Cordierit, iolit

Kameň harmónie a navigácie

Cordierit je minerál zo skupiny cyklosilikátov. Je to modrý, zelenomodrý, šedý, fialový, šedohnedý, biely priehľadný, priesvitný lastúrnatý sklený kameň. Kuriozitou je jeho pleochronizmus. Kamene, ktoré sú z jedného uhľa pohľadu výrazne fialové, sa pri pootočení kameňa menia na šedé. Bol pomenovaný podľa geológa P. L. Cordiera, kryštalizuje v rombickej sústave. Tento vzácny kameň používali Vikingovia na navigáciu lodí. V stredoveku ho považovali za druh zafíru. Tmavé cordierity sa dodnes predávajú ako falošné zafíry a svetlé ako vodné zafíry. Podobné minerály sú safír a akvamarín. Drahokamová odroda sa volá iolit.

Cordierit je kamienkom, ktorý pomáha radovať sa z dobra a krásy. Pomáha nám vidieť v každej situácii to najlepšie a tešiť sa z dosiahnutých výsledkov, aj z maličkostí. Zvyšuje výkonnosť, dáva do súladu myseľ a srdce, túžby duše. 

Keď ho umiestnime na tretie oko, tak výrazne podporíme naše intuitívne schopnosti.
Pomáha pochopiť príčiny rôznych návykov a oslobodiť sa od očakávania ostatných. Keď robíme zmeny pracovné alebo vzťahové, tak nám ich pomáha robiť pomaly a s trpezlivosťou. Podporuje nás k prebratiu zodpovednosti za seba samého a k tvoreniu harmonických osobných vzťahov. V prípade, ak sa chystáte citlivo ukončiť dlhodobý vzťah, tak spolupráca s cordieritom môže byť veľmi užitočná. Kameň po ukončení treba odovzdať naspäť zemi a poďakovať za pomoc, ktorú nám poskytol. 

Je skvelým sprievodcom pre všetkých, ktorí sa otvárajú spirituálnemu umeniu a majú obavy z rýchlosti, nového vnímania a tiež zmien. Citlivo vytvára rovnováhu medzi vnímaním, zmenou a časom. Vnáša ľahkosť do procesov, ktoré sú zložité a vyžadujú si veľa pozornosti. Otvára v nás priestor aj na iný uhol pohľadu a schopnosť mať nadhľad nad situáciou. Iolit je zároveň vhodný pre všetkých kreatívcov. 

Zdravotne tlmí stavy depresie a strach z budúcnosti. Pomáha pri pálení záhy, nadúvaní, žalúdočných ťažkostiach. Prikladá sa na bolestivé miesta. Stimuluje krvný obeh a znižuje vysoký krvný tlak. Môže pomôcť pri zvýšenom cholesterole, regenerácii pečene a znižuje tuky v tele. Podporuje zdravý spánok, celkovo podporuje náš zdravotný stav. 

Podľa astrológie sa hodí k znameniu Blížencov, ktorým prináša inšpiráciu a schopnosť prispôsobiť sa zmeneným podmienkam. Vo Váhach zvýrazňuje schopnosť vzájomne sa dohovoriť, vnímať aj požiadavky druhých a hľadať riešenia na vytvorenie novej stability a harmónie. Strelcom pomáha spojiť duchovnú silu so zvoleným cieľom. V Rybách podporuje väčšiu jasnozrivosť, uvedomenie si nedokončených cyklov a ich uzatvorenie. 

Keď sa naň pozrieme z pohľadu starého čínskeho umenia feng šuej, tak cordierit umiestnený v severnej časti našich príbytkov prináša výdrž a trpezlivosť dosiahnuť cieľ a dokončiť začaté. Dodáva nám vnútornú emocionálnu stabilitu a pokoj. 

Ako veľmi je pre nás dôležitý vzťah k druhým? Máme svoj vlastný život?

Aromaterapia: je v harmónii s vôňou akácie.

Afirmácia: Moja intuícia, túžby duše a racionálne myslenie sú v rovnováhe.

Mgr.Janka Porubanová
www.rajskazahrada.sk

Tags: No tags

Comments are closed.