Slnečnica ročná

Helianthus annuus

Stonka slnečnice môže dorásť až do výšky troch metrov. Koreňový systém je mohutný a bohato rozkonárený. Rastlina prijíma vodu a živiny z hlbších vrstiev pôdy, dobre preto odoláva suchu.
Stonka je odspodu obrastená veľkými srdcovitými listami. Výrazné jazykovité kvety žltej farby môžu na okrajovej časti úboru narásť aj do 10 cm. Kvety slúžia na prilákanie hmyzích opeľovačov. Plod je nažka. Kvitne od júna do októbra.
Slnečnica sa pestuje na celom svete ako olejnina a krmivo pre zvieratá. Pochádza zo Severnej Ameriky. V listoch sa nachádza karotén, flavonoidy. V kvetoch flavónové glykozidy, organické kyseliny, horčiny a iné látky. Semená obsahujú bielkoviny, triesloviny, organické kyseliny a značné množstvo oleja. Nasušené kvety slnečnice ročnej používame na čaj, tinktúru a masť. Zo semien sa lisuje kvalitný slnečnicový olej. Lístky slnečnice spotrebujeme pri skleróze, silnom a dlhotrvajúcom kašli, pri zápaloch priedušiek, hnačkách, nadúvaní, nachladnutí, pri nervových poruchách a chorobách či pri zápale žalúdka. Slnečnica má sťahujúce, upokojujúce a močopudné účinky, pôsobí proti vápenateniu tepien (skleróze), proti horúčke, podporuje chuť do jedenia a trávenie, zvyšuje produkciu tráviacich štiav. Obsahuje protikarcinogénne a antisklerotické látky, znižuje hladinu cholesterolu.

Čaj zo slnečnice ročnej

50 g sušených listov slnečnice ročnej, ¼ l vody
Čajovú lyžičku slnečnice ročnej zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Užívame dva razy denne alebo podľa potreby. Čaj je vhodný pri kašli, zápale priedušiek, zápale žalúdka, nadúvaní.

Tinktúra zo slnečnice ročnej 

50 g čerstvých kvetov slnečnice ročnej, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu, 7 dl pohár
Kvety vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Mesiac lúhujeme na parapete okna. Potom scedíme cez gázu do iného pohára, ktorý tiež uzavrieme. Užívame tri razy denne 1 ČL. Tinktúra zo slnečnice ročnej je vhodná pri nachladnutí, pri nervových poruchách a chorobách. 

Masť zo slnečnice ročnej 

100 g čerstvých kvetov slnečnice ročnej, ½ kg bravčovej masti, 10 g včelieho vosku a malé poháriky alebo nádobky

Všetko vhodíme do kastrólika a privedieme do varu, potom stíšime ohník a pražíme 20 minút. Stále miešame. Odstavíme, prikryjeme a lúhujeme 24 hodín. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do pohárikov alebo nádobiek. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Touto masťou si natrieme handričku a priložíme ju na zapálený žalúdok (mierne ju prihrejeme). Obklad sa najlepšie robí na celú noc. Túto masť si priložíme aj na srdcový sval (nezahrievame). Vyložíme nôžky a relaxujeme 20 minút. Potom dáme obklad dolu a zľahka sa poutierame.

Anka Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.