poukazuje práve na nedostatok žltej farby. Stimuluje žalúdok a podporuje trávenie. Pri bolestiach žalúdka alebo kŕčoch necháme najskôr pôsobiť farbu modrú (indigo) a až potom žltú. Pôsobí na žlč, žlčové kamene a pri žlčníkových problémoch. Je veľmi dôležitá pre diabetikov – pomáha pri nedostatku cukru v krvi, hypoglykémii. Posilňuje činnosť pečene, detoxikuje a podporuje všetko, čo je s činnosťou pečene spojené. Má regeneračné účinky na kožné problémy, ako ekzémy, akné, plesňové ochorenia, pomáha hojiť otvorené rany. Pôsobí i na celulitídu. Čiastočne podporuje činnosť obličiek a močového mechúra. Má vplyv na dýchacie ústrojenstvo, zrýchľuje a prehlbuje dýchanie. Posilňuje lymfatický systém, preto detoxikuje krvné riečište. Tonizuje obehový systém a je užitočná pri liečení kŕčových žíl, pozitívne pôsobí aj na artritídu. Uvoľňuje stuhnutie a poskytuje energiu svalovej sústave. Pri chronických problémoch ich robí akútnymi, a tým pádom sa môže obnoviť a zahájiť liečivý proces. So žltou by ste mali byť opatrní pri nervozite, podráždenosti, nespavosti, a keď nie ste schopní „vypnúť“. Príliš mnoho žltej vyčerpáva. Jej doplnkovou farbou je fialová. S ňou môžete nadmerný účinok žltej farby utlmiť. 

FIALOVÁ

Je zložená z dvoch protikladov – červenej a modrej. Takže táto farba je harmóniou ako fyzickej, tak i duchovnej energie. Vitalizuje duchovnú energiu človeka životodarnou silou, oživuje a rozširuje duchovnú sféru. Bez fialovej by naša duša, symbolicky vyjadrené, uvädla. V duchovnej oblasti pomáha uvoľniť emócie a nastoliť vnútorný pokoj. Je spojená s hypofýzou a tým stimuluje centrum intuície a duchovné vnímanie – zvyšuje tieto schopnosti. S fialovou je človek vyrovnaný, pretože dôveruje procesu života a vnútornému vedeniu. Pokiaľ k nám neprichádza inšpirácia, alebo životu chýba zmysel, nedokážete sa sústrediť, zvoľte fialovú. Prekonáva alebo uvoľňuje zväzujúce vzorce z minulosti, prítomnosti a budúcnosti. Pomáha upokojiť napäté nervy a rozrušenú myseľ. Uvoľňuje nahromadené emócie a uvádza ich do vnútorného pokoja. Kladne pôsobí na úzkostné stavy, pocity veľkého strachu a depresie. Harmonizuje stavy podráždenosti. Je to veľmi účinná farba pri pocite duševnej vyčerpanosti a nadmieru vyčerpávajúcom životnom štýle, ale i vtedy, keď sa potrebujete chrániť pred príliš veľkými požiadavkami od ostatných. Hodí sa pre mentálne pracujúcich, citlivých a nadaných ľudí. Inšpiruje k vyšším myšlienkam, umeleckej, hudobnej a básnickej tvorbe, umožňuje pomáhať a slúžiť. Pôsobí proti stresu a pomáha pri hyperaktivite detí. U detí zmierňuje strach z chodenia do školy. 

Fyzické problémy

Jej lúč je silne duševný, harmonizačný (pri podráždenosti), čistiaci, vyživujúci, vitalizačný, antiseptický, upokojujúci.
Podporuje proces uzdravovania a pozitívne ovplyvňuje stav mysle. Lieči nervové choroby, depresie, úzkostlivé stavy a návaly strachu. Harmonizuje stavy podráždenosti. Má hojivé účinky na nervy (utišuje ich), rieši problémy s CNS. Obzvlášť pôsobí na bolesti hlavy a mierni prejavy migrény. Uľavuje od problémov s klimaktériom a menštruáciou – tlmí bolesti a kŕče. Uvoľňuje telo v oblasti chrbtice a krížov. Osvedčila sa i na ischias. Podnecuje produkciu hormónov. Je veľmi vhodná pri poruchách mozgu, otrase mozgu, zábudlivosti, epileptických záchvatoch, neuralgických bolestiach hlavy, posilňuje organizmus pri leukémii, po mŕtvici a meningitíde. Má silné čistiace účinky na fyzickej úrovni. Vitalizuje a zabraňuje poškodeniu buniek. Posilňuje imunitný systém, aktivuje obranyschopnosť a je antibakteriálna. Pôsobí na kostrovú oporu nášho tela, podporuje rast kostí. Pôsobí aj na pomliaždeniny, podliatiny, opuchy, kŕčové žily a problémy s cievami. Podporuje aj tok lymfy. Posilňuje vlasy – obmedzuje plešivosť, lupiny a vypadávanie vlasov – samozrejme, najskôr je potrebné nájsť skutočnú príčinu ich vypadávania. Osvedčila sa aj na kožné problémy, ako je svrbenie kože, solárna dermatitída, bradavice, bodnutie hmyzom. Upokojuje rany a pri popáleninách regeneruje kožné bunky. Má upokojujúci účinok na srdce. Pomáha pri nespavosti. S fialovou by ste mali byť opatrní pri nerozvinutých a násilníckych typoch ľudí – platí to ako na telesnej, tak i duchovnej úrovni. Opatrne pri ľuďoch, ktorí majú slabé ego. S fialovou opatrne aj pri veľmi citlivých jedincoch, mentálnych poruchách alebo problémoch s alkoholom či drogami.
Každá farba má svoj terapeutický účinok, napriek tomu tieto informácie v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske ošetrenie. Ide o doplnkovú možnosť liečby, ktorá jeho účinnosť podporuje.

Petra Mičulková
www.barevnestranky.cz

Tags: No tags

Comments are closed.