Ako zvládnuť menštruačné problémy homeopatiou

Prvou veľkou zmenou v tele dievčaťa je, keď dostane menštruáciu. Vraví sa, že vtedy sa z nej stáva žena. Menštruačné krvácanie je prirodzenou súčasťou života žien. Je symbolom plodnosti, ale aj zdravia tela a duše. Nie každá z nás však tieto dni prežíva bez nepríjemných pocitov či bolesti. U mnohých dievčat a žien je toto obdobie spojené s nepríjemnými pocitmi a často aj s bolesťou hlavy, brucha a chrbta. V priebehu menštruačného cyklu dochádza aj k psychickým zmenám, hlavne v emocionálnej oblasti. U niektorých sa môže vyskytnúť depresia, podráždenosť, únava, poruchy spánku, zmeny na pokožke a podobne. Jedným zo spôsobov, ako tento diskomfort zmierniť, je homeopatia. Ponúka nám možnosť jemne regulovať a pozitívne ovplyvniť rovnováhu ženských hormónov.

 

Stratená sloboda

Navštívila ma 44-ročná žena, ktorá sa sťažovala na silné bolesti počas menštruácie. Bolesti sa objavovali na začiatku cyklu, trvali dva dni a najviac ich pociťovala v dolnej časti brucha. Kŕčovitá bolesť a silná menštruácia ju vždy načas vyradili z normálneho fungovania. Krvácanie popísala ako tmavočervené so zrazeninami. Pred menštruáciou bola veľmi náladová a na pokožke tváre sa jej objavovali veľké bolestivé vyrážky. Uviedla, že má aj problémy s trávením, reflux a časté bolesti hlavy. Myslela si, že jej zdravotný stav súvisí s problémami v manželstve. „Neustále hádky, obviňovanie a žiarlivosť zo strany manžela ma oberajú o silu a radosť zo života. Po svadbe sa začal ku mne správať majetnícky. Začal mi diktovať, čo a ako mám robiť. Som, aká som, a nechcem nalinajkovaný život. Rada si užívam, cestujem, stretávam sa s priateľmi. V manželstve sa cítim ako vo väzení, ako zviera zatvorené v klietke. Snažila som sa mu prispôsobiť, ale on chcel stále viac. Nemohla som byť sama sebou, a tak som začala hrať. Môj život začal byť sivý a smutný. Depresie sa zhoršili v tehotenstve. Istý čas som užívala antidepresíva. K manželovi pociťujem nenávisť, nemám pred ním rešpekt. Najradšej by som ho bila palicou. Chcem od neho odísť, ale kvôli deťom a finančnej závislosti stojím na mieste a neviem sa pohnúť vpred. Alkohol mi pomáha aspoň načas uniknúť z reality. Už ako dieťa som sa pri rozvode rodičov snažila svoju bolesť otupiť pálenkou. Rodičia sa veľa hádali a zaoberali sa len sebou. Z otcovej strany som necítila lásku. Mala som pocit, že som vyhodená, že nemám nikoho. Celý svet mi pripadal ako bez citu. Stratila som aj mnoho priateľov a kontaktov, pretože rodičia emigrovali do zahraničia. Bolo to pre mňa veľmi ťažké obdobie. Som veľmi spoločenská, priateľská a empatická. Som za každú srandu. Milujem more a spoločenské tance. Pri tanci sa cítim ako na drogách, akoby som žila v inom svete. Som tam šťastná a slobodná. Myslím si, že nikto nemá právo tieto pocity druhému len tak vziať. Pracujem ako letuška. V lietadle žiarim. Som medzi ľuďmi, mám možnosť spoznávať nové krajiny a nových kolegov. Potrebujem neustále niečo zažívať. Ak sa mi podarí od manžela odísť, budem pevne stáť oboma nohami na zemi a budem sa cítiť slobodná. Svoj život chcem žiť tu a teraz.“

Jej potreba lásky a tepla, ktorá jej v detstve, ale aj v manželstve chýbali, ma viedli do skupiny homeopatík vyrobených z mliek. Títo ľudia sa často cítia osamelí a bez podpory. Dôležitým príznakom tohto prípadu je strach z uväznenia v manželstve, veľká túžba po slobode a potreba neustáleho vzrušenia. To sú charakteristické znaky pre liek Lac delphinum, ktorý som odporučila aj mojej klientke. Niekoľko dávok homeopatika vyriešilo jej problémy s menštruáciou. Bolesti hlavy ustúpili a zmiernili sa aj problémy s trávením. Teraz má pocit, že sa vie lepšie vyrovnať s problémami.

Odišla od manžela a začala si zariaďovať svoj život podľa seba. Je pokojnejšia, zlepšil sa aj spánok a má viac energie. Tú bude v najbližšom čase potrebovať, pretože boj s manželom sa podľa nej ešte len začal. Ženská identita je vo veľkej miere určovaná vzťahmi, či už ide o rodinu, alebo o pracovné prostredie.

Ženy sú oveľa jemnejšie a vnímavejšie. Strach, smútok, ale aj stres prežívajú omnoho intenzívnejšie. Tieto pocity narúšajú ich vnútornú rovnováhu. Močovopohlavný systém je obzvlášť zraniteľný a citlivý na tieto emocionálne podnety.

Pod nadvládou strachu

Mladá mamička na materskej dovolenke ma vyhľadala kvôli problémom s menštruáciou, ktoré jej začali po pôrode. Sťažovala sa na silné kŕčovité bolesti, ktoré ju nútili zostať v posteli. Pociťovala ich hlavne v podbrušku a v oblasti krížovej chrbtice. Bolesti boli najintenzívnejšie na začiatku cyklu. Kvôli veľkej slabosti si musela ľahnúť do postele. Pred menzesom mala bolestivé prsníky. Jej bolesti zmierňovalo teplo v akejkoľvek podobe. Keďže problémy s cyklom nastali po pôrode, svoju pozornosť pri odoberaní prípadu som zamerala hlavne na toto obdobie. Zaujímalo ma, ako prežívala tehotenstvo, pôrod a šestonedelie. Povedala: „Na dieťatko som sa veľmi tešila. Pred koncom tehotenstva mi však gynekologička povedala, že plod sa málo hýbe. Dostala som veľký strach o bábätko. Kúpila som si fonendoskop a neustále som počúvala, či mu bije srdiečko. Počas celého tehotenstva som mala hematóm a vysoký krvný tlak. Pôrod bol vyvolávaný. Dieťa bolo opačne uložené v pôrodných cestách. Nevládala som ho dotlačiť, a tak lekár použil kliešte a vákuový extraktor. Bol to ťažký pôrod, ale zotavila som sa veľmi rýchlo. Po pôrode som stratila mlieko a bola som veľmi depresívna. Mala som pocit, že dieťa sa pri mne necíti komfortne. Bolo nervózne a často plakalo. Svokra sa o neho starala viac ako ja. Stačilo, že zaplakalo, a hneď bola pri mne. Neustále ma usmerňovala a dávala rady, ako sa o neho starať. Štvalo ma to, nevedela som ho v pokoji ani nakŕmiť. Som nekonfliktná, a tak sa nehádam, ale skôr prikývnem. Snažím sa každému vyhovieť a pri konfliktoch sa radšej stiahnem. Nemám rada, ak ma pri nejakej činnosti niekto pozoruje. Je to pre mňa veľmi stresujúce. Aj keď som momentálne na materskej dovolenke, neustále rozmýšľam nad zamestnaním. Bojím sa, že keď sa vrátim znova do práce, dostanem výpoveď a nebudeme mať dostatok peňazí. Mám aj veľký strach o dieťa. Veľa nad všetkým premýšľam, hlavne večer v posteli.“

Mladej mamičke pomohla Calcarea carbonica. Jej charakteristickým znakom je úzkosť a strach o zdravie a budúcnosť. Po niekoľkých dávkach bolesti celkom odzneli a zmiernilo sa aj menštruačné krvácanie.

Kŕčovité bolesti objavujúce sa počas menštruácie pociťuje veľké percento žien ako nepríjemné sťahy v podbrušku alebo v oblasti maternice. Ide o paralyzujúcu bolesť, ktorá je u niektorých žien taká silná, že im bráni v bežnom živote. V homeopatii existuje niekoľko účinných homeopatík, ktoré nám ženám v tomto smere dokážu pomôcť. Pri výbere toho najvhodnejšieho je potrebné vziať do úvahy okrem fyzických symptómov aj mentálny stav. Správne zvolené homeopatikum prináša úľavu od bolesti a v ženskom tele nastoľuje vnútornú harmóniu a rovnováhu.

Drahomíra Čamajová
www.homeopatiahumenne.sk
www.homeopatia.sk

Homeopatiká na bolestivú menštruáciu a predmenštruačný syndróm

Cimicifuga

Pri bolesti, ktorá prechádza od bedra k bedru cez spodnú časť brucha. Vyžaruje smerom nahor do brucha alebo dole do prednej časti stehien. Bolesť je sprevádzaná silným, tmavým krvácaním. Čím viac krvácania, tým viac bolesti. Menštruácie sa veľmi líšia, čo sa týka času a množstva. Teplý zábal bolesti zlepšuje, naopak konzumácia alkoholu môže bolesti zosilniť. Pred a počas menštruácie je žena depresívna, nervózna a nepokojná.

 

Sepia

Vhodná pri silnej, kŕčovitej bolesti s pocitom poklesu reprodukčných orgánov. Akoby išli vypadnúť z malej panvy. Tento pocit následne vyvoláva charakteristické kríženie nôh. Menštruácia je sprevádzaná výraznou únavou a podráždenosťou, hlavne k rodinným príslušníkom. Zvýšená chuť na sladké alebo kyslé. Intenzívne športové aktivity a tanec zmierňujú bolesti a psychickú podráždenosť.

 

Colocynthis

Brušné orgány ženy pociťujú, akoby boli stlačené medzi kameňmi alebo majú bolesti kolikovitý charakter. Sú sprevádzané nevoľnosťou a niekedy zvracaním. Žena pociťuje úľavu silným tlakom na brucho, stočením sa do klbka a teplým obkladom. Je nahnevaná a podráždená.

 

Magnesium phosphoricum

Prináša úľavu pri menštruačných kŕčoch s tmavým krvácaním. Menštruácia prichádza skôr a je sprevádzaná bolesťou vaječníkov. Bolesti sú náhle a vystreľujúce. Žena je nepokojná, nervózna a rukami si neustále tlačí na brucho. Až plače od bolesti. Horúca sprcha a teplé obklady jej bolesť výrazne zlepšujú.

 

Belladonna

Prináša úľavu, ak je bolesť brucha horšia ráno a je sprevádzaná pocitom tiaže. Panvové orgány pociťujú ženy ako horúce. Krvácanie je obvykle svetločervené, hojné a často sa vyskytuje predčasne, ale môže sa vyskytnúť aj tmavá krv so zrazeninami. Bolesti vyžarujú do chrbta. Žena je mimoriadne citlivá na dotyk a vibrácie. Prítomná je veľká podráždenosť, hnev a horúca červená tvár, ale ruky a nohy sú studené. Bolesť sa často zmierňuje ohýbaním dozadu.

Tags: No tags

Comments are closed.