Funkčné potraviny

O funkčných potravinách a ich možnostiach využitia v bežnom živote sme získali zaručené informácie od človeka erudovaného – vyspovedali sme Andreu Humlovú, majiteľku jedného z prvých obchodov so zdravou výživou.

Mnoho ľudí sa už dnes snaží jesť zdravšie výrobky, čítajú etikety, záleží im na zdraví. Všimli ste si to aj vy?

Vnímam to na našich zákazníkoch, ale nevnímam to, keď niekedy zablúdim do niektorého z obchodných reťazcov a vidím, čo sa tam predáva. Ak je v regáloch tovar, ktorý nie je potravinou, ale veľmi škodlivým jedom, znamená to, že sa kupuje. A ten, kto ho kupuje, to nemôže so svojím zdravím myslieť vážne. Sú len dva dôvody – nezaujíma sa o to, lebo mu je to jedno, alebo o tom vie a je mu to. Fajčiar vie, že fajčenie škodí a cigarety si kupuje. Podobne môže rozmýšľať aj človek, ktorý si kúpi rastlinné nátierkové maslo, a je jedno, či je vyrobené v okrese alebo dovezené zo zahraničia. Často vnímam, že je moderné hovoriť o zdravom prístupe k životu, nakoniec však to euro päťdesiat za kura preváži nad pochybnosťami, ako je možné ho tak lacno dochovať.

Zmenili sa zákaznícke požiadavky za posledné dva roky?

Áno. Pribudli ľudia, ktorí sa vedome zaoberajú svojím zdravím ešte pred tým, ako sa stretnú s nejakým problémom. Pribudli zákazníci, ktorí si uvedomili, že sa musia aktívne podieľať na svojej imunite a robia to nielen cez užívanie suplementov a výživových doplnkov, ale hľadajú komplexné riešenie v zmene stravovacích návykov. Viete, táto kríza je spoločenská, ekonomická, zdravotná a mentálna. Každý si z nej odnesie niečo iné, ale pozitívna môže byť pre človeka, v ktorom sa prebudil pocit, že za svoje zdravie je zodpovedný sám.

Myslíte známe porekadlo: Som to, čo jem?

Som to, ako myslím. Vyberám si, čo jem, vyberám si prostredie, kde to jem, a vyberám si spoločnosť, s ktorou to jem. Stolovanie v prítomnosti partnera, detí, rodiny. Jedlo na stole, ktoré nie je len hmotou zohriatou v mikrovlnke. Izolovaní ľudia mali priestor na seba, sami si varili, a tak aj vyhľadávali ingrediencie, ktoré ich jedlo robilo kvalitným. Priestor na prípravu hodnotného jedla je tu stále, stačí si to len uvedomiť. Vyrastali sme v spoločnosti, ktorá dávala sociálne zabezpečenie všetkým, a niekedy sa v mene kvantity nedostal priestor na kvalitu.

Čo najčastejšie hľadajú zákazníci vo vašom obchode?

Ľudia, ktorí sa starajú o svoje zdravie, vedia, ktorých potravín sa majú vyvarovať, hľadajú zároveň potraviny s pridanou hodnotou, ktorú by z nich mohli získať. Už nejde len o zahnanie hladu a uspokojenie chuti, ale hľadajú potraviny, ktoré by mohli byť prospešné pre ich zdravie.

Funkčné potraviny sú často odpoveďou na pochybnosti, či klasické potraviny, ktoré bežne kupujeme v obchodoch, sú niečím viac ako hmotou, ktorou sa máme zasýtiť.

Čo si mám pod pojmom funkčná potravina predstaviť?

Funkčná potravina je akýsi prechod medzi potravinou a liekmi. Hľadáme v nej aktívny prínos pre zdravie. Snažíme sa posilňovať imunitu, zabezpečiť dostatok zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálnych látok. Funkčná potravina je prirodzená súčasť nášho jedálnička, ktorú nekonzumujeme len v určitých obdobiach, ale mali by sme ju konzumovať celoročne a celoživotne. Konzumáciou funkčných potravín sa chceme chrániť pred vznikom civilizačných ochorení, ako sú napríklad srdcovocievne choroby alebo nádorové ochorenia. Snažíme sa stravou vyhnúť osteoporóze, cukrovke, Alzheimerovej chorobe.

Je to reálne? Myslíte, že na to stačí zmena stravovacích návykov?

Choroby, o ktorých hovorím, sú epidémia, ktorá vznikla, keď sme sa rozhodli dotiahnuť túto civilizáciu až do úspešného konca. Nie, zmeniť jedálniček nestačí. Ale ľudia už vedia, že strava je jedna vec. Potom treba pridať pohyb, eliminovať stres, nastaviť lepšie vzťahy s partnerom a podobne. My sa zaoberáme zdravými potravinami, čiže jednou časťou, ale myslím, že podstatnou.

Vráťme sa k funkčným potravinám. Hovorili ste, že sú niečo medzi jedlom a liekom…

Sú to potraviny, ktoré prirodzene obsahujú látky prospešné pre naše zdravie, potraviny s vlákninou, vitamínmi, minerálnymi látkami, omega-3 mastnými kyselinami, antioxidantami, oligosacharidmi, aminokyselinami, bielkovinami, baktériami mliečneho kvasenia, probiotikami a prebiotikmi.

Opakujem, jeme ich celoročne. Všetci poznáme benefity kyslej kapusty, objednávame jej desiatky kilogramov a nikdy nám nezostala po skončení trvanlivosti. Všetci vedia, že prináša prospech nad rámec svojej výživnej hodnoty. Dobrá kapustnica, segedínsky, koložvárska alebo len tak miska surovej prekvasenej kapusty či pohár „láku“ – to všetko je pochopenie funkčnosti potraviny.

Pre kyslú kapustu si ľudia nemusia chodiť k vám.

Iste. Ak si môžu kapustu sami dopestovať a vykvasiť, tak majú stopercentnú istotu, že ich kapusta je plne funkčná. Ak nie, tak si môžu kapustu kúpiť aj inde, ale už musia rozmýšľať, či benefity z kyslej kapusty prevážia nad pridanými konzervačnými látkami či umelým sladidlom. Aj také som videla. Bohužiaľ.

Kapustnica bola téma pred Vianocami, ale mala by byť súčasťou nášho jedálnička minimálne celú zimu. Kvasenie je proces, ktorý jej vlastnosti znásobuje. Je to jedno z našich tradičných jedál a určite by si zaslúžilo veľkú medailu za prospech pre naše zdravie. Kapusta to je o vitamíne B, C, neuveriteľne silných probiotikách a lactobaciloch, trávení, enzýmoch, minerálnych látkach ako železo, horčík, zinok a ďalších. Je to antioxidant, požierač tuku, nádherná vláknina a ako prebiotikum vhodný pokrm pre črevné baktérie.

Kyslá kapusta je teda funkčná potravina na celý život. Hovoríte, že sú ďalšie. Je nejaká top?

Pred pár rokmi by som zvažovala, čo je top, lebo tých potravín je viacej, a nevedela by som povedať, ktorá je taká skvelá, že bez nej nemôžeme fungovať bez toho, aby sme si nespôsobili zdravotné problémy.

Tak to som zvedavá.
Je to potravina, ktorá nám pomáha vstrebávať živiny a energiu na bunkovej úrovni a okrem toho, že riadi mnohé biologické procesy v organizme, podieľa sa najmä na kontrole našich zápalov, a to aj tých chronických. V strave nám chýba. Je to spôsobené mnohými faktormi. Napríklad, že aj relatívne čisté potraviny, ktoré dnes máme k dispozícii, už nezískavajú také nutričné hodnoty, aké mali v minulosti pri menej intenzívnom hospodárstve a chove. A problém je aj v tom, že v pomere, ktorý by mal mať určité hodnoty, prevažuje jej proťajšok, ktorý je preferovaný a ktorého máme nadbytok.

Skúšate ma? Podľa všetkého by som to asi mala vedieť, ale priznám sa, neviem.

To je v poriadku. Pred pol rokom by som to nevedela ani ja, hoci sa v tejto oblasti pohybujem už dlhé roky. Až keď som sa dostala do problematiky tejto potraviny, uvedomila som si, aká je dôležitá. Je to omega-3 mastná kyselina. Funkčná potravina, ktorá na mňa zapôsobila ako zázrak, hlavne fantastickými a veľmi rýchlymi účinkami na zdravotné problémy.

Omega-3 samozrejme poznám, ale nevedela som, že je niečím zázračná, navyše si ju spájam skôr s výživovými doplnkami. Prečo by to mala byť funkčná potravina?

Keby sme omega-3 mali v optimálnom pomere k omega-6, tak sa pravdepodobne nezaoberáme civilizačnými kardiovaskulárnymi chorobami, ktoré devastujú naše životy v stále mladšom veku.

Problém je, že v našej priemernej strave chýbajú. Nachádzame ich v mastných rybách, ale pozor – vo voľne žijúcich v studených vodách, nie v rybách, ktoré sú dnes ako kurčatá chované v klietkach. Omega-3 nájdeme najviac na riasach a v planktóne, čiže ryby sa najprv musia pásť. No a také ryby sú mimoriadne drahé, prakticky ich ani v klasických obchodoch nepredávajú.

Naopak, omega-6 prijímame v obrovskom rozsahu už desiatky rokov. Rastlinné oleje, ktoré bežne konzumujeme, napríklad slnečnicový olej, spôsobujú, že prozápalové látky v našom tele sú v nadbytku a oheň, ktorý rýchlo vzplanie, nemá kto uhasiť a telom sa šíri požiar.

Je to také zlé?

Určite. Teraz nehovorím o biopotravinách, hovorím o skladbe našej stravy. Odporúčaný pomer omega-6 k omega-3 by mal byť 3 : 1. Pri bežnom stravovaní, akokoľvek si myslíme, že zdravom, tento pomer nedosahujeme. Začali sme v rámci predaja tohto oleja ponúkať ľuďom aj možnosť dať sa otestovať. Pred užívaním a po štvormesačnom užívaní. Z ľudí, ktorí si test dali urobiť, nemal na začiatku nikto výsledky, ktoré by spĺňali odporúčaný pomer. Po štyroch mesiacoch to už niektorí dosiahli. Ale užívanie oleja je celoživotná záležitosť, preto hovorím o funkčnej potravine. Pokiaľ nežijete na pobreží Grónska, Nórska či Japonska, tak ste na tom určite skôr veľmi zle než zle. Iba v týchto troch krajinách je pomer dobrý.

Máme sa presťahovať? Oni sú zdraví?

Oni neumierajú tak skoro a nemajú také veľké zdravotné problémy práve v oblastiach, ktoré decimujú nás. Zápaly kĺbov, choroby srdca, ciev… Sťahovať sa nechcem, nemám rada zimu, radšej si každý deň nalejem lyžičku oleja na šalát alebo rovno do úst a som spokojná, že ma nebolí rameno, že nemám kŕčové žily, že sa mi zlepšil zrak a že som napodiv prestala zabúdať. A v neposlednom rade sa mi dostáva nadbytok energie a dokonca sa zrýchlilo moje spaľovanie.

Je to také jednoduché?
Nie. Ešte treba obmedziť tie omega-6, ktorých prijímame nadbytok, pretože sú vo všetkých polotovaroch, používame príliš veľa rastlinných olejov, ktoré majú práve šestiek nadbytok a ktoré nepriaznivo ovplyvňujú práve tento pomer.

Toľko benefitov?

Pýtali ste sa na TOP potravinu. Keby nemala toľko benefitov, tak by nemohla byť na poprednom mieste. Samozrejme, toto je rozhovor, tých pozitívnych vlastností je oveľa viacej. Predpokladám, že v tejto dobe, v tomto štáte bude záležať na jedincoch, ako sa postavia k svojej imunite.

Má liečebné účinky?

Nie. Takéto slová vysloviť nemôžeme, ale v duchu predpisov a korektnosti môžeme povedať, že účinky omega napomáhajú liečbe. Napomáhajú. Napríklad ak ide starší človek na operáciu, ktorá je spojená s anestézou, a užíva aspoň dva mesiace pred operáciou olej s dostatočným množstvom omega-3 mastných kyselín, prekonáva po operácii následky anestézy na stratu mentálnej kapacity mozgu oveľa ľahšie, ako keby ich neužíval. To je silný benefit, skoro ako keby to bol liek, lebo na to liek nie je a návrat k pôvodnému stavu je niekedy veľmi zdĺhavý.

Hovoríte stále o oleji. Myslíte tým rybí tuk? Omega-3 poznám v tabletkách.

Hovorím o omega-3 v oleji, kde sú nenasýtené látky naviazané na glyceridy, ktoré sa dobre vstrebávajú. Lebo hovorím o účinnom oleji. V kapsliach sú omega-3 v podobe etylesterov, aby sa vmestili do malého priestoru a tam je to vstrebávanie oveľa nižšie. No a nehovorím o klasickom rybom tuku, ale o takzvanom Balanceoil, ktorý je namiešaný z omega-3 mastných kyselín a polyfenolov, aby dochádzalo k pomalej oxidácii a účinok nenasýtených látok sa tak predĺžil na dosť dlhú dobu, aby sa na ceste organizmom dostal až do bunkových membrán v pôvodnom stave a nepoškodený. Olej sa dávkuje podľa telesnej váhy.

Predpokladám, že sa dá kúpiť vo vašej predajni.
U nás sa dá objednať celá šesťmesačná kúra, ktorá by mala byť úvodným krokom k harmónii zdravia. Ak si to chce človek „ochytať“, tak tento produkt nájde na pultoch biopotravín, kde by mal k nemu dostať aj vyčerpávajúce informácie. Píšeme o ňom aj na našom webe biomodra.eu, zverejňujeme aj skúsenosti našich klientov a ich inšpiratívne príbehy.

Text: Redakcia

Tags: No tags

Comments are closed.