Tekutý ŽIVOT

Bylinky – čo záhrada dala
Suroviny: púpavový kvet plný výživného peľu, zádušník, hluchavka, pár lístkov medovky, žihľava, lístky kozej nohy, sedmokráska…

Bylinky necháme macerovať pokojne aj celý deň, ale stačí aj 4 – 5 hodín na slniečku, potom rozmixujeme, precedíme a vychutnáme si lahodnú chuť života. Macerát sa dá rozmixovať s ovocím ako smoothie, ale môj jarný favorit je rozmixovaný a zmiešaný s čerstvou grepovou šťavou… Balzam pre pečeň, obličky, pankreas a trávenie.


Recept: Svetlanka Oboňová Gothová, Fb: Čarovné dary Zeme

Mrkvové bezvaječné placky
Suroviny: 5 ks mrkvy, ½ pohára ryžového alebo ovseného mlieka, 1 a ½ pohára hladkej múky, ½ pohára pšenovej alebo cícerovej múky, 1 prášok do pečiva, slnečnicové semienka, soľ, kurkuma, kvalitný olej na praženie

Mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhači, zmiešame s mliekom, múkou, semienkami a práškom do pečiva tak, aby vznikla polohustá kašovitá hmota, ktorá nebude tiecť. Dochutíme korením a soľou. Na panvici rozohrejeme olej (množstvo odhadom, netreba veľa, nech sú placky trochu ponorené) a placky vytvarované rukou alebo lyžicou opekáme z oboch strán. Ako prílohu môžeme pripraviť ryžu, opekané zemiaky, slzovku… Jednoducho to, čo kto má rád.

Pečený karfiol s tekvicou a kapustou
Suroviny: karfiol, tekvica hokaido, kapusta biela (stačí polovica hlávky), ryža (basmati) ako príloha, korenie (ideálne gomasio, ale nie je nevyhnutné), soľ, sójová omáčka, olivový olej, lyžica medu 

Karfiol predvaríme v hrnci, ideálne 10 – 15 minút pare. Medzitým očistíme a nakrájame na plátky hokaido. Predhrejeme rúru na 180 ºC, na pekáč rozložíme tekvicu a na ružičky rozobratý karfiol, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením a soľou, premiešame. Tekvicu navyše pokvapkáme medom alebo agáve sirupom – dostane chrumkavú sladkastú chuť. Necháme piecť cca 20 – 30 minút, kontrolujeme kvôli medu už po 15 minútach, karfiol premiešame.

Kapustu nakrájame na rezančeky a opražíme na oleji, pridáme sójovú omáčku, korenie, cukor alebo trochu medu a ešte chvíľu opekáme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť do mäkka (občas premiešame). Pre milovníkov kyslej chuti na záver pokvapkáme citrónovou šťavou.
Servírujeme spolu s prílohou – ryžou, zemiakmi alebo kus kusom. My sme si dali ryžu basmati, je kvalitná, sypká, chutná a veľmi rýchlo uvarená. ☺

Dobrú chuť! 

 

Tags: No tags

Comments are closed.