Zrodenie matky

Keď sa rodí matka – Šestonedelie – Štvrtý trimester – Matrescence

Tehotné ženy sa zvyčajne pripravujú na samotný pôrod a navštevujú predpôrodné kurzy. S partnerom vyberajú miesto pôrodu a osoby, ktoré ich budú sprevádzať. Všetka energia je zameraná na jediný cieľ – porodenie bábätka. Tým sa to končí. Opak je však pravdou. Pôrod je len začiatok. Začiatok dlhej cesty materstva a rodičovstva, objavovania seba a svojho vnútorného sveta, spoznávania svojich temných stránok, liečenia zranení a bolestí. Šestonedelie je transformačné obdobie po pôrode.

Pri spomienke na svoje obdobia šestonedelia som si uvedomila, že sú zahalené bielou hmlou a útržkovitými spomienkami na rozporuplnú paletu pocitov. Úlomky pocitov eufórie, radosti, šťastia a nekonečnej lásky. A zároveň pocity neistoty, obáv, vnútorného boja, plačlivé nálady, potreba blízkosti a láskavej podpory.

Zrodenie matky
Tak ako sa pri pôrode narodí dieťa, zrodí sa i nová matka. Bez ohľadu na to, či je to prvé alebo tretie dieťa, žena sa v hlbokom spojení s novorodencom učí byť matkou. Rovnako ako novorodenec aj novozrodená matka potrebuje starostlivosť. Jej fyzické, psychické i energetické telo prežilo náročnú fyzickú záťaž. V pôrodnom procese sa priblížila k témam, ktoré nás presahujú. Dotkla sa brány života, siahla na dno svojich síl, dotkla sa i brány smrti. Nazrela do vnútornej krajiny a objavila dosiaľ nepoznanú psychickú i fyzickú silu. Potrebuje oddych a regeneráciu.

Matka – dieťa
Argentínska rodinná psychoterapeutka Laura Gutman používa termín matka – dieťa, keďže matka je v tomto období emočne „zdvojená“ – jej duša sa prejavuje rovnako v jej vlastnom tele, tak aj v tele bábätka.
To, čo cíti a prežíva matka, cíti ako svoje vlastné aj dieťa. Obzvlášť sa u dieťatka prejavuje to, čo ona sama nechce pripustiť, to, čo sa nachádza v jej podvedomí. Sú to jej vlastné tiene. Odpoveď na to, prečo dieťatko plače, prečo odmieta prsník alebo nedokáže zaspať, sa skrýva v hlbinách duše matky. Dieťa takto poskytuje matke príležitosť stretnúť sa sama so sebou. Je to objavná cesta na hlbšie poznanie samej seba a svojho miesta tu na zemi. Znamená to neustále sa pýtať seba a hľadať v sebe odpovede na otázky existenciálneho bytia, zmyslu života, hodnôt, vymedzovania hraníc, poznania a uspokojovania svojich potrieb.

Laura Gutman Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem napísala: „Stať sa matkou – dieťaťom znamená prejsť týmto obdobím na inej úrovni vedomia. Je potrebné, aby sa každá matka tak trochu zbláznila, a k tomu potrebuje podporu tých, ktorí ju milujú. Tí by jej mali umožniť, aby dočasne a bez rizika opustila racionálny svet, logické rozhodnutia, myšlienky a intelekt, aktivitu, časový rozvrh a bežné povinnosti. Je pre ňu nevyhnutné ponoriť sa v tento čas do vôd oceánu novorodenca, nechať sa zaplaviť snovými pocitmi a opustiť hmotný svet.“

Nová životná rola – matrescence, keď sa rodí matka
Každým dňom, každou hodinou sa nová matka učí novú životnú rolu. V transformačnom období šestonedelia čelí svojim nepoznaným stránkam, rôznym obavám, strachom, pochybnostiach o tom, či je dokonalou matkou. Čelí osamelosti, na ktorú nebola nikdy zvyknutá. Počas dňa sú všetci v práci a večer padá nepoznanou únavou. Neprerušovaný spánok v noci je luxus, ktorý matkám nie je dopriaty.

Americká psychiatrička Alexandra Sacks, odborníčka na reprodukciu, tehotenstvo a
ženy po pôrode, používa a propaguje slovo matrescence. Prirovnáva ho k slovu adolescence – dospievanie. Matrescence – vývojová fáza materstva podobne ako adolescencia (dospievanie) – je vývojová premena bohatá na hormonálne výkyvy, telesné zmeny a zmeny identity a vzťahov. V čase dospievania sa telo mení, do hry vstupujú hormóny, menia sa nálady, pleť nevyzerá dobre, telo sa rozširuje a rastie na miestach, kde to najmenej čakáš – a v rovnakom čase ľudia okolo teba očakávajú, že sa budeš správať už ako „dospelá“. Veľmi podobne to prežíva i žena po pôrode. Napriek tomu, že si predstavovala, že ju materstvo naplní, urobí šťastnou a intuícia ju prirodzene povedie k tomu, na čo je predurčená – byť matkou, cíti sa osamelo, je smutná a nešťastná. To, že zažíva rozporuplné pocity, je prirodzený sprievodný jav matrescence.

Výraz matrescence v angličtine zaviedla a prvýkrát použila antrolpologička Dana Raphael v r. 1973 na opis procesu, v ktorom sa žena stáva matkou.

V okamihu, keď sa narodí dieťa, príde na svet matka. Až dovtedy neexistovala. Jestvovala žena, no nie matka. Matka je čosi úplne nové.
OSHO

Štvrtý trimester, šestonedelie
Štvrtý trimester je výraz, ktorým sa označujú tri mesiace po narodení dieťaťa. Je to obdobie, v ktorom žena potrebuje aspoň toľko, ak nie viac pozornosti a starostlivosti ako počas tehotenstva. Zvyčajne opisuje obdobie, v ktorom sa dieťatko ešte vyvíja a je úplne závislé na svojej matke. Šestonedelím nazývame obdobie štyridsiatich dní rekonvalescencie po pôrode.
Žena dokáže v období šestonedelia láskavou pozornosťou a výživou svojho tela načerpať silu, a tým pozitívne ovplyvniť kvalitu celého svojho nasledujúceho života i kvalitu života v menopauze.

Potreba intimity a bezpečia
Matka – dieťa je veľmi zraniteľná a žije vo vlastnom svete, v bublinke so svojím bábätkom. V minulosti naše prababičky oddeľovali čerstvé matky po pôrode v dome kútnou plachtou od zvyšku doma. Vytvorili bezpečné a chránené miesto, kde matka mohla načerpať životnú silu a nerušene tráviť čas so svojím bábätkom a napĺňať jeho potreby. Toto intímne hniezdo ju chránilo od bežného ruchu domácnosti a návštev. Ženy rodu sa postarali o čistú a upratanú domácnosť, varenie i pranie bielizne. Teraz na to všetko ostáva žena sama. Požiadavky súčasného sveta kladú na matku často absurdné a nesplniteľné požiadavky. Je nevyhnutné ju prvé dni po pôrode od nich chrániť.

Potreba podpory
Popôrodné obdobie si zasluhuje úctu a rešpekt. Po tom, čo žena vynaloží obrovské množstvo energie a privedie na svet dieťa, ju musíme chrániť a starať sa o ňu – o jej telo, myseľ i dušu. Pre matku je dôležité vedieť, že môže požiadať o pomoc bez pocitov hanby, výčitiek či pocitov viny. Novozrodená matka potrebuje blízkosť inej bytosti, aby sa mohla vyrozprávať. Potrebuje láskavú sprievodkyňu, ktorá ju utvrdí v jej vlastnej sile a schopnostiach, podporí v jej kompetenciách a ubezpečí ju, že nemusí všetko zvládať sama.

Spôsobov, ako sa starať o bábätko, je neúrekom. Tak ako je každá matka iná a jedinečná, existujú unikátne spôsoby starostlivosti o bábätko. Preto aj dobre mienená rada od kamarátky, mamy či svokry neuľahčí matke – dieťaťu zorientovať sa v jej novej situácii. Každá z nás je iná, každá žije svoj vlastný príbeh a je potrebné jej umožniť, aby si našla svoj vlastný spôsob, ako sa stať matkou. Podporujúca osoba môže poskytnúť matke informácie a fakty, povedať jej pre aj proti. Rozhodnúť sa a konať ostáva v kompetencii matky samotnej. Je to jej osobná voľba na základe osobných skúseností, hodnôt, priorít a schopností. Novozrodená matka potrebuje podporiť v tom, aby sa spojila s hlbokou vnútornou múdrosťou a intuíciou.

Ideálne je, ak má novozrodená matka podpornú sieť z rodiny a priateľov, ktorá sa po pôrode postará o prípravu jedla, nákupy, chod domácnosti, staršie deti. Súčasný životný štýl nám neumožňuje komunitnú a viacgeneračnú podporu. Mamy, staré mamy, tety a sestry sú zamestnané a často vzdialené stovky kilometrov, nie je možné, aby nám poskytli láskavú podporu. Práve v takom prípade môže byť veľmi nápomocná popôrodná dula. Zoznam popôrodných dúl nájdete na www.poporodnadula.sk.

Narodenie a príchod bábätka do rodiny zásadne ovplyvní mnohé oblasti osobného i rodinného života. V ďalších častiach série Zrodenie matky sa zamyslíme nad univerzálnymi popôrodnými potrebami a oblasťami, ktorým je dôležité venovať po pôrode zvýšenú pozornosť. To uľahčí zorientovať sa v novej situácii nielen novozrodenej matke, ale aj jej milujúcemu okoliu.

Zdenka Kostoláni
www.poporodnadula.sk

Zdroje:
Štvrtý trimester, Kimberly Ann Johnsonová
Laura Gutman, Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem
www.ted.com
www.alexandrasacksmd.com
www.matrescence.com

Tags: No tags

Comments are closed.