Cviklový dhal

Cviklový dhal

Ingrediencie
1 cesnak alebo medvedí cesnak v oleji (pesto)
1 cvikla
1 mrkva
nakladaný cícer
kešu orechy
hrozienka
čerstvý zázvor
červená šošovica
rastlinná smotana (ryžová, sójová)
na dochutenie: hnedý cukor, soľ, olivový olej, citrón

Postup prípravy

Na olivovom oleji jemne opečieme cesnak, ktorý posolíme, pridáme nakrájanú mrkvu a zasypeme malou lyžičkou hnedého cukru, restujeme asi 5 minút. Pridáme na hrubo nastrúhanú cviklu a ešte chvíľku opekáme. Potom vmiešame cícer, ktorého časť predtým rozmixujeme a časť necháme vcelku (takže budeme mať v omáčke i chrumkavé cícerové guľôčky). 

Pridáme za dve hrste červenej šošovice a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené (nie viac). Pridáme kešu orechy, hrozienka (vždy tak za hrsť), nakrájaný kúsok zázvoru a varíme pod pokrievkou asi 20 minút. Skontrolujeme a podľa potreby prilejeme vodu, varíme do zmäknutia. Po dovarení pridáme smotanu, dosolíme, doladíme citrónom. Podávame s divokou ryžou alebo s ryžou basmati.

Bezvaječné banánové lievance

Ingrediencie
1 a 1/2 pohára hladkej múky
za hrsť ovsených vločiek
1 dozretý banán (ak máte radi banánovú chuť, pokojne aj dva)
1/2 pohára rastlinného mlieka (ryžové, ovsené, sójové)
1 nastrúhané jabĺčko
1 lyžička medu
čerstvo namleté ľanové semiačka (za lyžicu)
slnečnicové semienka
prášok do pečiva
soľ, rastlinný olej

Postup prípravy

Banán roztlačíme vidličkou, pridáme rastlinné mlieko, med, štipku soli a vymiešame. Dosypeme múku, vločky, namleté ľanové semienka, prášok do pečiva, slnečnicové semienka a nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhané jabĺčko. Zmes by mala byť polohustá, takže podľa potreby pridáme múku alebo zriedime mliekom. Na panvici rozohrejeme kvalitný rastlinný olej a lyžicou pridávame cesto, opekáme ho z oboch strán. Keďže v ceste nie je vajíčko, obraciame lievanec, až keď je z jednej strany riadne opečený, aby sa spojil do kompaktného celku. Pomôcka – na neopekanej strane sa začnú tvoriť bubliny. Na lievance netreba dávať lekvár, sú sladučké vďaka banánu a medu.

Dobrú chuť.

Tags: No tags

Comments are closed.