Zrodenie matky


Proces, v ktorom sa žena stáva matkou, je vývojová etapa ženskej premeny od počatia cez tehotenstvo, pôrod alebo adopciu až do popôrodného a ďalšieho obdobia. Antropologička Dana Raphael ho v r. 1973 opísala a nazvala matrescence. Toto obdobie sa opakuje pri každom dieťati, jeho trvanie je individuálne a môže trvať celý život!

Vzťahová a citová väzba
Matka potrebuje v jedinečnom a náročnom období šestonedelia pomoc a podporu. Najdôležitejšie pre matku i dieťa a pre vytváranie vzťahovej i citovej väzby je blízky kontakt, dotyk koža na kožu, bonding. Fyzické oddeľovanie dieťaťa od matky nie je vhodné. Je žiaduce, aby to mali na zreteli aj milujúci blízki a príbuzní.

Pre nadobudnutie dôvery v seba a svoje schopnosti je zásadné, aby podporujúca osoba ponechala starostlivosť o novorodeniatko plne v kompetencii matky. Novozrodená matka ocení pomoc s bežnými úkonmi a upratovaním v domácnosti, s prípravou výživného jedla pre ňu a rodinu, ako i starostlivosť o staršie deti. Novorodeniatko však jednoznačne patrí do rúk matke. Inak, hoci s dobrým úmyslom, robíme matke medvediu službu. Bábätko bolo deväť mesiacov jej neoddeliteľnou súčasťou. Spolu jedli, spali, chodili na prechádzky i do práce, spolu dýchali. Vytvorilo sa medzi nimi jedinečné, nenahraditeľné puto. Hoci sú fyzicky oddelení, sú naďalej telesne, energeticky i duchovne spojení.

Bonding je dôležitý pre zdravý vývoj dieťatka a psychickú i fyzickú pohodu matky. Rozhodujúce pre zdravú a funkčnú väzbu sú prvé hodiny a dni po narodení. Neznamená to len odporúčané dve hodiny telo na telo po príchode na svet. Ideálne je, ak si v šestonedelí nahá matka ľahne do postele s nahým dieťatkom a nerušene sa môžu navzájom spoznávať, dotýkať, hladiť, ovoniavať. Bábätko vie a cíti, že je na správnom mieste, prijímané a milované. Aj matka zažíva radostné, zmysluplné, naplnené chvíle, ktoré jej uľahčia po šestonedelí návrat do bežného života. Dôležitosť vzťahovej väzby pretrváva celé obdobie detstva, dospievania až do dospelosti (podrobne a pútavo o tom píšu v knihe Držte si své děti lekár Dr. Gabor Maté a detský psychológ Dr. Gordon Neufeld).

Základné potreby dieťaťa a život „medzi svetmi“

Novozrodená matka žije akoby v inom svete, je veľmi prepojená s bábätkom a naladená na uspokojovanie jeho najvnútornejších potrieb. Rodinná psychoterapeutka Laura Gutman používa termín matka-dieťa. To, čo cíti a prežíva matka, cíti ako svoje vlastné aj dieťa. Vďaka tomu sa matke-dieťaťu ťažko čelí realite bežného sveta, v ktorom bola zvyknutá podávať výkony a dodržiavať časový harmonogram. Bábätko žije vo vlastnom svete, v ktorom hodinky neplatia. Keď je smädné, chce piť, nepozerá na to, či už ubehli dve hodiny od posledného pitia. Ak má mokrú plienku, chce ju vymeniť. Ak mu je zima, dá o tom vedieť. Ak nereagujeme na jemné náznaky a prejavy nespokojnosti, oznámi to hlasným plačom. Ak ho niečo bolí, necíti sa dobre alebo ho niečo vyľakalo, chce sa prisať k matkinmu prsníku. Mamin prsník nie je len zdrojom mlieka a výživy. Mamin prsník slúži na upokojenie, uspávanie, kontakt koža na kožu podporuje termoreguláciu bábätka, zmierňuje bolesti. To môže znamenať, že bábätko strávi na maminom prsníku takmer celý deň. Je to prirodzené. Nie, nerozmaznáte ho tak. Iba naplníte jeho základné ľudské potreby. Aj mamy z ríše zvierat trávia prvé dni po pôrode so svojimi mláďatkami – kŕmia ich, čistia im pupok a zadoček, starajú sa, aby boli čisté a v teple. Niekoľko dní nevylezú z nory, všetku pozornosť venujú zvieraciemu bábätku a samy sa častokrát ani nenajedia. Je to otázka prežitia, nie rozmaznávanie.

Všetko je iné a nové

Všetko je iné a nové, celý doterajší svet ženy – matky-dieťaťa sa rúca a začína skladať nanovo. Žena stráca základné piliere svojho sveta – zanechala prácu, nestretáva a nezabáva sa toľko s priateľmi, nemá čas na svoje koníčky. Celý svet sa zúžil na starostlivosť o bábätko a jeho potreby, každodenná rutina je ubíjajúca. Matku-dieťa prevalcuje kolotoč nových povinností. Často má na konci dňa pocit, že celý deň neurobila nič iné okrem kŕmenia bábätka, prebaľovania a uspávania. Zvyčajne to nie je len pocit, ale realita. Má dojem, že jej niečo uniká, stretnutí s priateľkami ubúda. Niekedy nemá čas sa najesť ani prezliecť. Celá domácnosť je hore nohami. Nevie sa dočkať, kým sa vráti partner domov z práce, aby sa na chvíľu mohla venovať sebe a svojim potrebám. Osprchovať a prezliecť sa, najesť. Bežné jednoduché úkony odrazu potrebujú organizáciu a logistiku.

Takto to môže prvé týždne po pôrode vyzerať. Čerstvá mama denne takmer dvanásť hodín bez prestávky dojčí, prezlieka bábätko a mení plienky. To je náročná a vyťažujúca práca. Dáva dieťatku všetko pre jeho zdravý vývoj, dáva mu pocit, že je tu na tomto svete správne, je vítané a milované a zároveň šetrí vlastné telo. Veľakrát sa stane, že popri tom už nestihne urobiť nič iné. Nepodarí sa jej ani vyjsť z postele. V období šestonedelia je to prirodzené a nevyhnutné.

Oddych a výživa

Matka-dieťa si zvyká na svoje nové telo. To sa postupne, pomalými krôčikmi vracia späť do normálu. Vnútorné orgány sa vracajú na svoje miesto, maternica sa čistí, sťahuje a zmenšuje. Pri druhom a ďalšom dieťati to môže byť bolestivé. Čerstvé jazvy po nástrihu hrádze alebo po cisárskom reze bolia, vyžadujú si pozornosť, starostlivosť, čas a priestor na liečenie a hojenie. Veľakrát pomôže pozorná starostlivosť niekoho blízkeho, kto matku upozorní na to, aby si urobila pri dojčení pohodlie. Stačí naozaj málo, usadiť ju tak, aby chrbtica bola narovnaná, vypodložiť ju z každej strany vankúšom a matka-dieťa sa hneď cíti lepšie. Odrazu vníma, že aj ona je milovaná a zaslúži si pozornosť a starostlivosť. Nezabúdajme, že pôrodom sa narodilo nielen bábätko, ale aj nová matka. Tá potrebuje po pôrode oddychovať a regenerovať.

Podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM) sa v obličkách nachádza vzácna pokladnica našej prenatálnej čchi. Je to primárna životná energia, ktorá vznikla pri počatí spojením otca a matky. Dostávame ju do vienka v určitom množstve, z ktorého čerpáme počas celého nášho života. Počas života sa ťažko obnovuje a tvorí, po jej vyčerpaní život končí. Tehotenstvo a pôrod odčerpávajú esenciálnu životnú energiu, pre ženu sú veľkou záťažou na obličky. Preto je pre novozrodenú matku zásadne dôležitý oddych a ničnerobenie. Rovnako dôležité je udržiavať sa v teple a dopĺňať energiu výživnou stravou zohrievajúcou zvnútra.

Čo potrebuje novozrodená matka počuť?

Novozrodená matka potrebuje počuť, že to zvládne. Potrebuje byť utvrdená v tom, že je skvelá, tá najlepšia matka pre svoje dieťa. Už len tým, že je. Nepotrebuje robiť niečo navyše ani sa snažiť byť dokonalou. Potrebuje povzbudenie, nech načúva hlasu svojho srdca a intuícii a podľa toho koná. Každá matka v hĺbke svojho srdca vie, čo je najlepšie pre ňu a jej dieťa. Odpovede sa neschovávajú v diskusných fórach na internete, ale v hlbinách duše matky. Len nabrať odvahu zísť dolu do hlbín a objaviť poklady vnútornej životnej múdrosti.

Univerzálne popôrodné potreby

Kimberly Ann Johnsonová v knihe Štvrtý trimester definuje päť univerzálnych popôrodných potrieb ženy po pôrode. Rozličné spôsoby popôrodnej starostlivosti naprieč všetkých kútmi sveta sa zameriavajú na vytvorenie rešpektujúceho prostredia a tieto potreby:

1. dlhšie obdobie odpočinku – TČM a ajurvéda považujú toto obdobie z hľadiska dlhodobého zdravia žien za najkritickejšie,
2. výživná strava – na zotavenie a načerpanie sily je dôležité pravidelne jesť, vhodné sú teplé a výživné jedlá ochutené koreninami, ktoré zahrievajú zvnútra,
3. láskyplné dotyky,
4. prítomnosť múdrych žien a duchovnej spoločnosti a
5. kontakt s prírodou.

Text: Zdenka Kostoláni
www.poporodnadula.sk

 

Zdroje:
www.matrescence.com
TAO – cesta ku zdraviu, Zuna Vesan Kozánková
Štvrtý trimester, Kimberly Ann Johnsonová
Laura Gutman, Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem

Tags: No tags

Comments are closed.