Asparágus lekársky

Asparagus officinalis

Asparágus lekársky je dvojdomá trvalka, ktorá sa u nás pestuje pod názvom špargľa. Sú to mladé výhonky, ktoré sa zbierajú na jar a používajú sa v kuchyni ako zelenina.

Husto rozkonárená stonka dorastá do výšky 1,5 m. Po celej dĺžke ho pokrývajú čiarkovité lístky, vyrastajúce vo zväzkoch. Koreň tvorí krátky drevnatý podzemok a spleť korienkov. Asparágus lekársky kvitne v máji až v júli drobnými žltozelenými kvietkami, ktoré po odkvitnutí majú najprv zelené bobule, keď dozrejú, sú červené. Bobule a kvety musíme odstrániť, lebo sú mierne jedovaté.

Asparágus lekársky sa pestoval už v starom Egypte.

Poznali a používali ho už antickí lekári na choroby pečene, sleziny a močových ciest. V starej Číne ho používali ako liek proti kašľu a pri vredoch. Asi v 12. storočí sa dostal do Európy, kde sa pestoval ako zelenina a používali ho ako liek na čistenie krvi a pri reumatických chorobách. Dnes sa asparágus lekársky pestuje po celom svete. Obsahuje vitamíny A, B, C, minerálne látky, síru, saponíny a veľa ďalších dôležitých látok, má močopudné účinky. Na liečebné účely používame vňať, z ktorej pripravujeme šťavu, tinktúru a čaj. Šťava má močopudné účinky, pričom vylučuje vodu z organizmu a nedráždi obličky. Používa sa pri urologických a nefrologických ochoreniach. Pomáha urýchľovať látkovú premenu, prečisťuje krv a je vhodná pri cukrovke.

Upozornenie: Bobule a kvety musíme odstrániť, lebo sú mierne jedovaté.
Aj keď asparágus lekársky nemá nežiaduce účinky, dávkovanie neprekračujeme.

Čaj z asparágusu lekárskeho
1 ČL čerstvej alebo sušenej vňate asparágusu lekárskeho (bez bobúľ a kvetov) a 2 dl vody

1 ČL vňate asparágusu lekárskeho zalejeme vriacou vodou lúhujeme 10 minút, precedíme a dva razy denne užijeme počas desiatich dní. Po štrnástich dňoch zopakujeme, môžeme tak urobiť niekoľkokrát. Čaj je výborný pri reumatizme, ochoreniach pečene a sleziny.

Šťava z asparágusu lekárskeho
200 g čerstvej umytej vňate asparágusu lekárskeho (bez bobúľ a kvetov) a 2 dl vody, mixér

Vňať a vodu dáme do mixéra, dobre rozmixujeme, lúhujeme 4 hodiny, precedíme a užijeme. Užívame raz denne celý mesiac. Šťava má močopudné účinky.

Tinktúra z asparágusu lekárskeho
50 g čerstvej vňate z asparágusu lekárskeho (bez bobúľ a kvetov), 7 dl liehu, vodky alebo domácej pálenky a 7 dl pohár

Vňať asparágusu lekárskeho dáme do 7 dl pohára a zalejeme alkoholom. Pohár uzavrieme a necháme odstáť 21 dní. Občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu a tri razy denne užívame 20 kvapiek na polievkovú lyžicu teplej vody. Užívame tri týždne. Užívanie môžeme kedykoľvek zopakovať.

Tinktúra a šťava dobre pôsobia pri ťažkostiach v močovom systéme, zápaloch prostaty a močového mechúra, vodnatieľke, cukrovke, impotencii.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.