Guru

SEN: Vidím starý dom. Som v ňom ja, moja mačka a pes a ďalší ľudia. Je tam i človek, ktorý nás všetkých organizuje a hovorí, čo môžeme a nemôžeme robiť. Nechce nás púšťať von z domu, sme tam ako uväznení. Niektorí ľudia sa zrazu začínajú strácať, neviem kam. Zmizla aj moja mačka. (V tom sne cítim emócie, sú živé ešte aj po prebudení.)
Začínam mačku hľadať, zisťujem, že ju zobral človek, ktorý nás organizuje. Viem, že ju zabil – volá ma však do spálne, že je tam. Neverím mu, hľadám únik, no on sa vždy objaví a zakazuje, bráni. Zrazu na neho vytiahnem zbraň a strelím. Ale nie doňho, strela letí do steny domu – a ten sa zrazu začína búrať, úplne spadne.
Vtom sa budím, som úplne spotená. Ľudia zo sna, hlavne ten, čo nás organizoval, bol pre mňa známy z Facebooku. Nikdy sme sa osobne nevideli, iba som sledovala jeho videá a bola v jeho skupine.

K snu ma priviedlo náhodné stretnutie s neznámou ženou na víkendovom kurze. Po prvom dni kurzu sa mi zverila s týmto snom. Prvá verzia výkladu naznačuje, že žena je pod vplyvom muža z Facebooku. Je súčasťou komunity ľudí, ktorých vedie guru. Osobne sa nepoznajú. Spojilo ich praktizovanie života s minimom príjmu fyzickej potravy.

S odstupom času sa po telefonáte mnohé vyjasnilo. Nie komunita a guru z facebookovej skupiny, ale žena samotná si bráni žiť radosť. Ako, kedy, prečo? Lebo sa „musí“ starať o dospievajúcu dcéru a manžela. Nie sú samostatní, potrebujú, aby sa o všetko postarala. 

Hovorím žene svoj príbeh, v ktorom som bola „vo väzení“. Nespokojnosť za svoj stav, situáciu som projektovala na muža – on mi nedovolí, bráni. Dobrá výhovorka na to, ako sa vyhnúť zodpovednosti. Na druhej strane aj pýcha a manipulácia. 

Žena má nad svojimi blízkymi moc, lebo je tá, čo sa vie o všetko postarať. A im to vyhovuje. Je však nespokojná a nemá radosť. V sne jej bolo jasne ukázané, že niekto – guru, jej zobral mačku – slobodu.

Ona sama sebe je tým guru, autoritou, ktorá si berie slobodu v tom, že si nedovolí žiť to, po čom túži, lebo „sa musí“ starať o rodinu. Rodinu, v ktorej je dospievajúce dievča a dospelý muž. Pravdepodobne im to vyhovuje, keď sa niekto o nich postará. Ale kto sa postará o našu snívajúcu ženu bez radosti? Kto a ako jej dá radosť? Kto ju vyživí a čím? Akou potravou? Je to stav naladenia a činy, ktorými si radosť vytvoríme. Spokojnosť so sebou, keď spravíme niečo, čo sme si predtým nedovolili. Alebo aktivity, ktoré nás tešia. Kultúrne vyžitie, šport, zdravý životný štýl, nové zručnosti, relax bez pocitu viny…

Keď nie jej blízki, tak ona sama potrebuje vyvinúť úsilie a prelomiť začarovaný kruh.
V sne je to zobrazené tým, že síce vystrelí, ale nie priamo na guru, ale do steny domu, a tá sa rozsype. Celý dom padne. To je dobrá správa. Čo to znamená v praktickom živote? Žena má vykonať čin, ktorý zbúra to, čo bolo dovtedy pevné. Napr. prestať budiť do školy dospievajúcu slečnu. A postupne pridať a uskutočniť ďalšie kroky. Budú to činy, ktoré urobí pre seba. Jej blízki ju nemusia nasledovať. Dôležité je, aby sa vymanila z roly obete, tej, ktorá sa o všetko a všetkých musí postarať. Kde je obeť, je aj tyran.

Sen ukazuje, ako miznú ďalšie podosobnosti ženy, ktoré sa vymaňujú vplyvu autority guru. (niektorí ľudia sa zrazu začínajú strácať, neviem kam). Ktoré svoje ďalšie časti môže žena opustiť? Guru ženu zavádza. Volá ju do spálne. Spálňa je priestor pre oddych, nabratie energie, intímne chvíle. Spálňa – intímny priestor. Čo, čím si žena vo svojom vnútri, svojej intimite bráni uveriť, že sloboda je v nej? Neverí sama sebe, uteká od tejto predstavy. 

Prežívame sa vo vzťahoch. Reálnych, fyzických, nie virtuálnych, tam môžeme mať akúkoľvek identitu. Len v priamej fyzickej skúsenosti, komunikácii, môžeme vnímať, prejaviť sa. Rásť. Tam sme konfrontovaní s našimi nežitými časťami. Situácie si priťahujeme podvedome, aby sme tieto svoje časti uvideli a žili ich. Kým nie sme autentickí, hráme role. Guru, obeť… niekedy ani netušíme, že sme v roli. Až opakovanie situácií a diskomfort nás upozornia, že niečo nie je v poriadku.
Aký sen teda snívame? O obeti, uväznení? Sami si to robíme tým, že nevidíme alebo nechceme vidieť tieto naše časti. Len tým, že si ich priznáme a začneme konať inak, môže nastať zmena.

Žijeme vo fyzickom svete, v hmote. Doprajme si kvalitnú výživu. Radosť. Výživa je aj starostlivosť o seba. Dopraje si žena masáže, krásu, niečo, po čom naozaj túži? Tvorí krásu zo svojho vnútra?

Alena Hrončoková
www.zisen.sk

Tags: No tags

Comments are closed.