Zrodenie matky

Keď sa rodí matka – Šestonedelie – Štvrtý trimester – Matrescence

 

Novozrodená matka potrebuje po pôrode čas na zotavenie a odpočinok. V tele prebiehajú hormonálne zmeny, je vystavená novej životnej situácii a hľadá v nej svoje miesto. Narodenie bábätka znamená nielen príchod nového člena do rodiny, ale prináša do rodiny novú dynamiku a pre-nastavenie rolí. S láskavou a vnímavou podporou matka v čase šestonedelia zregeneruje, oddýchne si a obnoví svoju silu.

 

Ako môže partner, rodina a priatelia podporiť matku po pôrode?

Popôrodná starostlivosť o ženy sa naprieč všetkými kultúrami sveta zameriava na vytvorenie rešpektujúceho prostredia. V knihe Štvrtý trimester Kimberly Ann Johnsonová skúma jej rozličné spôsoby a definuje päť univerzálnych potrieb ženy po pôrode.

Päť univerzálnych popôrodných potrieb 

1. Dlhšie obdobie odpočinku 

V tradičných kultúrach je šestonedelie – štyridsaťdňové posvätné okno – považované za také mocné, že žena sa v ňom môže vyliečiť z celoživotných chorôb a obnoviť si celkové zdravie. Preto matky izolujú, starajú sa o ne, aby všetku starostlivosť mohli venovať svojim narodeným deťom. Aj čerstvé matky sú vedené k tomu, aby poskytli telu, mysli i duši čas potrebný na harmonizáciu a spracovanie zážitkov z tehotenstva i pôrodu. Naopak, ak sa čerstvá matka zaradí príliš skoro do bežného života a podcení odpočinok, môže sa stať náchylnou na ochorenia, ktorým bude musieť venovať pozornosť zvyšok života.

Čas, keď bábätko počas dňa spí, je ideálny na to, aby odpočívala aj matka. Spánok s bábätkom je vynikajúci na regeneráciu, doplnenie a načerpanie energie. Je to investícia do seba, svojho zdravia i rodinnej pohody. Keď bábätko zaspí, môže sa to javiť ako príležitosť dobehnúť zanedbanú starostlivosť o domácnosť. Domáce práce v šestonedelí musia počkať. Už v čase tehotenstva sa možno zamyslieť a spísať domáce práce, určiť priority, vyfiltrovať úlohy podľa dôležitosti. Zamerať sa na najdôležitejšie úkony nevyhnutné pre zachovanie života a chodu rodiny a nepodstatné veci dočasne „pustiť“. Hľadať možnosti, ako zapojiť partnera i staršie deti do starostlivosti o domov, pripraviť zoznam blízkych a známych (podpornú sieť), ktorí by mohli potenciálne pomôcť. Byť pripravená osloviť ich a požiadať o pomoc.

2. Výživná strava

Čerstvá matka potrebuje pravidelnú stravu, nemala by byť hladná ani smädná. Ženy sú v tomto období citlivejšie na chlad a vietor, potrebujú sa zohriať zvonku i zvnútra. Vhodné sú tepelne upravené jedlá, najmä výdatné polievky, ktoré podporujú ukončenie krvácania, zavinovanie maternice a podporujú tvorbu materského mlieka. Prospešné je dochucovanie hrejivými koreninami, ktoré zahrievajú zvnútra a podporujú obnovu sily, ako sú zázvor, škorica, čierne korenie. Studené jedlá a nápoje prenášajú chlad v maternici. Studené a surové jedlá v období šestonedelia organizmus vyčerpávajú a oberajú o energiu. Jedlo je najlepšie pripravovať zo sezónnych a lokálnych zdrojov. Základom je dobre zásobená špajza. Je dobre mať podpornú sieť ľudí, ktorí môžu po pôrode jedlo pripraviť či doručiť, alebo si inak zabezpečiť donášku pestrej a vyváženej stravy.

3. Láskyplné dotyky

Mnohé tradičné kultúry nové mamičky rozmaznávajú. V Kórei im denne poskytujú masáž na podporu krvného obehu a návrat vnútorných orgánov na pôvodné miesto. V Indii robia masáž na povzbudenie cirkulácie krvi a lymfy. V indomalajskej tradícii sa ženám zložito zahaľuje brucho, táto metóda sa používa aj v Singapure, Indii, Nepále, na Taiwane a v Hong-kongu. V Mexiku je tradíciou používanie ručne tkanej šatky rebozo, ktorá prenikla i k nám do našej kultúry. Po pôrode sa panva matky silno zavinie do reboza, aby sa podporilo bruško, očista a zavinovanie maternice, uvoľňuje a odľahčuje krížovú oblasť. Tradičný mexický rituál uzatvárania kostí „cerada“ je momentom poďakovania a uctenia tela po pôrode v šestonedelí. Podobne sa používa benkung, niekoľko metrov dlhá bavlnená látka. Spevňuje bruško, podporuje krížovú oblasť a nabáda k správnemu držaniu tela.

I jednoduché objatie, dotyk, namasírovanie šije, ramien či chodidiel novozrodená matka ocení. Masáž voňavými esenciálnymi olejmi prinesie nielen fyzickú úľavu, ale poteší i dušu matky. Matka si zaslúži pozornosť i starostlivosť rovnako ako novorodeniatko. Ak láskavé dotyky poskytuje žene partner, vytvára sa priestor pre znovuobjavenie blízkosti a dôverného spojenia. V období, keď sa obaja nalaďujú na nové životné role a sú unavení z každodennej starostlivosti o bábätko, sú takéto chvíle vzácnosťou, ktorá ich udržuje v intímnom spojení.

Bábätko prináša do rodiny novú dynamiku.

4. Prítomnosť múdrych žien a duchovnej spoločnosti

Vo väčšine kultúr sa pôrod a čerstvé materstvo stále považujú za výhradne ženské teritórium. V tomto období sú v blízkosti čerstvých matiek nablízku ženy, ktoré sa starajú o ich pohodu, poskytujú im duševnú útechu i vedomosti, vedia pomôcť pri rôznych praktických záležitostiach. Ak má čerstvá mama vedľa seba citlivú a vnímavú ženu, ktorá ju podporí v citlivom popôrodnom období a hľadaní sa v novej role matky, tak je pre ňu neoceniteľnou podporou. V mnohých tradičných kultúrach slobodné a staršie ženy odbremeňujú čerstvé matky od bežných povinností a zodpovedností. Tie môžu venovať všetku pozornosť novorodencovi. Má to veľký dopad na fyzickú i psychickú pohodu matky. Ženy cítia, že nie sú samy. Okolo nich sú iné ženy, ktoré sa postarajú o domácnosť. U nás takéto tradície nie sú. Ak matka nemá podporujúcu ženu vo svojej blízkosti, môže vyhľadať pomoc popôrodnej duly.

Popôrodná dula je špeciálne vyškolená žena, ktorá poskytuje novozrodenej matke jedinečnú podporu v šestonedelí. Vie napomôcť opäť nastoliť fyzickú i psychickú rovnováhu. Plne prítomná dokáže aktívne, bez posudzovania vypočuť, dovolí čerstvej mame vyrozprávať sa a uľaviť na duši. Podporuje matku nadobudnúť vieru vo vlastné schopnosti a v nasledovaní intuície. Používa rôzne podporné techniky a nástroje, ako žene uľaviť, postarať sa o ňu a dopriať jej pocit, že je o ňu postarané. Vie poradiť a usmerniť v starostlivosti o popôrodné zranenia, jazvy i hemoroidy, podporiť zavinovania maternice. Používa liečivú silu aromaterapie, byliniek, zeleného ílu, masážneho oleja, bylinkovej gule, láskavého dotyku, masáž i spevňovanie rebozom. Dokáže ženu usmerniť v tom, kedy a ako začať aktívne zapájať panvové dno, pripraví žene voňavú, tonizujúcu bylinkovú, vaginálnu náparku. Vie poradiť pri dojčení, manipulácii a starostlivosti o bábätko, odporučiť odborníka v akejkoľvek oblasti. Popritom dokáže zabezpečiť aj praktické veci.

5. Kontakt s prírodou

V súčasnom svete dominuje výkon, rýchle životné tempo, instantné riešenia, technika, mobily a realita sociálnych médií. Človek je odjakživa súčasťou prírody, a tá je mocná čarodejka. V prírode potrebuje všetko svoj čas, rytmus i vhodné podmienky. Šestonedelie je obdobie, keď život i čas plynie vlastným, pomalým tempom. Je to výnimočný čas, v ktorom je žiaduce spomaliť, naladiť sa na bábätko a svoje potreby. Nájsť spôsob, ako sa opäť prepojiť s prírodou a vedome vnímať jej živly. Môže to byť posedenie na záhrade zababušená v deke alebo pri ohni v krbe. Spojenie s prírodou navodí i zapálená sviečka, obľúbené kamene alebo krištále, vôňa v aromalampe či masáž voňavým olejom. Atmosféru v miestnosti, kde oddychuje novozrodená matka, naladí i kytica čerstvých kvetov alebo pekný výhľad z okna. Silu prírody je možné čerpať popíjaním bylinkového čaju, sedacím bylinkovým kúpeľom i bylinkovou náparkou. Aj vedomé dýchanie je spôsob, ako sa spojiť so silou prírody. Chvíle pred obrazovkou mobilu či na sociálnych sieťach je múdre zameniť za obyčajné momenty, v ktorých sa žena naladí na seba a svoju životnú silu, ako i na životnú silu vo svojom okolí.

V šestonedelí je potrebné zvoľniť, odpočívať, neprepínať sa, myslieť na seba, oddych a regeneráciu. Ideálne je naučiť sa oddychovať už v tehotenstve.

Fb: Popôrodné duly Pezinok
www.poporodnadula.sk


Zdroje:
Štvrtý trimester, Kimberly Ann Johnsonová
https://www.alexandrasacksmd.com/

Tags: No tags

Comments are closed.